Składniki:
średnia cukinia
trzy średnie papryki różnego koloru
dwie cebule
6-8 świeżych pomidorów)
dwie średniej wielkości kiełbasy
kawałek chudego podgardla lub boczku
sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść lauowy, chili w płatkach, papryka wędzona w proszku
2 łyżki koncentratu, olej
Leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej, gdzie nie występuje w składzie cukinia, polska wersja natomiast jest o nią wzbogacona- i dobrze :) Najważniejsza podczas gotowania leczo, jest kolejność duszenia ( mamy wtedy pewność, że nie wyjdzie nam rozgotowana mamałyga).
Zaczynamy od podduszenia cebuli na oliwie do miękkości, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek ( podgardle), pocięte w paski papryki ( najlepiej czerwona i zielona), pomidory sparzamy i obieramy ze skóry -kroimy w kostkę.Gdy wszystko się chwile poddusi dodajemy pokrojona w kostkę, pozbawioną pestek cukinie.Powinien wytworzyć się sos ,a cukinia powinna zmięknąć wtedy dodajemy dopiero przyprawy i koncentrat.
Leczo to nie zupa, to danie jednogarnkowe sos ma tylko przykrywać warzywa.
jó étvágyat![jou itwadziot]