Ciasto mocno czekoladowe, przepis stworzyłam na podstawie ciasta, które spróbowaliśmy z mężem w jedynej z zakopiańskich kawiarenek. Mąż zachwycony jego smakiem, dopominał się o wersję domową i o to jest.
Składniki:
spód
- 100g masła
- 200g herbatniki
Rozgnieść ciastka i dodać płynne masło, wymieszać i ubić na dnie kwadratowej blaszki
Masa z cukierków michałków tych ciemnych
Składniki:
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 130 g mleczne
- 20 g gorzkiej czekolady
- ok 13-15 michałków
Śmietanę podgrzewamy z czekoladami i rozkruszonymi michałkami ( 9 szt),gdy się wszystko roztopi ( tyko lekko podgrzewamy) i ostygnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy resztę michałków rozkruszonych by były wyczuwalne w masie.
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 30%
- fix do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy z fixem , na koniec dodajemy cukier puder.
Mus czekoladowy:
- 100 g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 duże jaja
- 1 łyżka kakao
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 80 ml mleka.
Żelatynę wrzucamy do mleka ( powinna napuchnąć). Roztapiamy masło i czekoladę, a żółtka łączymy z kakaem i dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukru i ubijamy do białej błyszczącej masy. W masie ląduje również białko ubite- delikatnie łączymy je ze sobą. Żelatynę napuchniętą podgrzewamy do płynnej formuły i ostudzoną dolewamy do masy czekoladowej.
Polewa: roztopiona czekolada deserowa
lub
- 125 g masła lub margaryny.
- 2 łyżki cukru pudru.
- 4 łyżki kakao.
- 3 łyżki mleka.
Wszystko razem podgrzewamy.
Składanie ciasta od dołu:
- spód z ciastek
- masa z michałków
- bita śmietana
- mus czekoladowy
- polewa
Ciasto jest dość słodkie i dlatego wystarczy niewielka kosteczka by się nim delektować.