Sezon gruszkowy w pełni, z tej okazji ciasto gruszkowe, które jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne i wilgotne. Sprawdzą się tu gruszki raczej z tych soczystych, konferencja jest za sucha.
Składniki:
- 2 duże gruszki
- 200g mąki pszennej ( niepełna szklanka)
- 40 g kakao
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- 2 jaja
- 150g cukru
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Jaja ubijamy z cukrem, tak by były jasne i puszyste. Do ubitych jaj delikatnie porcjami dodajemy olej i łączymy ze sobą.
Wszystkie suche składniki ( mąka, soda, proszek, kakao) wsypujemy do masy jajecznej, a na końcu dokładamy jogurt i ponownie wszystko łączymy. Gruszki obieramy, kroimy na pół, a później na plastry.
W tortownicy o wymiarach 24-25 cm układamy na dno papier do pieczenia, na to wylewamy masę kakaową i układamy gruszki w formie rozety ( można je delikatnie wbić do środka).
Ciasto powinno piec się w 180 stopniach ok 50 min- góra dół.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.