Składniki:
- 2 średnie jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 ser pleśniowy typy camembert
- szpinak baby 2 duże garście
- pieprz i sól
- papryka słodka
- sos tatarski do ozdoby
- 1 łyżeczka masła
Składniki:
Składniki:
Morele (kilka moreli odkładamy do dekoracji) i owsiankę zalewamy gorącą wodą na 5-7 min do zmięknięcia. Odcedzamy i wrzucamy do miksera, dodajemy płynny olej kokosowy, miód i blendujemy na gładka masę. Masę wykładamy do miski, dorzucamy pestki dyni i rozdrobnione orzechy laskowe ( można zastąpić orzechami nerkowca). Wszystko ze sobą łączymy. Masę wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, równamy, a na wierzch układamy kilka moreli w całości.. Wkładamy do lodówki na ok 2 h. Po tym czasie masę dzielimy na mniejsze batoniki. W rondelku rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdy batonik zanurzamy w czekoladzie, mocząc tylko spód. Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce nawet do tygodniu czasu.
Składniki na 2 osoby
Mięso wyciągamy1h przed smażeniem Polędwiczkę kroimy na kawałki ok 4-5 cm. Solą i pieprzem oprószamy kawałki polędwiczki.
Obsmażamy na gorącym oleju z jednej i drugiel strony, każdą góra 3 min.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oleju. Wlewamy bulion, przyprawy, pieprz czerwony, masło i pastę paprykową. Redukujemy. Można sos przecedzić by był klarowny. Do sosu dodajemy polędwiczki i dusimy z dwóch stron chwilę. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i ucieramy tak by piana była błyszcząca i biała. Dodajemy do ubitych białek żółtka i delikatnie łączymy szpatułką. Przesiewamy proszek z mąką i dorzucamy do jajek. Na koniec olej. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy biszkopt, zrzucamy z 30 cm wysokości. Wkładamy do nagrzanego pieca do 160 stopni C. Pieczemy ok 20- 25 min do suchego patyka. P wyjęciu z pieca zrzucamy znów z 30 cm. Biszkopt w ten sposób potraktowany nie opadnie.
Żelka ananasowa
Ananasy odsączamy i blendujemy na gładko. Żelatynę moczymy w syropie. Gdy spęcznieje, podgrzewamy przez chwilę w mikrofali. Studzimy i wlewamy do pulpy ananasowej.
Masa śmietanowa:
Mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę i fix i ubijamy na sztywno. Jeśli nie macie dostępu do mascarpone smakowego dodajcie 2 rozpuszczone krówki, do masy.
Kokos prażony
Prażymy wszystko razem na patelni, na złoty kolor.
Wystudzony biszkopt przecinamy na pół, każdą część nawilżamy syropem z ananasów. Na spód keksówki 1 połówka biszkoptu, na to 3/4 masy, drugi biszkopt, reszka masy i na wierzch lekko stężały mus ananasowy. Wierzch posypujemy prażonym, kokosem.