Ciasto proste, mocno owocowe doskonałe w sezonie zimowym, gdzie brakuje ciast owocowych. Szczególnie lubiane przez dzieci. Blaszka średnia kwadratowa.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka delikatnie. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i dodajemy do jajek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Biszkopt pieczemy 30 min w temp. 180 stopni C.
składniki na masę:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- kostka masła (200g)
- 2 łyżki cukru pudru
Mleko mieszamy z miodem i budyniami. Podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Do masła dodajemy cukier puder i zimny budyń Masę wykładamy na zimny biszkopt. Troszkę odkładamy na później, dosłownie łyżeczkę.
składniki na masę brzoskwiniowej:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 0,5 l wody
Brzoskwinie odsączamy z soku. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Gdy będzie już prawie zastygłe wylewamy na masę.
- puszka brzoskwiń
- kilka płatków migdałowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Puszkę odsączamy i układamy brzoskwinie w równym rządku na musie brzoskwiniowy.
Rozpuszczamy w garnuszku czekoladę i lekko wystygniętą malujemy szprycą lub końcem łyżeczki paseczki pszczółki, oczka robimy z masy odłożonej wcześniej i wbijamy migdały tworząc skrzydełka.