21 maja 2014

Tort Tiramisu

Biszkopt z tego przepisu doskonale sprawdza się do innych ciast,.


Składniki:
 na biszkopt
  • 4 jaja
  • 130 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do gęstej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy- koniec jest wtedy, gdy powierzchnia masy jest śnieżnobiała i aksamitna. Na koniec dorzucamy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy  do  masy jajecznej.Wszystko łączymy ze sobą delikatnie. Pieczemy w temp 170 stopni C przez ok 30 min. Bez termoobiegu pieczemy w 18 stopniach ok 17 min. Wystygnięty biszkopt tniemy na 3 części.



Każdą z części biszkoptu nasączamy mieszanką:
160 ml bardzo mocnej kawy
80 ml likieru kawowego

Masa:

  • 750 g mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki ( 36 %)
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • gorzka czekolada starta na tarce
Zimną kremówkę ( musi postać w lodówce co najmniej dobę) ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Później dodajemy po łyżce mascarpone miksując na najniższych obrotach.

Jedyną część biszkoptu nasączamy 1/3 mieszanki likieru i kawy ,  wykładamy 1/3 masy i 1/3 gorzkiej czekolady ( stratą na grubych oczkach). Nakładamy 2  część biszkoptu i ponownie nasączamy  1/3, masą 1/3 i posypką 1/3.Końcowy blat cały pokrywamy masą i również boki,  na wierz sypiemy końcówkę wiórek czekoladowych. Tort najlepiej zostawić na noc by przeszedł i związał.Robi wrażenie na imprezie i smakuje wyśmienicie :)




Flaczki drobiowe

Ta zupa to tak naprawdę wykorzystanie i rosołu z obiadu i porcji na których wywar się gotował.




Składniki:
  • bulion ok 2 l wraz z ugotowanymi częściami kurczaka, korpusy, skrzydła itp
  • koncentrat ok 2 łyżek
  • majeranek
  • świeżo zmielony pieprz
  • marchewka 
  • pietruszka korzeń
  • mąka
  • olej lub smalec
  • sól


Ugotowanego kurczaka z bulionu obieramy, kroimy drobno i ponownie wrzucamy do bulionu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy do zupy na grubych oczkach.  Dodajemy 2 łyżki koncentratu, podgotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Można zupę zostawić w tej formie lub zrobić zasmażkę z łyżki smalcu lub oleju i łyżki mąki.  Ja osobiście wolę z zasmażką Zupa mocno rozgrzewająca i sycąca.

Ryba w szuwarach

Ryba zapiekana ze szpinakiem
 Doskonała alternatywa dla ryby



Składniki:

  • kilka filetów z mintaja
  • szpinak brykiet lub świeży
  • czosnek ok 3 ząbki
  • łyżka śmietany 18 %
  • olej
  • opcjonalnie ser żółty


Rozmrożoną rybę układamy w naczyniu do zapiekania ( wcześniej nasmarowanym oliwą). Szpinak w brykiecie podgrzewamy w rondelku do rozmrożenia, dodajemy ok  3 ząbki czosnku ( taka ilość na całe opakowanie szpinaku), przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec duszenia dodajemy łyżkę śmietany 18% i odstawiamy z ognia. Rybę w naczyniu całą pokrywamy "szpinakowymi szuwarami ", można też posypać serem i zapiekamy ok 40 min w temp 180 stopni C.