22 października 2024

Sałatka z pieczonego gnochci



 Składniki:

  • opakowanie gotowych małych gnochci
  • 1 średnia cebula czerwona
  • sól, pieprz
  • szczypta przyprawy sumak
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek granulowany w proszku

Gnochci rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy papryką, solą i czosnkiem i pieczemy na rumiano ok 20 min w temp 190 stopni.
Studzimy i mieszamy z pokrojonymi w kostke, cebulą, pomidorem i ogórkiem. Całość zabielamy jogurtem i przyprawiamy.




Pieczone salami nadziewane pastą z oliwek i pomidorów suszonych.






Składniki:

  • kilka plastrów salami dobrego gatunku
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 1 serek śmietanowy Almette ( lub innej marki|)
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz do smaku

Salami układamy w foremkach do kruchych babeczek, obciążamy grochem by się dopasowały kształtem i trochę wytopiły. Pieczemy je w 190 stopniach C ok 10 min. Po wyjęciu z pieca maja być chrupiące i mieć kształt foremki. Serem kremowy mieszamy z oliwkami i suszonymi pomidorami, wyciskamy ząbki czosnku i doprawiamy, całość blendujemy. Każdy pucharek salami wypełniamy pastą i ozdabiamy kiełkami z rzodkiewki.



Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i rukolą

 


Składniki:

  • 1 paczka tortellini z serem
  • 3 garści rukoli
  • 2 mandarynki
  • opakowanie kuleczek mozzarelli
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • szynka parmeńska 4-5 plasterków
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • sok z granatu lub sos balsamiczny 1 łyżka
  • sól, pieprz

Uszka gotujmy al dente, przelewamy zimną wodą i studzimy. Z oliwy, octu, soku i 2 wyciśniętych mandarynek robimy dressing, który doprawiamy solą i pieprzem. Do uszek dorzucamy odsączone mozarellki, pokrojona szynkę, pomidorki koktajlowe. Przed samym podaniem dodajemy rukolę i podlewamy sałatę dressingiem.

Można podawać też z prażonym słonecznikiem lub orzeszkami pinii.






Ciasto Eclair

 


Ciasto Eclair

Składniki na tartę:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Zagniatamy ciasto ( jeśli za mało mąki to dokładamy), wkładamy owinięte w folię do lodówki na 2h. Rozwałkować ciasto i dopasować do formy (okrągła 22-24cm lub 24x24 kwadratowa), nakłuwamy ciasto widelcem. Docinamy papier do pieczenia i wykładamy na ciasto, obciążamy grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Wyjmujemy groch i papier i pieczemy kolejne 5-10 min do zarumienienia.

Krem waniliowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe

Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Wrzucamy 2 budynie i gotujemy na wolnym ogniu, gdy zacznie budyń gęstnieć dokładamy 2 żółtka, mieszamy energicznie by się nie zrobiła jajecznica, Gdy zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia, przykrywamy kontaktowo wierzch budyniu folia.

Ganache czekoladowy

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady przynajmniej 50%
  • 3/4 śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru

Podgrzewamy śmietanę z cukrem i zalewamy połamaną czekoladę. Ma się rozpuścić i ostygnąć. Gdy już będzie masa zimna ubijamy do gęstości.

Na zimny spód najpierw wylewamy zimny budyń i na to mus czekoladowy.