27 października 2018

Ćevapčići Cevapcici

Popularne na Bałkanach  kotleciki mielone serwowane głównie z tzatzikami i ajwarem.
Doskonałe połączenie smaków przypraw, ajwaru.

Składniki:
  • 350 g mięsa wołowego ( czasami robię również z wieprzowego)
  • 150 g jagnięciny ( tak jest w przepisie oryginalnym- można dać też jeden rodzaj mięsa tylko już 500 g)
  • 3 łyżki ajwaru pikantnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki vegety ( można ale to jak kto woli)
  • 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej lub ostrej
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • szczypta tymianku, cząbru, ziół prowansalskich
  • 50-100 ml wody gazowanej
 Wykonanie:

Cebule drobno kroimy, mięso mielimy na drobno i łączymy z wszystkimi składnikami i ziołami oraz wodą gazowaną.
Formujemy w cepeliny lub cygara. Można upiec na grillu nabijając na patyczki do szaszłyków  lub na patelni.



Przepis na ajwar:

https://chocospoko.blogspot.com/2013/08/ajvar.html

Ciastka z kleiku ryżowego

Przepis dostałam  od klientki, której syn jest alergikiem i bezglutenowcem. Ciastka wychodzą bardzo smaczne.

Składniki:
  • 1,5 paczki kleiku ryżowego  dla dzieci
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 szt jaja
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kokosu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wysypujemy kleik  na stolnicę i dodajemy resztę składników. Mieszamy w kulkę, którą następnie formujemy w mniejsze kuleczki. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp 180 stopni C przez 15 min do zarumienienia. Wychodzi ok 40 sztuk ciasteczek.

Kostka czekoladowa bez pieczenia

Ciasto mocno czekoladowe, przepis stworzyłam na podstawie ciasta, które spróbowaliśmy z mężem w jedynej z zakopiańskich kawiarenek. Mąż zachwycony jego smakiem, dopominał się o wersję domową i o to jest.


Składniki:
spód
  • 100g masła
  • 200g herbatniki
Rozgnieść  ciastka i dodać płynne masło, wymieszać i ubić na dnie kwadratowej blaszki

Masa  z cukierków michałków tych ciemnych

Składniki:
  • 200 ml śmietany  30% lub 36%
  • 130 g mleczne
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • ok 13-15 michałków
Śmietanę podgrzewamy z czekoladami i rozkruszonymi michałkami  ( 9 szt),gdy się wszystko roztopi ( tyko lekko podgrzewamy) i ostygnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy resztę michałków rozkruszonych by były wyczuwalne w masie.

Bita śmietana:
  • 200 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy z fixem , na koniec dodajemy cukier puder.


Mus czekoladowy:
  • 100 g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w  80 ml mleka.
   Żelatynę wrzucamy do mleka ( powinna napuchnąć). Roztapiamy masło i czekoladę, a żółtka łączymy z kakaem i dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli,  pod koniec dodajemy cukru i ubijamy do białej błyszczącej masy. W masie ląduje również białko ubite- delikatnie łączymy je ze sobą. Żelatynę napuchniętą podgrzewamy do płynnej formuły i ostudzoną dolewamy do masy czekoladowej.

Polewa: roztopiona czekolada deserowa
lub
  • 125 g masła lub margaryny.
  • 2 łyżki cukru pudru.
  • 4 łyżki kakao.
  • 3 łyżki mleka.
Wszystko razem podgrzewamy.

Składanie ciasta od dołu:
  • spód z ciastek
  • masa z michałków
  • bita śmietana
  • mus czekoladowy
  • polewa

Ciasto jest dość słodkie i dlatego wystarczy niewielka kosteczka by się nim delektować.

25 października 2018

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Pyszna, znika szybko ze stołu. To na pewno hit imprez.

Składniki:
  • 30 dag żółtego sera ( dobrej jakości)
  • 30 dag pieczarek 
  • 30 dag fileta z kurczaka (czyli ok 2 pojedyncze duże piersi)
  • 1 szt cebuli
  • majonezu pół szklanki
  • 3 szt jajek
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz
Wykonanie:

Ser ścieramy na grubych oczkach, wbijamy do niego 3 jaja i całość mieszamy, następnie dodajemy majonez. Doprawiamy solą i szczyptą pieprzu. Blachę tą , która jest w piecu wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy równomiernie masę serowo-jajeczną. Pieczemy w 180 stopniach C ok 20-25 min. Poniżej zdjęcie jaki ma rolada przyjąć kolor po upieczeniu.

   Mięso dzielimy na węższe kawałki i rozbijamy dość cienko- od tego zależy, czy wszystko ładnie się upiecze i nie będzie surowe. Oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę i pieczarki  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do miękkości na patelni. Mają zmięknąć, ale się nie zarumienić.
Na ciepłym placku serowym układamy na całości pieczarki, a na to cieniutkie plastry kurczaka ( ma być surowy!) . Zawijamy w roladę- czasami może popękać po boku- nic się nie dzieje- to normalne. Pieczemy ponownie łączeniem do dołu  25 min w temp 180 stopni C. Podawać można samodzielnie lub z sosem na obiad. Bardzo fajnie smakuje również, gdy na mięso nałożymy jeszcze pomidory suszone, rolada wychodzi bardziej kwaskowata.




Prosta sałatka makaronowa

Sałatka szybka, smaczna o łagodnym smaku. Można wykorzystać do niej makaron w kształcie ryżu, małe rureczki, muszelki czyli to co mamy pod ręką lub co lubimy.

Składniki:
  • pół paczki makaronu ( rurki, w formie ryżu, gwazdki itp. chodzi o to by  po ugotowaniu był mały)
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony
  • ok 20 dag kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej
  • kawałek startego żółtego sera ( dosłownie garść)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:


     Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący przelewamy zimną wodą i studzimy. Ogórki, pomidor i kiełbasę żywiecką kroimy w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do zimnego makaronu, doprawiamy. Sałatka najlepsza jest jak trochę schłodzimy ją dodatkowo w lodówce.


22 października 2018

Sałatka z bobu, rzodkiewki i ogórka

Sałatka dobra na przekąskę, przystawkę, szczególnie  dla tych, którzy lubią bób namiętnie tak jak ja.


Składniki:
  • pół kilko bobu 
  • ok 5- 6 średnich rzodkiewek
  •  1 średni ogórek zielony
  • sos winegret lub olej smakowy (chilli, z tymiankiem, z czosnkiem niedźwiedzim
  • sól

 Wykonanie:

Bób rzucamy do osolonego wrzątku na ok 6 minut- ma być miękki, ale nie rozgotowany. Obieramy ze skórki i kroimy na pół. Rzodkiewkę na mniejsze cząstki, a ogórka w słupki. Podlewamy tym czym lubimy, na zdjęciu jest polane olejem z czosnkiem niedźwiedzim i solimy do smaku.