Tortownica 21cm lub mała blaszka.
Składniki:
- kilka herbatników maślanych na spód
- 400 ml śmietany 36%
- puszka mleka skondensowanego
- 2 łyżki kremu pistacjowego
- 2-3 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Śmietanę ubijamy na sztywno, dolewamy wolno mleko skondensowane i dalej ubijamy. Można zostawić taki smak śmietankowy ptasiego mleczka, ja dodaje krem z pistacji. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie do napuchnięcia. Podgrzewamy chwilę w mikrofali do rozwodnienia. Do żelatyny dokładamy z 2 łyżki masy by zahartować żelatynę i powstałą mieszaninę dolewamy do masy.
Masę pistacjową wylewamy na herbatniki ułożone na dnie formy( warto wcześniej formę wyłożyć folia spożywczą).Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Polewa:
- pół gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g masła
- 2 łyżki kakao gorzkiego
Podgrzewamy w rondelki całość do rozpuszczenia. Masę wylewamy na piankę pistacjową. Ponownie schładzamy.