Prosta, szybka i dość ciekawe połączenie mięsa mielonego i puree ziemniaczanego.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 kg ziemniaków
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
- jajko
- sól, pieprz, tymianek,
- gałka muszkatołowa
Mięso dorzucamy do cebuli. Obsmażamy, wlewamy pół szklany bulionu- może być z kostki, zaprawiamy całość koncentratem, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymianek. Dusimy ok 15 minut- musi trochę zgęstnieć. Ziemniaki gotujemy do miękkości, wyciskamy ugotowane przez praskę. Dodajemy do nich sól, pieprz, masło, ząbek czosnku, gałkę muszkatołową oraz mleko.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy najpierw mięso mielone a na to puree ziemniaczane. Roztrzepanym jajkiem smarujemy puree, całość pieczemy ok 25 min w temp 180 stopni C.