Babeczki
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło o temp. pokojowej i siekamy. Na koniec dodajemy wodę i szybko zagniatamy
ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1h. Z porcji ciasta wychodzi ok 8-10 babeczek, w zależności od wielkości formy, ja podzieliłam sobie ciasto na 8 części przed włożeniem do zamrażalnika- ułatwia to pracę przy wałkowaniu.
Foremki na babeczki wysmarować
tłuszczem, nie miałam tych metalowych przeznaczonych do babeczek, dlatego zrobiłam w formach na muffiny i też wyszły. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formy, ważne by nie zapomnieć o nakłuciach widelcem-w innym wypadku będą powstawać pęcherze powietrza. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Farsz:
- ok 4-5 pomidorów suszonych ( w oleju)
- 2 cebule średniej wielkości
- 2-3 łyżek śmietany 18 %
- 15 dag sera żółtego
- 2 jajka
- może być wędliny trochę w kosteczkę pokrojonej, lub łosoś
- kawior do dekoracji
Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano , dodać wędlinę lub łososia, suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki, wbić 2 jaja i zetrzeć ser na grubych oczkach, gdy się zagotuje podlać śmietaną i doprawić. Ciepły, ale nie gorący farsz wykładamy na babeczki , a na wierzch dekorujemy kawiorem.Smakuje najlepiej na ciepło.