28 grudnia 2022

Gofrowe paluszki imprezowe, gofry wytrawne

 


Składniki:

gofry:

  • 250g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 400ml mleka

Masło rozpuszczamy mi studzimy. Jajka ubijamy mikserem do białości. Dorzucamy mąkę i proszek, rozpuszczone masło, sól i na koniec mleko. Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Z tej porcji wychodzi ok 6 gofrów o standardowym rozmiarze.

Pasta szynkowa:

  • 100g szynki konserwowej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • pasta wasabi wielkości groszku
  • sól i pieprz


Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na jedwabistą masę.Gofry dzielimy na paluszki gofrowe i do każdego okienka wkładamy naprzemiennie pastę z szynki i kawior.

Edit: szynkę można zastąpić wędzonym łososiem




Krokieciki imprezowe



Składniki:

  • 1 cebula biała
  • 90 g mąki
  • 275ml gorącego mleka
  • 125 ml bulionu z kurczaka
  • kilka plasterków salami dojrzewającego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 garści sera żółtego tartego

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na złoto na maśle. Wsyp mąkę, cały czas gotując. Po 3 min wlej mleko i bulion,zamieszaj. Gotujemy 5 min do zagotowania mąki i do zgęstnienia sosu. Doprawiamy masę sola i pieprzem. Salami drobno kroimy i dorzucamy do masy razem z utartym serem. Formujemy z ciasta małe krokieciki lub kuleczki (ciasto będzie się lepić). Obtaczamy je w mące, wrzucamy do rozmąconych jajek i na koniec panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju. Oleju musi być dużo, bo inaczej przywrą do dna i musi też być dobrze nagrzany, bo masa wypłynie. Smażymy po 3-4 nie więcej.

Mozna podaważ z ketchupem lub z sosem z ketchupu i majonezu.



Prosta sałatka z tuńczykiem

Sałatke robię już od 20 lat. Pierwszy raz zjadłam ja na studiach w małym bistro koło szkoły i została ze mną do dziś. Jest szybka i smaczna. Sprawdza się znakomicie, gdy trafią się niezapowiedzeni goście- warunek- muszą lubić tuńczyka.



Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • ok 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz
Wszystko dobrze odsączamy z zalewy. Mieszamy składniki z majonezem i przyprawiamy. Gotowe


Sałatka włoska z karczochem

Składniki:

  • słoik marynowanych karczochów
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 3/4 szklanki konserwowej cieciorki
  • 2 garście pomidorów koktajlowych
  • 2 pieczone papryki
  • kawałek sera feta

Sos do sałatki:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki suszonego lub świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku


Karczochy i cieciorkę dobrze odsączamy na sicie. Pomidorki kroimy na pół, cebule w cienkie wiórki, paprykę upieczona w piekarniku i obraną ze skóry, w kostkę, feta równiez w kostkę. Wszystko mieszamy z dresingiem.



 

26 grudnia 2022

Piernik herbaciany

 


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 4 jajka
  • 2 łyżki sody
  • 1 przyprawa do piernika

Jaja ucieramy z cukrem i do tego dodajemy resztę składników. Ciasto pieczemy w 170 stopniach do suchego patyka, czyli ok 35-40 min.  Ciasto po ostygnięciu kroimy na trzy blaty. Można również upiec blaty 3 osobno, wtedy pieczemy każdy w 180 stopniach ok 15 min każdy.

Masa:

  • 0,5l mleka
  • kostka margaryny/masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek grysiku
  • powidła śliwkowe
Polewa:
  • 100g masła
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka wody

Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy grysik , mieszamy do zagotowania. Studzimy. Dodajemy masło i trochę soku z cytryny.

Przekrajamy na pół. Na pierwszy blat dajemy cienko powidła, pól kremu z kaszy manny, przykrywamy drugim blatem, smarujemy cienko powidłami, nakładamy resztę masy,  przykrywamy trzecim blatem, wylewamy na niego polewę czekoladową.