29 sierpnia 2023

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia

 Tortownica 21cm lub mała blaszka.



 

Składniki:

  • kilka herbatników maślanych na spód
  • 400 ml śmietany 36%
  • puszka mleka skondensowanego
  • 2 łyżki kremu pistacjowego
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Śmietanę ubijamy na sztywno, dolewamy wolno mleko skondensowane i dalej ubijamy. Można zostawić taki smak śmietankowy ptasiego mleczka, ja dodaje krem z pistacji. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie do napuchnięcia. Podgrzewamy chwilę w mikrofali do rozwodnienia. Do żelatyny dokładamy z 2 łyżki masy by zahartować żelatynę i powstałą mieszaninę dolewamy do masy.

Masę pistacjową wylewamy na herbatniki ułożone na dnie formy( warto wcześniej formę wyłożyć folia spożywczą).Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Polewa:

  • pół gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao gorzkiego

Podgrzewamy w rondelki całość do rozpuszczenia. Masę wylewamy na piankę pistacjową. Ponownie schładzamy.




Ciasto z jagodami ,Jagodowe marzenie

 

Składniki:
Ciemny biszkopt:
  • 3 jajka duże
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli dodajemy partiami cukier i ubijamy na sztywną i śnieżnobiałą pianę, dodajemy żółtka. łączymy szpatułką. Na koniec przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia- wszystko łączymy delikatnie. Blachę 24x24 wykładamu papierem do pieczenia, wylewamy masę. Pieczemy ok 20 min w temp 165 stopni C, do tzw suchego patyka.

Masa jagodowa:
  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 200g jagód ( moga być mrożone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
Smeitanę ubijamy z mascarpone i cukrem na sztywno. Jagody płuczemy i miksujemy blenderem, dolewamy je do masy śmietanowej( jeśli mrożone, to wcześniej rozmrażamy i odsączamy wodę). żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy by speczniała, następnie podgrzewamy w mikrofali na 20-30 s.Dodajemy do ciepłej żelatyny łyżkę masy i wlewamy do masy jagodowej.

Dodatkowo:
250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
strata gorzka czekolada 

Na biszkopt wylewamy masę jagodową, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy wierzch ubitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Całość trzymamy w lodówce.