Doskonały smak, do zrobienia w zaciszu domowym. Zbliżona w smaku do szynki parmeńskiej. Warto zacząć przygotowania ok 3 tygodni przed okazją, na którą chemy tą szynkę zrobić. Smak w dużej zmierze zależy od naszym preserencji pzryprawowych, ale również od jakości mięsa. Dlatego warto wybierać szynkę z dobrego źródła, te z supermarketów nie nadają się niestety.
Składniki:
- 1,5 kg szynki tzw. kulki
- 2 kg soli
- 1 kg cukru
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 1 łyżka papryki wędzonej
Mięso myjemy, osuszamy w ręcznik papierowy. Wrzucamy do wyższego naczynia i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie płuczemy z cukru mięso , osuszamy ręcznikiem papierowym, myjemy pojemnik. Zasypujemy ponownie mięso, tym razem solą i odstawiamy na 48 h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy opłukujemy i obtaczamy ziołami. Wkładamy do nowej pończochy i wieszamy w pomieszczeniu o temp. 18-22 C na 2-3 tyg. Można zaglądać czy coś się nie dzieje, jeśli mamy wątpliwości ,to przecieramy suchą solą te miejsce. Szynkę należy pokroić w cienkie plasterki. Ręcznie nie wyjdą cieniutkie i idealne, warto mieć krajalnic.