9 listopada 2022

Cebularze lubelskie

 Przepis pochodzi ze strony  lubelski.pl, zmienione zostały proporcje.


Składniki:

Farsz:

  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju
Zaczynamy od farszu, bo musi odpocząć w lodówce. Cebulę drobno kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem i odcedzamy na sicie. Jeszcze gorącą mieszamy z makiem, solą i olejem. Zamykamy naczynie i wstawiamy do lodówki. Zabieramy sie za ciasto na drugi dzień.

Ciasto:

  • 7 dag drożdży suchych piekarskich ( 5 dag świeżych)
  • 1 łyżka cukru
  • 35-40 dag mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szklanka ciepłego mleko 
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag masła
Z drożdży 1/3 mleka, 2 łyżek mąki i cukru tworzymy rozczyn. Zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 15 min. Ma on podwoić objętość i się napowietrzyć, jeśli nie ma reakcji, to robimy jeszcze raz z innymi drożdżami. Mąkę przesiewmy i mieszamy z solą, dodajemy do mąki rozczyn , rozpuszczone i ostudzone masło i reszte mleka. Jako roztrzepujemy i odlewamy ok łyżkę na później, natomiast większość ląduje do mąki. Wyrabiamy ciasto intensywnie i długo. Staramy sie podsypywać mąką, ale nie w dużych ilościach. Jeśli ktoś nie jest wprawiony w drożdżowym, wyjdzie mu więcej mąki-to normalne. Wyrobione ciasto odstawiamy na 50 min. Dzielimy na małe kulki i spłaszczamy ( mnie wyszło 10 większych). Na wierzch układamy farsz, ale zostawiamy wolne brzegi. Cebularze powinny odpoczać ponownie na blaszce ( wyłożonej papierem do pieczenia), po 30 min smarujemy brzegi zostawionym jajkiem i wkładamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach C ok 25-30 minut- do złotego koloru.



Ciastka bananowo- owsiane, Osiedloki

Osiedloki- nazwę wymyślił mój mąż, bo mu się tak skojarzyły. Ten kto mieszka w bloku to wie o co chodzi... Lepiej smakują, niż wyglądają. Doskonały pomysł na dojrzałe banany.

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 garście rodzynek lub żurawiny
  • 2 łyżki kokosu
  • garść migdałów zblanszowanych (można pominąć)
  • 1 łyżka kakao
Mieszamy wszystko ze sobą, łyżeczką wykładamy masę na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w temp 165 stopni C.


Stromboli, włoska rolada

 

Spód :

  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z rzepaku
  • 300g mąki pszennej ( może być 00, ale 650 też daje radę)
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli


Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy drożdże, cukru, oliwę, mieszamy. Po chwile dosypujemy ok 3 łyżki mąki, bełtamy i odstawiamy na ok 30 min, aż drożdże popracują i się napowietrzą. W pomieszczeniu musi być ciepło, drożdże nie lubią również przeciągów. Po tym czasie dosypujemy sól z resztką mąki i ugniatamy na stolnicy ciasto. Ok 10 -15 min wprowadzając powietrze do środka. Gdy ciasto jest mięciutkie i odchodzi od ręki, i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min. 

Do smarowania:

  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano suszone
Mieszamy wszystko razem.

Wyrośniętye ciasto wałkujemy na grubość 1cm, smarujemy połową mikstury. Na całej powierzchni układamy szynkę, peperoni, ser mozzaella. Zwijamy do środka jak roladę, Brzeg jak sie nie chce skleić przesmarowujemy miksturą. Pieczemy na papierze do pieczenia zawijaniem do dołu,  końce również zamykamy i zawijamy do dołu. Wierzch smarujemy oliwa z czosnkiem. Pieczemy w 200 stopniach C ok 20 min góra-dół. Podajemy ze świeżym sosem marinara.



Węgierska zupa fasolowa

Zupa tego typu najczęściej przygotowana  jest na wywarze z golonka przedniego, później golonko jest podowane w zupie. Można zrobić na bogato, ale na skrzydełkach też smakuje.

Składniki:
  • 2 kiełbasy
  • szklanka fasoli malinka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka średnia
  • 1 pietruszka średnia
  • pieruszka zielona
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2l wywaru lub bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • pasta paprykowa ( jeśli oryginalna węgierska, to tylko troszeczkę na łyżeczce- bo jest mocna)
  • pomidory krojone w puszce lub koncentrat pomidorowy.
Warzywa ( marchew, pietruszka, cebula) kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle. Zalewamy bulionem, dorzucamy fasolę i pokrojoną  paprykę w paski i kiełbasę w kostkę. Doprawiamy przyprawami, dokładamy pomidory lub koncentrat ( ja osobiści używam proszek pomidorowy) oraz pastę paprykową. Ziemniki kroimy w większą kostkę i gotujemy osobno- mają być miękkie ,ale nie rozwalone.  Gotujemy zupę do miękkości fasoli, pod koniec dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy zupę z posiekaną pietruszką. Na mastępne dni też smakuje.

Raffaello malinowe

Ciasto na tortownice 20 cm. Robiąc biszkopt z większej ilości jajek, można zrobić Raffaello w formie tortu, składniki na masę należałoby wtedy podwoić. Mleko kokosowe należy trzymać w lodówce,co najmniej na 48h przed robieniem kremu, inaczej się nie rozdzieli.

Składniki:

Biszkopt na oleju:

  • 4 jajka L
  • 160 mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 40 ml oleju
  • waniliowa esencja
  • 1/2 łyżeczka proszku
  • sól
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno-mają być lśniące i białe. Dodajemy delikatnie po jednym żółtku, mieszamy, następnie olej. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Tortownice wykładamy (tylko dno!) papierem dopieczenia., wylewamy biszkopt i wstawiamy do nagrzanego pieca do 170 stopni C. Pieczemy góra-dół ok 40 min (sprawdzamy patyczkiem). Zostawiamy do ostygniecia, gdy biszkopt będzie letni, kroimy go na pół.

Masa kokosowa
  • mleko kokosowe z dużą zawrtością tłuszczu (puszka, kartonik obojętne)
  • 250 g mascarpone
  • biała czekolada 100g
Mleko otwieramy delikatnie i wylewamy wodę kokosową- powinien u góry zostać miąższ. Wylewamy go do rondelka i podrzewamy. rozpuszczamy w nim białą czekoladę ( masa nie ma się zagotować!) Studzimy. schłodzone maskarpone miksyjemy i wolną strużką dolewamy czekoladę. Miksujemy razem. 

Frużelina malinowa:
  • ok 120g malin
  • 2 łyżeczki agar-agar
  • 2 łyżki cukru
Maliny dusimy z 2 łyżkami cukru, do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Dodajemy agar i mieszamy. Studzimy

Nasączenie:
Wodę kokosową, która nam została łączymy z alkoholem.

Biszkpt nasączamy, układamy na nim frużelinę malinową oraz połowę kremu, pzrykrywamy biszkoptem i nasączamy. Resztę masy wykładamy na górę i boki. Całość posypujemy kokosem. Najlepij ciasto smakuje schłodzone.



8 listopada 2022

Pasta alla norma, Makaronn z pieczonym bakłażanem

W oryginalnym przepisie jest ser ricotta salata, niestety u nas praktycznie niedostępny- zamieniony został na ser grand padano może być też pecorino.

 Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 3/4 paczki ulubionego makaronu (spaghetii, gemelli, maccheroni, cavatapp)
  • pomidory całe w puszce
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnki
  • garść sera grand padano
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • oregano
Bakłażan myjemy osuszamy. Kroimy najpierw w talarki, solimy zostawiamy na 20 min, myjemy z nadmiaru soli i ponownie osuszamy.Talarki kroimy w wąskie frytki. Bakłażan opiekamy na głębokim tłuszczu na złotawo. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W osobnej misce pomidory gnieciemy na miazge i dorzucamy do nich garść parmezanu, oregano, świeżą pociętą drobno bazylię. Pomidory dorzucamy do czosnku i dusimy. Po ok 5 minutach dokładamy usmażonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem.  Makaron gotujemy al dente, chochelkę wody z pod makaronu dolewamy do sosu i dusimy jeszcze 5-7 min. Wierzch posypujemy serem. Najlepiej smakuje na świeżo.