Składniki:
- 8 udźcy kurczka
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 18g peklosoli na 1kg
- czosnek granulowany 1łyżeczka na kg
- pieprz grys 1 łyżeczka na 1kg
- zimnej wody 300 ml
- 1 ząbek czosnku na 1kg
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Składniki:
Składniki:
Cebule kroimy w pióra, czosnek w drobną kostkę. Razem z rodzynkami obsmażamy na oleju do miękka ( cebula nie może się przypalić, ma być chrupka). Dodajemy na patelnie koncentrat, ziele, liść laurowy, zalewany 1/3 szklanki wody i dusimy. Doprawiamy sumakiem, kuminem, solą i pieprzem. Pod koniec wlewamy ocet, dusimy jeszcze 5 min. Zaprawa nie ma być gęsta, w razie potrzeby dolewamy wody.
Pokrojone w drobniejsze paski śledzie układamy warstwowo, na przemian z zaprawą.
Odstawiamy by aromaty się połączyły. Sumak to turecka przyprawa, która jest jednocześnie kwaśna i słodka, można spróbować ją zastąpić skórka cytrynową.
Składniki:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy al dente. Jajek gotujemy na twardo i ostudzone kroimy na 8 części. Fileciki odsączamy z oleju, kroimy na pół, pieczarki też na pół. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy, wstawiamy do lodówki by się przegryzło.
Tosty ze słodkiej chałki. Czyli została chałka po świętach i co z niej zrobić?
Składniki na 2 osoby
Chałkę kroimy na 4 kromki o grubości ok 2 cm. Jajko rozbełtujemy z mlekiem i śmietanką, dodajemy też cukier puder. Zatapiamy kromki w jajku z każdej strony i opiekamy na złoto na łyżce klarowanego masła. Układamy na talerzu, obsypujemy owocami, migdałami i polewamy płynnym miodem, można dla złamania słodyczy podać z kleksem śmietany 18%.Bazylia dodatkowo doda pikanterii.
Składniki:
kruszonka:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dokładamy cukier oraz ok 4 łyżki mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy, dolewamy do zaczynu, wbijamy 1 jajko z 1 żółtkiem ( jajka muszą mieć temp. pokojową!, białko zostawiamy na później). Łączymy widelcem, dosypujemy mąkę partiami i doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy intensywnie, w miarę potrzeby podsypując mąkę. Dzielimy na 3 części, rolujemy by powstały 3 wałeczki ( jeśli robimy 1 dużą chałkę). Zaplatamy warkocz- środkowa część powinna być węższa od pozostałych. Końcówki chałki zawijamy pod spód.
Zostawiamy do wyrośnięcia na blaszce. Z masła, cukru i mąki formujemy kulkę na kruszonkę. Wkładamy na 15 min do zamrażalki. Gdy chałka ponownie wyrośnie malujemy białkiem po wierzchu i na tarce ścieramy na górę kruszonkę. Pieczemy w nagrzanych piekarniku do 170 stopni C ok 30 min.
Zeschniętej chałki nie wyrzucajcie, bo zrobimy 2 przepisy na jej wykorzystanie.