28 listopada 2013

Kruche babeczki z suszonymi pomidorami

Składniki:



Babeczki
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
 

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło o temp. pokojowej i siekamy. Na koniec dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1h. Z porcji ciasta wychodzi ok 8-10 babeczek, w zależności od wielkości formy, ja podzieliłam sobie ciasto na 8 części przed włożeniem do zamrażalnika- ułatwia to pracę przy wałkowaniu.
Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem, nie miałam tych metalowych przeznaczonych do babeczek, dlatego zrobiłam w formach na muffiny i też wyszły. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formy, ważne by nie zapomnieć o nakłuciach widelcem-w innym wypadku będą powstawać pęcherze powietrza. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Farsz:

  • ok 4-5 pomidorów suszonych ( w oleju)
  •   2 cebule średniej wielkości
  • 2-3 łyżek śmietany 18 %
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • może być wędliny trochę w kosteczkę pokrojonej, lub łosoś
  • kawior do dekoracji

Cebule  pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano , dodać wędlinę lub łososia, suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki, wbić 2 jaja i zetrzeć ser na grubych oczkach, gdy się zagotuje podlać śmietaną i doprawić. Ciepły, ale nie gorący farsz wykładamy na babeczki , a na wierzch dekorujemy kawiorem.Smakuje najlepiej na ciepło.


Rolada kakaowa z masą kakaową

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do podsypania
  • szczypta soli


 Składniki podane są na szeroką blachę.
Boki blachy smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia ( ciasto nie będzie sie rolować podczas pieczenia). Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy cukier, najlepiej stopniowo po łyżce. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Obie mąki, proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych białek. wylewamy na blachę.
Po upieczeniu wykładamy szybko ciasto na suchą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ścierką zawijamy ciasto na kształt rolady. Zostawiamy tak do przestudzenia.


Krem:
  •  masło 200 g
  • ok 6 łyżek kakao słodkiego typu puchatek
  • ok 6 łyzek kakao ciemnego
  • ok 2 łyżki cukru
  • rum lub zapach rumowy 

Wszystko łączymy ze sobą i po wystudzeniu ciasta, nakładamy krem. Zawijamy i można już kosztować :)




Pióra z łosiosiem wędzonym i młodym szpinakiem



To danie to majstersztyk, doskonałe, delikatne i ekskluzywne. Dla tych, którzy uwielbiają połączenie smaku szpinaku i łososia, będzie to uczta bogów :)

Składniki:

  • łosoś wędzony 200g
  • makaron penne durum( pióra)
  • świeży szpinak ok 200 g
  • ok 3 łyżki śmietany 18 %
  • masło ok 1-2 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Szpinak blanszujemy ( zanurzamy na chwilę we wrzątku ,a później przelewamy zimną wodą), następnie tniemy lub szarpiemy na drobniejsze kawałki szpinak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek ( uważamy by nie przypalić), następnie dodajemy szpinak . Po 5 min do szpinaku wlewamy śmietanę i posiekanego na kawałeczki łososia.Gdy łosoś zblednie dodajemy wcześniej ugotowane pióra. Makaron musi zrobić się ciepły. Najlepiej smakuje na świeżo.



26 listopada 2013

Serduszka w sosie koperkowym

Przepis pochodzi z książki " Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji", ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała coś od siebie.


Składniki:

  • 1kg serduszek drobiowych
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól
  • olej

Serduszka gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni razem z tartą na grubych oczkach marchewką i pietruszką , na koniec dodajemy ogórek pokrojony w kosteczkę. Dusimy ok 10 min i dodajemy wody Rozprowadzamy śmietanę, gdy warzywa zmiękną i mieszamy z mąką. Dodajemy na koniec serduszka do warzyw, doprawiamy do smaku i posypujemy  koperkiem

24 listopada 2013

Ciasto Snickers

Znalazłam wiele przepisów na snickersa, szukałam jednak tego jednego, który podbił nasze serca w jednej z małych kawiarenek w naszym mieście. Ten przepis jest tym idealnym- nie za słodki, orzechowo- miodowy.Smakuje najlepiej nawet na trzeci dzień.


Składniki:

Ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka

Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 różne części. Pierwsze dwa placki pieczemy w temp 180 stopni  przez 15-20 min, na złoty kolor ( najlepiej piec na papierze do pieczenia), natomiast trzeci placek będzie wysmarowany masą orzechową.

Masa orzechowa

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki do masy orzechowej należy przesmażyć na złoty kolor, cały czas mieszając.Rozprowadzić masę lekko przestygnięta na surowy trzeci placek i  uciec jak poprzednie.

Masa budyniowa 

  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotujemy budyń, gotową gorącą masą przekładamy dwa placki ( dwie warstwy) ,a na koniec placek z masą orzechową.