10 sierpnia 2013

Sos pomidorowy, sos do pizzy

Szybki sos i dobrze komponujący się z pizzą. By nadać pikanterii można dosypać płatków chilli lub pieprzu cayenne.


Składniki:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
  • ok 3 -4 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyzka oleju
  • 2 małe ząbki czosnku
  • szczypta oregano lub bazylii

Wszystko ze soba łączymy lekko podgrzewamy i gotowe.Nie wolno zapomnieć o oleju, dzięki temu sos nie będzie wnikał do ciasta.
Ja zawsze używam koncentratu Pudliszki (lub mareo-biedronka) i ketchupu mareo-biedronka wersja pikantna.

Pikantne roladki drożdżowe z sosem czosnkowym


Składniki:


  • 370 g mąki
  • 2 jaja
  • 1 op drożdży suchych ( lub ok pół paczki drożdży świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta curu
  • 100 ml mleka
  • 75g miekkiego masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • dowolna wędlina i ser najlepiej plastykowany

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem , solą i cukrem, odczekujemy 0,5 h aż się drożdże napowietrzą i dodajemy 1 jajko i 1 żółtko, odrobinę mąki i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Pod koniec całą mąkę dosypujemy i dobrze wyrabiamy ( całą filozofią ciasta drożdżowego jest wtłoczenie powietrza umiejętnym wyrabianiem). Ciasto drożdżowe nie lubi zimna, dlatego zawsze należy rozgrzać piec do przynajmniej 100 stopni C.Ciasto rozwałkujemy i tworzymy kwadraty, rozmiar dowolny smarujemy sosem pomidorowym ale tak by jeden wolny brzeg nie był do końca wysmarowany.
przepis na sos  poniżej:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/sos-pomidorowy-sos-do-pizzy.html

układamy wędlinę i ser, można również dodać oliwki jak na zdjęciu .Zwijamy w rulon wolnym nieposmarowanym brzegiem. Wierzch roladek posmarować pozostałym białkiem i posypać wiórkami chilli. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, doskonała przekąska na imprezę :)

Przepis na sos czosnkowy tu:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/sos-czosnkowy.html

Sos czosnkowy

Przepis jest doskonały, sos wychodzi gęsty ( musi być dobra śmietana- Piątnica się dobrze sprawdza)
Sos doskonały do pizzy, grilla itp...


Składniki:

  • 1 śmietana 18%  400 ml
  • 2 łyżki majonezu  ( najlepiej kielecki ale z innymi tez dobrze wychodzi)
  •  3-4 ząbki czosnku
  • szczypta vegety
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego
  • szczypta czosnku granulowanego
Sos musi trochę postać w lodówce, wtedy ładnie  gęstnieje i wszystko ładnie się ze sobą łączy.
Zdjęcie w tym poście :)

http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/pikantne-roladki-drozdzowe-z-sosem.html

Pieczeń rzymska

Niestety w naszych czasach o dobrą wędlinę na prawdę ciężko, dlatego warto czasem zrobi coś swojego. Pieczeń rzymska to domowa rarytas, ale i tu trzeba pamiętać o dobrej jakości mięsa mielonego.


Składniki :

  • ok 75 dag mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajo
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 mała czerstwa bułka namoczona w mleko
  • olej roślinny
  • ok 2 ząbków czosnku
  • majeranek, tymianek
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej sarepskiej)
Przed pieczeniem należy spróbować trochę mięsa czy jest odpowiednio doprawione ( dlatego ważne jest by mięso pochodziło z wiadomego źródła). Pieczemy w keksówce lub w foremkach aluminiowych do pasztetów ok 0,5 h w temp 180 stopni C ( wszystko zależy od pieca , w każdym razie na powierzchni ma wytworzyć się skorupka). Bardzo dobrze smakuje również gdy posypiemy wierzch prażoną cebulką.

8 sierpnia 2013

Grillowana szynka z miodem w ziołach

Składniki:

  • 4 kotlety z szyki
  • 1 łyżka miodu
  •  1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 50 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Kotlety solimy, pieprzymy, czosnek siekamy.Do miski wkładamy szynkę z czosnkiem, zioła oraz wymieszany z olejem miód. Odstawiamy do lodówki na 2 h.
Tradycyjny grill: owijamy w folie aluminiową i pieczemy 10 min na brzegu grilla.
Na patelni grillowej: opiekamy z każdej strony:)

Opcjonalnie zamiast miodu można dodać suszonych pomidorów i chilli.

Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym

Składniki:
tortownica o wymiarach 25 cm

na spód:
  • 65g czekolady gorzkiej
  • 65g masła 
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g maki
Czekoladę rozpuścić z masłem gdy ostygnie zmiksować z pozostałymi składnikami .Tortownice wyłożyć papierem piec spód w temp 180 stopni C przez 8 min.Na wierzchu ma wytworzyć się skorupka.

Masa serowa

  • 1kg sera w wiaderku
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki maki
  • 5 jajek
  • 80 ml gęstej smietany 36 %
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ser zmiksować z cukrem, dodawać po 1 jajku.Na zakończenie śmietanę i esencje oraz mąkę, nalezy robić to jednak ostrożnie by nie napowietrzyć sera.

Mus truskawkowy

  • truskawki ok 500g
  • łyżka cukru
Na wylanym wcześniej serze robimy kropki musem i przeciągamy wykałaczką tworząc esy floresy.
Ja zrobiłam troche więcej musu i sernik pływał w musie :)
Wkładamy ser na 15 min w temp 180 stopni, później obniżamy do 110 i pieczemy przez kolejne 90 min, aż sernik się zetnie.Uchylamy drzwiczki piekarnika i tak ma wystygnąć.Najlepszy jest gdy przeleży noc w lodówce.

Browni z dmuchanym ryżem

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 100g mąki
  • 150g cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka mleka
     Cukier i mąkę mieszamy w misce, jajka ubijamy mikserem dodajemy cukier z mąką.Rozpuścić czekoladę i masło w 1 łyżce mleka. Do masy jajecznej  wlać wystudzona masę czekoladową i zmiksować razem.Pieczemy 18-20 min q temp 10 stopni C.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Polewa

  • ryż dmuchany (preparowany) 100g
  • rodzynki ok 100 g
  • 250g mlecznej czekolady
  • 100g masła
  • 3 łyżki nutelli
  • 1 łyżka mleka
Czekoladę rozpuszczamy z masłem.Do ciepłej masy dodajemy rodzynki i ryż.Całość wylewamy na spód browni i odstawiamy do lodówki na 2 h. 

Ciasto ZEBRA

Składniki:

  • 5 jajek
  • olej 1 szklanka
  • cukier 1,5 szklanki
  • woda ciepła 1 szklanka
  • mąka 3 szklanki
  • kakao 3-4 łyżeczki
  • proszku do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
  • aromat pomarańczowy do pieczenia

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia.Ciasto dzielimy na pół do jednej dodajemy kakao.Ciasto wlewamy na przemian jasna masa, ciemna masa, zaczynając na środku blachy. Przeciągamy nożem, tworzymy niesymetryczne zygzaki.
Pieczemy 55 min w temp 190 stopnia C.

Ciasto szybkie, awaryjne :)

7 sierpnia 2013

Pieczone pierogi z fetą i szpinakiem



Składniki:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych  ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  jajko do posmarowania

Mieszamy ubite ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu

Do farszu:

500 g szpinaku mrożonego 

300 g sera feta
4 ząbki czosnku

 sól i pieprz, oregano, bazylia
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Szpinak rozmrozić na wolnym ogniu na patelni dodać fetę pokruszona i przyprawy, zamieszać i zostawić do przestudzenia.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kólka o średnicy mniej więcej 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą rumiane.
Można jeść także na zimno.Doskonałe do barszczu:)



Leczo z cukinią

Składniki:

średnia cukinia
trzy średnie papryki różnego koloru
dwie cebule
6-8 świeżych pomidorów)
dwie średniej wielkości kiełbasy
kawałek chudego podgardla lub boczku
 sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść lauowy, chili w płatkach, papryka wędzona w proszku
2 łyżki koncentratu, olej


    Leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej, gdzie nie występuje w składzie cukinia, polska wersja natomiast jest o nią wzbogacona-  i dobrze :) Najważniejsza podczas gotowania leczo, jest kolejność duszenia ( mamy wtedy pewność, że nie wyjdzie nam rozgotowana mamałyga).
Zaczynamy od podduszenia cebuli na oliwie do miękkości, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek ( podgardle), pocięte w  paski papryki ( najlepiej czerwona i zielona), pomidory sparzamy i obieramy ze skóry -kroimy w kostkę.Gdy wszystko się chwile poddusi dodajemy pokrojona w kostkę, pozbawioną pestek cukinie.Powinien wytworzyć się sos ,a cukinia powinna zmięknąć wtedy dodajemy dopiero przyprawy i koncentrat.
Leczo to nie zupa, to danie jednogarnkowe sos ma tylko przykrywać warzywa.


 jó étvágyat![jou itwadziot]

Chłodnik z buraków



Składniki:

 duży kefir
 1 szklanka zakwasu z buraków
 duży kefir
 2 średniej wielkości zielone ogórki
 pęczek rzodkiewek
½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
½ szklanki posiekanego szczypiorku
½ szklanki posiekanego zielonego koperku
3 jajka ugotowane na twardo
 sól, cukier do smaku

Do zimnego zakwasu wlać kefir pokrojonego w kostkę ogórka i rzodkiewkę oraz 1 jajko również pokrojone w kostkę.Pozostałe jaka  dzielimy na ćwiartki i również wrzucamy, doprawiamy solą pieprzem oraz zieleniną ( zielenina może być również suszona). Schładzamy przynajmniej 1h.

Chłodnik na jogurcie greckim

Chłodni z ogórkiem i koperkiem

ok 3 porcje

składniki:
duży jogurt typu grecki lib bałkański
2 średnie ogórki
szklanka bulionu
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ocet balsamiczny, czosnek granulowany, koperek suszony lub świeży, 2 łyżeczki świeżej mięty

Do zimnego bulionu ( najlepiej wykorzystać rosół , który zostaje po niedzieli) dodajemy jogurt , mieszamy, ogórki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy przyprawy ( wszystkiego po troszku), jedynie papryką słodką posypujemy zupę przed podaniem. Schładzamy ok 1h. Można podawać bez niczego, jajkiem lub z grzankami.