25 grudnia 2021

Szynka domowa dojrzewająca

 Doskonały smak, do zrobienia w zaciszu domowym.  Zbliżona w smaku do szynki parmeńskiej. Warto zacząć przygotowania ok 3 tygodni przed okazją, na którą chemy tą szynkę zrobić. Smak w dużej zmierze zależy od naszym preserencji pzryprawowych, ale również od jakości mięsa. Dlatego warto wybierać szynkę z dobrego źródła, te z supermarketów  nie nadają się niestety.


Składniki:

  • 1,5 kg szynki tzw. kulki
  • 2 kg soli
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
Mięso myjemy, osuszamy w ręcznik papierowy.  Wrzucamy do wyższego naczynia i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie płuczemy z cukru mięso , osuszamy ręcznikiem papierowym, myjemy pojemnik. Zasypujemy ponownie mięso, tym razem solą i odstawiamy na 48 h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy opłukujemy i obtaczamy ziołami. Wkładamy do nowej pończochy i wieszamy w pomieszczeniu o temp. 18-22 C na 2-3 tyg. Można zaglądać czy coś się nie dzieje, jeśli mamy wątpliwości ,to przecieramy suchą solą te miejsce. Szynkę należy pokroić w cienkie plasterki. Ręcznie nie wyjdą cieniutkie i idealne, warto mieć krajalnic.





 

21 grudnia 2021

Krokiety z tortilli

 Szybka przekąska, dość sycąca i dla tych którzy nie lubią smażyć naleśników.  Doskonałe na imprezę i Sylwester.



Składniki:

  • paczka tortilli ( 6 sztuk)
  • 6 parówek cienkich dobrej jakości
  • 200 dag sera żółtego
  • 250 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
Pieczarki obsmażamy z cebulą na oleju, doprawiamy, studzimy. Parówki można delikatnie podgrzać, by później w środku zimne nie były. Układamy na tortilli, tak jak na naleśniku, trochę pieczarek, 1 parówkę i starty ser- zawijamy jak krokieta, obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na oleju z każdej strony. Wychodzą dość duże, dlatego warto podawać przekrojone.





Sałatka z tuńczykiem na krakersach

 Bardzo dobrze smakuje i dobrze wygląda. Trzeba uważać tylko by przy nakładaniu pierwszej warstwy krakersy nam się nie rozjechały.



Składniki: 

  • cała duża paczka krakersów lub 2 mniejsze ( tak ok 250g)
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g żółtego sera
  • 1 mały majonez
  • sól, pieprz

Na długim płaskim talerzu układamy warstwę krakersów ( ok 6 na długość w rzędzie i 3 na szerokość).
Ogórki kroimy drobniutko, łączymy z serem startym na drobnych oczkach , do tego dokładamy 3 łyżki majonezu i wymieszaną pastę kładziemy na pierwszą warstwę krakersów. 
Na masę kładziemy kolejną warstwę krakersów ,na ciastka rozkładamy odsączonego i wymieszanego z 1 łyżką majonezu, tuńczyka. Kolejna warstwa krakersów. Na tarce ścieramy białka jaj, mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na krakersy. Na wierzchu sałatkę dekorujemy żółtkiem startym na tarce i szczypiorkiem.