25 sierpnia 2023

Placek czekoladowy ze śliwkami

 


Ciasto, jest wigotne, o korzennym aromacie, wszystko bardzo dobrze ze soba współgra i smakuje.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki kakao
  • cynamon mielony + cukier brązowy
  • ok 14-16 śliwek-zależny od wielkości

Jajka, mleko i masło muszą być w temperaturze pokojowej.Tortownica 22 cm lub blaszka 24x24.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, do momentu, aż nie będzie go czuć w masie. Jajka rozbełtujemy w osobnej miseczce i partiami wlewamy do masła, miksujemy na niskich obrotach. Kolejno dajemy naprzemiennie trochę mąki z proszkiem, kakao i mleko. Na koniec przyprawy, wszystko dokładnie łączymy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Śliwki myjemy, tniemy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na 8 części. Każdą cząstkę śliwki zamaczamy w cynamonie z cukrem i ta stroną układamy na formie. Można dowolnie je rozmieścić, ja ułożyłam w 3 rzędy. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 50 min do suchego patyka, góra dół. Po upieczeniu możemy udekorować lukrem lub cukrem pudrem.



Chłodnik z cukinii z miętą

 


Składniki:

  • 3 małe  cukinie
  • 2 szalotki lub jedna mała cebula
  • świeży koper
  • świeża nać pietruszki
  • świeża mięta
  • 0,5l bulionu
  • 1 jogurt grecki lub bałkański ok 400 ml
  • pęczek rzodkiewki
  • może być też ogórek zielony
  • sól, pieprz do smaku

Szalotkę drobno kroimy, cukinie w kostkę i obsmażamy razem na oleju. Do zarumienienia i miękkości. Cukinie ostygłą miksujemy blenderem, dodajemy, jogurt, kilka gałązek kopru, pietruszki i mięty. Na koniec dolewamy bulionu. Rzodkiewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotowego chłodnika, by nam coś chrupało. Podajemy mocno schłodzony.




23 sierpnia 2023

Roladki z cukinii nadziewane mięsem mielonym

 


Składniki:

  • 3 nieduże i młode cukinie
  • ok 400g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki panco
  • garść sera gouda lub innego
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz sól do smaku
  • oregano pół łyżeczki
  • parmezan na wierzch
  • passata do podlania cukinii


Cukinie ścieramy cienko, wzdłuż na mandolinie kuchennej. Gotowe plasterki oprószamy solą by dodatkowo cukinia zmiękła. Mięso mielone mieszamy z fetą, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Każdy plaster cukinii zwijamy z łyżeczką masy mielonej. Układamy na sztorc w naczyniu wodoodpornym, całość zalewamy passatą, delikatnie całość jeszcze solimy. Na wierzch dekorujemy parmezanem. Pieczemy góra-dół, w 200 stopniach ok 15-20 min. Dzięki temu, że cukinia jest młoda i mała ,szybciej się zapieka i nie robi się ciapa.






Spanakopita grecka

 


Składniki:

  • 500g świeżego szpinaku baby
  • 350g sera feta
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 szalotki ze szczypiorem
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól do smaku
  • gotowe ciasto filo (ok 10 płatów)
  • 3/4 szklanki parmezanu
  • ok 100g masła

Szalotkę i czosnek dusimy na oleju do miękkości. Dorzucamy umyty i osuszony szpinak i dusimy przez chwile ( nie może się przypalić). W osobnej misce mieszamy jogurt z pokruszoną feta, jajkami, koprem, cytryna, na koniec dodajemy ostygły szpinak z cebulą. Wszystko razem mieszamy. Dużą blaszkę od pieca wykładamy papierem do pieczenia. Masło topimy i pędzlem smarujemy papier do pieczenia. Wykładamy na niego 1 płat filo ( będziemy potrzebować ok 10), smarujemy masłem i następny. Układamy w ten sposób 5 płatów. Na 5 wykładamy masę ze szpinakiem. Przykrywamy płatem filo, smarujemy i na masło wysypujemy parmezan- układamy do 3 płatów, wierzch filo znów smarujemy masłem a pozostałe 2 płatu zwijamy w harmonijkę i układamy na zapiekance tworząc falbanę. Całość ląduje do pieca na niższy szczebel i pieczemy w 200 stopniach C ok 20-25 min do mocnego zarumienienia. Po wyjęciu z pieca kroimy w kwadraty. Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.