22 grudnia 2023

Daktyle nadziewane lazurem i orzechem

Daktyle nadziewane serem pleśniowym blue

  • ok 20 daktyli bez pestki, przekrojone wzdłuż
  • orzechy włoskie połówki
  • ser pleśniowy blue lazur
  • 2 łyżki śmietany 18%

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i łączymy razem. Daktyle przelewamy wodą gorącą i osuszamy, by były miększe. Nadziewamy każdy suszony owoc pastą, a na wierzch przyozdabiamy orzechem. Przystawka najlepiej smakuje jak trochę posiedzi w lodówce- owoce miękną, a smaki się przenikają.



 

21 grudnia 2023

Makowa krówka. Makoscarpone

 




Składniki:

Spód makowy:

  • 850g gotowej masy makowej
  • 100g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek w temperaturze pok
  • szczypta soli

Gotowa masę makową łączymy z grysikiem, proszkiem do pieczenia, żółtkami- mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy ubite do masy makowej i delikatnie łączymy.

Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę 24x24. Wylewamy masę, ostukujemy o stół by powietrze uciekło. Pieczemy w 175 stopniach C ok 55 min. Można przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Studzimy spód i przekrajmy na pół.

Krem śmietanowy:

  • 250g mascarpone
  • ok 330 ml śmietany 36% lub 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • gotowa masa kajmakowa ( ja dałam tylko 1/2)
  • migdały do posypania

Zimne mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i wolna strużką dolewamy do serka zimną śmietanę. Żelatynę zalewamy wodą , mieszamy, dajemy do mikrofali na parę sekund, by się rozpuściła. Ciepłą żelatynę mieszamy z 2 łyżkami masy śmietanowej, dopiero tak zahartowaną wlewamy do masy śmietanowej. Łączymy i na chwile dajemy do lodówki.

Na pierwszą połowę spodu makowego nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim, wykładamy masę do końca. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, by był bardziej plastyczna, wykładamy na śmietanę. A wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.



20 grudnia 2023

Polędwiczki wieprzowe z jablkami

 



Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa
  • 2 cebule lub 2 szalotki
  • 3 jabłka winne
  • sól, pieprz
  • świeże gałązki rozmarynu
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki limoncello lub białego wina


Polędwiczkę czyścimy, oprószamy solą i pieprzem, czosnek obieramy i tniemy w plasterki. Obsmażamy na oleju i łyżce masła polędwiczkę z każdej strony, dorzucamy też czosnek i gałązkę rozmarynu, ma się przyrumienić. Przenosimy do brytfanki, czosnek wyrzucamy, podlewamy olejem z patelni. W koło obkładamy cebulą pociętą w pióra i jabłkami pociętymi w plastry (ze skórką), na wierzch jabłek dajemy masło. Podlewamy limoncello lub winem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 25 min. wyciągamy z pieca, zostawiamy do odpoczynku na 10 min i dopiero wtedy kroimy. Podawać można z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą pęczak.




Gwiazda makowa


Składniki:

  • ok pół kilo mąki 650 g
  • 7g suchych drożdży piekarskich lub 30g świeżych
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • puszka gotowej masa makowa ( można zrobić własną jeśli masz czas)
  • 2 jajka duże temp. pokojowa
  • szczypta soli

Z drożdży, mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozpuszczamy w rondelku masło i studzimy, do rozpuszczamy. Do zaczynu dodajemy jedno jajko i jedno żółtko, rozpuszczone masło, szczyptę soli i mąkę.

Zagniatamy ok 5 min. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy w okrąg. Na pierwszy kawałek nakładamy dokładnie masę makową, zostawiamy tylko wolny 1cm na obrzeżach. Przykrywamy drugą częścią. Środek otrzymujemy szklanką, a koło dzielimy na kawałki jak do pizzy, może być ich 8 lub 10 może być 12, majważniejsze by była parzysta ilość. Bierzemy parę odnóg i zwijamy je do środa, później sklejamy końce i tak działamy przy każdej parze. Zostawiamy na kolejne 20 min do wyrośnięcia, Powstałą gwiazdę smarujemy białkiem, które nam zostało. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 25 min. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Można nie używać szklanki, wtedy docinamy ramiona nie do końca (z środka powstanie też gwiazdka). Mój sposób jest łatwiejszy, ale też kółeczko, które powstaje na środku gwiazdy jest najpyszniejszym elementem :)




 

18 grudnia 2023

Rolada kakaowa z masą z orzechów włoskich

 




Składniki:

Rolada kawowa:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukier
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • ok 3-4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dajemy do niej partiami cukier, ucieramy do momentu aż cukier niknie, a białka będą śnieżnobiałe i puszyste. Dodajemy delikatnie żółtka, olej, wodę i na koniec przesianą mąkę, proszek i kakao. Jeśli konsystencja jest lejąca dodajemy jeszcze trochę mąki. Przekładamy biszkopt do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zrzucamy z ok 20 cm na ziemię. Pieczemy ok 20 min w temp 175 stopni C. Przepis na dużą blaszkę. Czysta ścierkę osypujemy cukrem pudrem, z biszkoptu ściągamy papier do pieczenia i zawijamy w ścierkę w rulon.



Masa orzechowa:

  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200g masła- temperatura pokojowa
  • 1/2 szklanki mleka

Mleko podgrzewamy z cukrem, dorzucamy orzechy zmielone. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia ( ma powstać gęstsza papka). Miękkie masło ucieramy przez chwile, dodajemy po łyżce naszej papki orzechowej. Mieszamy całość do połączenia. Odwijamy ścierkę i masę wykładamy na powierzchni biszkoptu. Zawijamy ponownie. Całość rolady polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i dekorujemy ubita śmietaną.