Składniki:
Spód makowy:
- 850g gotowej masy makowej
- 100g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 jajek w temperaturze pok
- szczypta soli
Gotowa masę makową łączymy z
grysikiem, proszkiem do pieczenia, żółtkami- mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą
soli. Dodajemy ubite do masy makowej i delikatnie łączymy.
Wykładamy papierem do pieczenia
blaszkę 24x24. Wylewamy masę, ostukujemy o stół by powietrze
uciekło. Pieczemy w 175 stopniach C ok 55 min. Można przed wyjęciem
sprawdzić patyczkiem. Studzimy spód i przekrajmy na pół.
Krem śmietanowy:
- 250g mascarpone
- ok 330 ml śmietany 36% lub 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- gotowa masa kajmakowa ( ja dałam tylko
1/2)
- migdały do posypania
Zimne mascarpone ubijamy z cukrem
pudrem i wolna strużką dolewamy do serka zimną śmietanę.
Żelatynę zalewamy wodą , mieszamy, dajemy do mikrofali na parę
sekund, by się rozpuściła. Ciepłą żelatynę mieszamy z 2
łyżkami masy śmietanowej, dopiero tak zahartowaną wlewamy do masy
śmietanowej. Łączymy i na chwile dajemy do lodówki.
Na pierwszą połowę spodu makowego
nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim, wykładamy masę do
końca. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, by był bardziej
plastyczna, wykładamy na śmietanę. A wierzch posypujemy płatkami
migdałowymi.