13 maja 2022

Sałatka z serem halloumi

Składniki:

  • popakowanie sera halloumi
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garści rukoli ( lub roszponki)
  • pomidor
  • garść słonecznika łuskanego
  • oliwa z oliwek lub rzepaku
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli

 

Ser grillujemy na patelni grillowej lub na grillu, nie za długo by się nie  zrobił gumowy.

Układamy na talerzu rukole, plastry awokado, plastry pomidora, oblewamy olejem, octem balsamicznym, rzucamy słonecznik łuskany. A na koniec układamy plastry halloumi. Można też oprószyć solą, jest to jednak nie konieczne. Sałatka smakuje najlepiej na świeżo i jest doskonałym dodatkiem do grilla.


 

Krem kokosowy do naleśników i kanapek

 Krem dość słodki, ale pyszny. Doskonały do naleśników, kanapek, ale również jako masa do ciasta lub tortu.

Składniki:

  • 100g wiórek kokosowych
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 50 ml mleka skondensowanego
  • 60 g migdałów w płatkach
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • esencja waniliowa

Migały prażymy na suchej patelni, pilnujemy by się n ie przypaliły- mają być delikatnie rumiane.

Wiórki kokosowe mieszamy  z mlekiem kokosowym i mlekiem skondensowanym, dosypujemy cukru, uprażonych migdałów i dolewamy wodę. Całość rozdrabniamy blenderem, na gładką masę. Jeśli ktoś lubi by wiórki były wyczuwalne to można nie blendować tak intensywnie. Gęstość kremu zależy od ilości wiórek, ale również od jakości mleka kokosowego ( zawartość % tłuszczu). Jeśli krem wydaje się za słodki można dolać więcej mleka kokosowego.