15 listopada 2018

Zakiekanka z mięsem i ziemniakami.

Zapiekanka pasterska.
Prosta,  szybka i dość ciekawe połączenie mięsa mielonego i puree ziemniaczanego.

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  •  1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  jajko
  •  sól, pieprz, tymianek,
  •  gałka muszkatołowa
     Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy w plasterki i na patelni smażymy do miękkości.
Mięso dorzucamy do cebuli. Obsmażamy, wlewamy pół szklany bulionu- może być z kostki, zaprawiamy całość koncentratem, doprawiamy solą i pieprzem oraz  tymianek. Dusimy ok 15 minut- musi trochę zgęstnieć. Ziemniaki gotujemy do miękkości, wyciskamy ugotowane przez praskę. Dodajemy do nich sól, pieprz, masło, ząbek czosnku, gałkę muszkatołową oraz mleko.
    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy najpierw mięso mielone a na to puree ziemniaczane. Roztrzepanym jajkiem smarujemy puree, całość pieczemy ok 25 min w temp 180 stopni C.
 



14 listopada 2018

Sałatka warstwowa z groszkiem,awokado, jajkiem i tuńczykiem

Sałatka męża.

 Stworzyłam ją z myślą o mojej drugiej połowie,  w sałatce jest wszystko ,co mój mąż lubi. Sałatka bardzo dobrze się komponuje i wszystko do siebie pasuje.

Składniki:
  • 1 puszka groszku
  • 2 awokado
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • majonez mały słoiczek
  • 3-4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • koperek suszony lub świeży


Produkty puszkowe odcedzamy, jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Układanie sałatki od dołu:
  • odcedzony tuńczyk
  • łyżka kopiata majonezu rozsmarowujemy po tuńczyku
  • solimy i pieprzymy
  • 3/4 odcedzonego groszku
  • jajka pokrojone w kostkę
  • łyżka kopiata majonezu rozsmarowujemy po jajku
  • solimy i pieprzymy
  • kroimy w kostkę awokado
  • na wierzch resztę groszku
  • posypujemy koperkiem
Gotowe!