Składniki:
- opakowanie gotowych małych gnochci
- 1 średnia cebula czerwona
- sól, pieprz
- szczypta przyprawy sumak
- 1 ogórek zielony
- 1 pomidor
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- papryka słodka w proszku
- czosnek granulowany w proszku
Składniki:
Składniki:
Salami układamy w foremkach do kruchych babeczek, obciążamy grochem by się dopasowały kształtem i trochę wytopiły. Pieczemy je w 190 stopniach C ok 10 min. Po wyjęciu z pieca maja być chrupiące i mieć kształt foremki. Serem kremowy mieszamy z oliwkami i suszonymi pomidorami, wyciskamy ząbki czosnku i doprawiamy, całość blendujemy. Każdy pucharek salami wypełniamy pastą i ozdabiamy kiełkami z rzodkiewki.
Składniki:
Uszka gotujmy al dente, przelewamy zimną wodą i studzimy. Z oliwy, octu, soku i 2 wyciśniętych mandarynek robimy dressing, który doprawiamy solą i pieprzem. Do uszek dorzucamy odsączone mozarellki, pokrojona szynkę, pomidorki koktajlowe. Przed samym podaniem dodajemy rukolę i podlewamy sałatę dressingiem.
Można podawać też z prażonym słonecznikiem lub orzeszkami pinii.
Ciasto Eclair
Składniki na tartę:
Zagniatamy ciasto ( jeśli za mało mąki to dokładamy), wkładamy owinięte w folię do lodówki na 2h. Rozwałkować ciasto i dopasować do formy (okrągła 22-24cm lub 24x24 kwadratowa), nakłuwamy ciasto widelcem. Docinamy papier do pieczenia i wykładamy na ciasto, obciążamy grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Wyjmujemy groch i papier i pieczemy kolejne 5-10 min do zarumienienia.
Krem waniliowy:
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Wrzucamy 2 budynie i gotujemy na wolnym ogniu, gdy zacznie budyń gęstnieć dokładamy 2 żółtka, mieszamy energicznie by się nie zrobiła jajecznica, Gdy zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia, przykrywamy kontaktowo wierzch budyniu folia.
Ganache czekoladowy
Podgrzewamy śmietanę z cukrem i zalewamy połamaną czekoladę. Ma się rozpuścić i ostygnąć. Gdy już będzie masa zimna ubijamy do gęstości.
Na zimny spód najpierw wylewamy zimny budyń i na to mus czekoladowy.