3 marca 2023

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym

 

Składniki:
  • 2 średnie jajka
  • 3/4  szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ser pleśniowy typy camembert
  • szpinak baby 2 duże garście
  • pieprz i sól
  • papryka słodka 
  • sos tatarski do ozdoby
  • 1 łyżeczka masła
Smażymy cienkie naleśniki. Pierś z karczaka nacieramy papryką, solą i pieprzem. Szpinak wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku, dusimy na maśle. Na osobnej patelni obsmażamy piersi na niedużej ilości oleju, kroimy ją na kostkę i dorzucamy do szpinaku, tak samo jak pokrojony ser pleśniowy. Dusimy razem ok 5-7 min. Każdy naleśnik wypełniamy farszem i rolujemy, Wierzch ozdabiamy sosem tatarskim. Jemy zaraz po zrobieniu.


Imprezowe paluchy z paluszkami krabowymi

 


Składniki
  • paczka paluszków krabowych
  • 2 jajka m
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
  • szczypta chilli w płatkach

Paluszki rozmrażamy, jeśli trzeba. Jajka robełtujemy, dodajemy mąki partiami do momentu, aż powstanie gęsta breja, dorzucamy przyprawy. Każdy paluszek owijamy masą i pieczemy na patelni z olejem ( jak racuchy). 

Kofta z mięsa wołowego

 

Składniki:
  • 400g mielonej wołowiny
  • mała cebula 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rozmaryn, kminek. oregano, 
  • 1 łyżka sumaka
Mięso mieszamy ze startą cebula na drobnych oczkach i z przyprawami. Dobrze wyrabiamy ręcznie. Patyczki do szaszłyków oblepiamy mięsem, ma bardzo nie wystawać, bo będzie odpadać ( tworzymy kształt parówki na patyku).Wkładamy do lodóki na przynajmniej 1h, by mięso związało. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony. Podajemy w tortilli, picie, lub samodzielnie. W moim wypadku kofta jest w małych tortillach z pomidorem, czerwoną cebulą, jogurtem naturalnym i czosnkiem niedźwiedzim.


28 lutego 2023

Batony energetyczne


  • 20g suszonych moreli
  • 200g owsianki
  • 2 łyżki miodu
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g oleju kokosowego
  • garść pestek dyni
  • garść orzechów laskowych
  • 100g ciemnej czekolady

Morele (kilka moreli odkładamy do dekoracji) i owsiankę zalewamy gorącą wodą na 5-7 min do zmięknięcia. Odcedzamy i wrzucamy do miksera, dodajemy płynny olej kokosowy, miód i blendujemy na gładka masę. Masę wykładamy do miski, dorzucamy pestki dyni i rozdrobnione orzechy laskowe ( można zastąpić orzechami nerkowca). Wszystko ze sobą łączymy. Masę wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, równamy, a na wierzch układamy kilka moreli w całości.. Wkładamy do lodówki na ok 2 h. Po tym czasie masę dzielimy na mniejsze batoniki. W rondelku rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdy batonik zanurzamy w czekoladzie, mocząc tylko spód. Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce nawet do tygodniu czasu.



 

27 lutego 2023

Polędwiczki wieprzowe w sosie z czerwonym pieprzem

 

Składniki na 2 osoby

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • garść czerwonego pieprzu
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Mięso wyciągamy1h przed smażeniem Polędwiczkę kroimy na kawałki ok 4-5 cm. Solą i pieprzem oprószamy kawałki polędwiczki.

Obsmażamy na gorącym oleju z jednej i drugiel strony, każdą góra 3 min.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oleju. Wlewamy bulion, przyprawy, pieprz czerwony, masło i pastę paprykową. Redukujemy. Można sos przecedzić by był klarowny. Do sosu dodajemy polędwiczki i dusimy z dwóch stron chwilę. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.



Ciasto Hawajskie

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 łyżek drobnego cukru
  • 50 ml oleju
  • 100g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i ucieramy tak by piana była błyszcząca i biała. Dodajemy do ubitych białek żółtka i delikatnie łączymy szpatułką. Przesiewamy proszek z mąką i dorzucamy do jajek. Na koniec olej. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy biszkopt, zrzucamy z 30 cm wysokości. Wkładamy do nagrzanego pieca do 160 stopni C. Pieczemy ok 20- 25 min do suchego patyka. P wyjęciu z pieca zrzucamy znów z 30 cm. Biszkopt w ten sposób potraktowany nie opadnie.

Żelka ananasowa

  • 1 puszka ananasów
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki syropu z ananasów

Ananasy odsączamy i blendujemy na gładko. Żelatynę moczymy w syropie. Gdy spęcznieje, podgrzewamy przez chwilę w mikrofali. Studzimy i wlewamy do pulpy ananasowej.

Masa śmietanowa:

  • 1 mascarpone o smaku karmelowym
  • 150ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (można użyć też żelatyny lub agaru)

Mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę i fix i ubijamy na sztywno. Jeśli nie macie dostępu do mascarpone smakowego dodajcie 2 rozpuszczone krówki, do masy.

Kokos prażony

  • 100g kokosu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Prażymy wszystko razem na patelni, na złoty kolor.

Wystudzony biszkopt przecinamy na pół, każdą część nawilżamy syropem z ananasów. Na spód keksówki 1 połówka biszkoptu, na to 3/4 masy, drugi biszkopt, reszka masy i na wierzch lekko stężały mus ananasowy. Wierzch posypujemy prażonym, kokosem.