16 stycznia 2023

IRIS sycylijski z ricottą, pączki sycylijskie

 


Wychodzi ok 8-10 sztuk


Składniki:

  • 500g mąki 0
  • 250 mleka
  • 1 jajko ciepłe
  • 20g cukru
  • 4g suchych drożdży piwnych 
  • 40g masła miękkiego

Farsz:

  • 250g ricotty
  • 80g cukru pudru

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • 150g bułki tarta

Do miski wsypujemy mąkę, drożże, cukier, dolewamy ciepłe mleko. Wyrabiamy chwile, dokładamy ciepłe jajko ( nie z lodówki!).Wyrabiamy 10 min, na koniec wlewamy ostudzone płynne masło.

Podsypujemy mąką i wyrobimy. Ciasto ma się nie kleić i odchodzić od ręki. Wkładamy je do wysypanej mąką miski i przykrywamy ścierką.. Odstawiamy na 4h w miejsce ciepłe, bez przeciągów. Ricottę mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki. Ciasto dzielimy na 8 części ( ja zrobiłam mniejsze i wyszło 10 szt- łatwiej weszły do garnka).

Formujemy kulki zostawiamy pod ścierką na 15 min do wyrośnięcia. Spłaszczamy kulki jak do pierogów (ale nie tak cienko) na środek kładziemy łyżeczkę farszu i zwijamy brzegami, dobrze zlepiamy. Kładziemy na wysypany blat, łączeniem do dołu by się ubiło. Każdą kluskę moczymy w rozmąconych jajkach i panierujemy w bułce tartej, rzucamy na głęboki tłuszcz i smażymy z każdej strony łącznie 7 min ( olej nie może być bardzo gorący, bo nadzienie będzie wypływać). Garnek powinien być wąski wysoki, takie by 2 pączki mogły się razem smażyć – trzeba pamiętać ze rosną o pół raza większe. Osuszamy upieczone Irisy na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują zimne.


Edit: Do ricotty można dołożyć pastylki czekoladowe.




Łaciate ciasto z borówkami

 Szybkie ciasto do kawki. Blacha 24x24

Składniki:

  • 4 jajka L
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200g borówki amerykańskiej świeżej
  • esencja waniliowa
  • cukier puder do posypania


Jajka ubijamy do białości z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczeniami dokładamy do ubitych jajek, dalej olej i wodę.

Dzielimy ciasto na 2 części, do jednej dodajemy przesiane kakao, do drugiej esencje waniliową. Blachę wykładamy papierem do pieczeniem, masy wylewamy naprzemiennie łyżką, tworząc łaty. Na wierzch wysypujemy borówkę. Pieczemy w 170 stopniach C ok 50 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





Przystawka z pastą paprykową


 Składniki:

  • pół papryki słodkiej czerwonej
  • 2 -3 łyżki serka kremowego
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • 3-4 fileciki anchois
  • ciasto francuskie
  • sezam biały
  • szczypiorek posiekany
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz
  • żółty ser
Z ciasta wycinamy wzdłuż paski 1cm i zawijamy na wyolejowane formy tworząc rurki,  smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy je w 190 stopni C ok 15 min. Paprykę blendujemy z resztą składników i pieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Gdy rurki będą zimne, nabijamy je farszem i wkładamy do lodówki. 


 

BIBIMBAP, danie koreańskie

 

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanej drobno cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 średnia pierś podwójna z kurczaka
  • ok 5-6 grzybów shitake
  • 1 marchewka duża
  • 2 garści szpinaku
  • średni świeży ogórek
  • 2 torebki ryżu
  • 2 jajka


Dolewamy składniki marynaty do pokrojonego w kostkę mięsa i cebuli, przykrywamy folią spożywczej i wstawiamy do lodówki. Jeśli grzyby mamy suszone, musimy je wcześniej namoczyć ok 30 min.


W międzyczasie grzyby kroimy w paski i obsmażamy na łyżce oleju sezamowego. Ogórka świeżego w paseczki i lekko solimy, odstawiamy na bok.

Szpinak wrzucamy na 2 min do gorącej wody. Wyjmujemy i odcedzamy, na chwile wrzucamy do zimnej wody, odcedzamy.

Marchewkę kroimy w paseczki (Julienne) i smażymy na łyżce oleju sezamowego, dosłownie przez chwile, by marchew była chrupka. Mięso obsmażamy do zarumienia.

Ryż gotujemy do miękkości..


sos bibimbap:

  • 3 łyżki gochujang ( ja daje 2 bo jest bardzo ostre)
  • 3 łyżki syropu z kukurydzy (zamieniam na 1 łyżeczkę miódu)
  • 1 łyżka wody

Sos mieszamy.

W naczyniu układamy ryż ugotowany, na niego obsmażone mięso, po bokach w takich samych ilościach warzywa, grzyby. Można zamienić składniki na pieczoną cukinie, pieczone kiełki fasoli mung. Warto zostawić ogórka by coś w daniu chrupało. Na wierz układamy sadzone jajko. Polewamy sosem bibimbap.

EDIT: Można całe danie również zapiec w piecu,wtedy ryż się skarmelizuje, a jajko wbijamy w takim wypadku, surowe na środek.