21 lipca 2022

Żabi sernik z pastą pistacjową

Pyszny sernik o wściekłym kolorze. Tortownica 20, 21cm.

 


Składniki:

  • 150g herbatników maślanych
  • 50g masła
  • 750g twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200g pasty pistacjowej
  • 125ml śmietany 18%
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego ( w tym wypadku w proszku)

Herbatniki miażdżymy na sypko, dodajemy zimne masło i łączymy ze sobą w zbitą pulpę. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i ubijamy dodatkowo szklanką. 

Twaróg wymieszać z cukrem i mąką, dodać do niego po 1 jajku. W osobnej misce wymieszać pastę pistacjową ze śmietaną. Do twarogu dodajemy masę pistacjową i szczypt barwnika ( można go pominąć, wtedy sernik będzie miał naturalny kolor pistacji). Wszystko ze sobą łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód.  Szczelną formę z ciastem wkładamy do innej,  też szczelnej i między nimi wlewamy gorącą wodę. Dzięki temu trikowi sernik wyjdzie równy jak stół. Pieczemy w temp 160 stopni C, góra-dół, ok 70 min. 

 

 

Młode ziemniaki z boczkiem i bobem

 

Składniki:

  • ok 7 ziemniaków średniej wielkości
  • 15 dag wędzonego surowego boczku
  • 15- 20 dag bobu
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

 

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min ( mają być lekko miękkie).

W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni ( jeśli jest bardzo chudy to trzeba trochę dodać oleju). Bob gotujemy do miękkości ok 10-15 min. Do boczku dorzucamy ugotowane w mundurkach i pokrojone w ząbki ziemniaki. Obsmażamy razem na rumiano i na koniec dodajemy ugotowany bób, kilka razy mieszamy, doprawiamy i jemy. 

Dobre jako same danie, ale można tez podawać z jajkiem sadzonym lub jakimś kotletem.

 



 

Noodle z kapustą i jajkami

 Jest to typowe chińskie  danie street food. 


 

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej (najlepiej młodej)
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypior
  • 3 jajka
  • sos ostrygowy
  • sos sojowy jasny 
  • sos sojowy ciemny
  • makaron typu noodle
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • łyżka oleju

Jajka roztrzepujemy i na kapce oleju ścinamy jak przy jajecznicy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę tniemy w drobne słupki lub ścieramy na grubych oczkach.

W głębokiej patelni na łyżce oleju przesmażmy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczypior pokrojony w krążki. Do tego dodajemy marchew i kapustę i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Po tym czasie przyprawiamy sosami, przyprawami, octem, mieszamy. Dusimy jeszcze 5 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dorzucamy do kapusty. Na koniec ląduj jajecznica. Wszystko należy razem połączyć i dusić kolejne 5 min- jeśli w trakcie duszenia składniki za bardzo przyschły warto dodać kapkę wody. Najlepiej smakuje na świeżo.
 

 
 
 

Tarta z malinami, mlekiem kokosowym i wodą różaną

 Bardzo orzeźwiająca, mocno malinowa o subtelnym posmaku mleczka kokosowego. Woda różana dodatkowo podbija aromat malinowy. Wielkości naczynia do tarty to 21cm

 



 

Spód do tarty:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • ok 2 łyżki cukru 

Składniki łączymy ze sobą, do pełnego zarobienia mąki i cukru. Powstałe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy do lodówki na 30 min. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy do rozmiaru naczynia.Dociskami dobrze do brzegów i nakłuwamy dno tarty. Wykładamy na cisto papier do pieczenia i wysypujemy na niego groch. Tak podpiekamy 10 min w nagrzanym wcześniej piekarniku ( 190 stopni C). Po tym czasie ściągamy papier z grochem i dopiekamy jeszcze 10 min.

Masa składniki:

  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200g malin mrożonych
  • 100g cukru
  • 2 łyżki wody różnej

 Mleko kokosowe, cukier, żelatynę i wodę różaną łączymy w rondlu i gotujemy 15 min. Ściągamy masę z ognia i studzimy. Następnie masę blendujemy i przecieramy na sicie. Nasionka pozostałe na sicie wrzucamy na dopieczony spód, a później przecedzony płyn ( w ten sposób powstanie gładka powierzchnia na tarcie). Tarta powinna spędzić w lodówce ok 3-4 h. Można ozdobić świeżymi malinami i suszonymi płatkami róż.