14 grudnia 2023

Kiełbasa drobiowa

 

Kiełbasa drobiowa
 



 

Składniki:

  • 8 udźcy kurczka
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 18g peklosoli na 1kg
  • czosnek granulowany 1łyżeczka na kg
  • pieprz grys 1 łyżeczka na 1kg
  • zimnej wody 300 ml
  • 1 ząbek czosnku na 1kg
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Piersi i udźce pozbawiamy żyłek, oczyszczamy kroimy w większe kostki , skórki oczyszczamy i zostawiamy. Mięso ważymy i dobieramy osobno gramaturę peklosoli. Peklujemy 24h. Piersi mielimy na szarpaku, udźce na oczkach  8, a skórki na 3.
Świeży czosnek blendujemy z lodowatą wodą.  Łączymy mięso ze sobą, dodajemy przyprawy, wody z czosnkiem. Wyrabiamy długo, by mięso stało się kleiste. Nabijamy jelita. Kiełbasę osadzamy na kiju przez ok 2h. Osuszamy w wędzarni w 45 stopniach C. Wędzimy na drewnie: buk i olcha. Temperatura wędzenia 60 stopni, do ładnego koloru. Parzymy kiełbasę w 80 stopniach woda, w środku ma mieć ok 69-72 stopni.



Śledzie po turecku

 


Składniki:

  • matiasy w oleju 250g
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu ( ja dałam proszek pomidorowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta sumaka
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • łyżeczka octu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • mała garść rodzynek lub żurawiny
  • pieprz i sól do smaku


Cebule kroimy w pióra, czosnek w drobną kostkę. Razem z rodzynkami obsmażamy na oleju do miękka ( cebula nie może się przypalić, ma być chrupka). Dodajemy na patelnie koncentrat, ziele, liść laurowy, zalewany 1/3 szklanki wody i dusimy. Doprawiamy sumakiem, kuminem, solą i pieprzem. Pod koniec wlewamy ocet, dusimy jeszcze 5 min. Zaprawa nie ma być gęsta, w razie potrzeby dolewamy wody.

Pokrojone w drobniejsze paski śledzie układamy warstwowo, na przemian z zaprawą.

Odstawiamy by aromaty się połączyły. Sumak to turecka przyprawa, która jest jednocześnie kwaśna i słodka, można spróbować ją zastąpić skórka cytrynową.

 

Sałatka ziemniaczana

 



Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • ok 10 filecików anchoise
  • 2 łyżeczki kaparów
  • słoik mały marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18% lub greckiego jogurtu
  • 4 jajka kurze
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka świeżego poszatkowanego koperku

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy al dente. Jajek gotujemy na twardo i ostudzone kroimy na 8 części. Fileciki odsączamy z oleju, kroimy na pół, pieczarki też na pół. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy, wstawiamy do lodówki by się przegryzło.

 

 

Tosty ze słodkiej chałki

Tosty ze słodkiej chałki. Czyli została chałka po świętach i co z niej zrobić?


Składniki na 2 osoby

  • chałka słodka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru ( można dać inne słodzidło)
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • łyżka masła klarowanego/ może też być olej rzepakowy
  • owoce świeże- w moim wypadku maliny i kaki
  • garść migdałów
  • kilka listków bazylii
  • miód lub syrop klonowy do polania


Chałkę kroimy na 4 kromki o grubości ok 2 cm. Jajko rozbełtujemy z mlekiem i śmietanką, dodajemy też cukier puder. Zatapiamy kromki w jajku z każdej strony i opiekamy na złoto na łyżce klarowanego masła. Układamy na talerzu, obsypujemy owocami, migdałami i polewamy płynnym miodem, można dla złamania słodyczy podać z kleksem śmietany 18%.Bazylia dodatkowo doda pikanterii.





 

12 grudnia 2023

Chałka słodka

 

Składniki:

  • ok 0,5 kg mąki typu 650
  • 2 łyżki drożdży piekarskich instant
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka – temp. pokojowa
  • szklanka mleka ok 250ml
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

kruszonka:

  • 50g masła
  • ok 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dokładamy cukier oraz ok 4 łyżki mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy, dolewamy do zaczynu, wbijamy 1 jajko z 1 żółtkiem ( jajka muszą mieć temp. pokojową!, białko zostawiamy na później). Łączymy widelcem, dosypujemy mąkę partiami i doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy intensywnie, w miarę potrzeby podsypując mąkę. Dzielimy na 3 części, rolujemy by powstały 3 wałeczki ( jeśli robimy 1 dużą chałkę). Zaplatamy warkocz- środkowa część powinna być węższa od pozostałych. Końcówki chałki zawijamy pod spód.

Zostawiamy do wyrośnięcia na blaszce. Z masła, cukru i mąki formujemy kulkę na kruszonkę. Wkładamy na 15 min do zamrażalki. Gdy chałka ponownie wyrośnie malujemy białkiem po wierzchu i na tarce ścieramy na górę kruszonkę. Pieczemy w nagrzanych piekarniku do 170 stopni C ok 30 min.

Zeschniętej chałki nie wyrzucajcie, bo zrobimy 2 przepisy na jej wykorzystanie.