22 marca 2023

Porowa z chipsem z boczku

 

Składniki:
  • 1 duża pora lub 2 małe
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta czerwonej papryki
  • śmietana 30% do ozdoby
  • plastrerki boczku
  • groszek ptysiowy
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy warzywa się lekko przyrumienią i zmiękną, dorzucamy do nich pora pokrojonego w cienkie plasterli. Dalej obsmażamy ok 5 min. Zalewamy warzywa bulionem  gotujemy  ok 15 min i całość blendujemy. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta można dolać wody do ulubionej konsystencji. Doprawiamy i gotujemy kolejne 10 min. Gdy zupa jest gotowa , na patelni pzryrumieniamy plasterki boczku. Na talerzu zupe ozdabiamy kleksem śmietany, plastrem boczku i kilkoma kilkami groszku ptysiowego. 

Ptyś z sałatką z selera konserwowego


Ptyś z sałatką z selera konserwowego

Składniki na ok 6 ptysi większych:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masło z mlekiem i solą podgrzewamy do rozpuszczenia. Wrzucamy zdecydowanie naraz mąkę, mieszamy do momentu ,aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od rondla. Do ciepłej masy (nie gorącej) wrzucamy jajka i miksujemy na gładko. Tylką rozetową wciskamy masę na papier do pieczenia lub specjalną matę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C ok 15 min i później obniżamy do 160 stopni i pieczemy 20 min. Po wystudzeniu ptysi, kroimy je wzdłuż jak kanapkę.


Sałatka:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • ok 6 większych główek rzodkiewki
  • 150g sera żółtego
  • 3 jajka na twardo
  • 150g szynki konserwowej
  • majonez
  • sól, pieprz

Seler odcedzamy, rzodkiewki, ser, szynkę kroimy w drobną kostkę, jajka równie drobno siekamy. Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy ok 2 łyżki majonezu, solimy i pieprzymy do smaku.

Na każdego ptysia nakładamy łyżkę kopiatą sałatki.



 

Jajka faszerowane szynką i chrzanem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100g szynki konserwowej
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta papryki wędzonej
  • 10 szt kapar
  • sezam czarny

Jajka gotujemy na twardo. Delikatnie ostrym nożem kroimy połówki. Ze środka wyciągamy żółtko, które widelcem rozdrabniamy i łączymy z majonezem, chrzanem i drobno pokrojoną szynką- można nawet zblendować na gładko jak na zdjęciu. Połówkę jajka napełniamy przy użyciu szprycy masą. Na wierzch dekorujemy czarnym sezamem i kaparami.



 

Bakłażan zapiekany. Zapiekanka bakłażanowa.

 

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • pomidory całe z puszki
  • pół papryki słodkiej
  • pół szklanki parmezanu
  • kilka listków bazyli
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • łyżka oliwy z oliwek

Bakłażany myjemy, tniemy na plastry , każdą stronę oprószamy solą i czekamy aż warzywa puszcza gorycz ok 15 min. Po tym czasie myjemy bakłażana i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w większą kostkę.

Cebulę i czosnek drobno kroimy podsmażamy do miękkości na maśle. Gdy będzie cebula lekko rumiana dorzucamy bakłażana i dusimy do jego zarumienienia, dokładamy też drobno pokrojoną paprykę czerwoną. Pomidory w całości dorzucamy do warzyw ( zostawiamy tylko „wodę” z pomidorów), dość obficie dosalamy, pieprzymy, dajemy szczyptę tymianku i łyżeczkę mąki , dusimy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy z puszki i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek. Rozkładamy połowę warzyw przykrywamy plastrami mozzarelli i obsypujemy parmezanem i kolejna warstwa taka sama, kończymy parmezanem. Pieczemy w temp 180 stopni ok 25 min do zarumienienia sera.

Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii.





Ciasto jajko sadzone de lux

Ciasto znam w wersji podstawowej. De  lux to wersja z masa galaretkowa, która fajnie uzupełnia to ciasto. Jajko sadzone jest lekkie, dobzre wygląda i dobzre smakuje.



Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka L
  • 160g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g cukru
  • 40g oleju
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu aż piana z białek wędzie lśniąca i śnieżnobiała, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy żółtka delikatnie mieszając szpatułką. Dodajemy przesianą mąkę i proszek mieszamy. Dno kwadratowej formy (24x24) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę biszkoptową i zrzucamy z 20 cm na blat. Pieczemy w 170 stopniach C ok 20-25 min do suchego patyka.

Masa :

  • 1 mascarpone 250 ml
  • 100ml śmietany 36 % lub 30%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • łyżka cukru pudru

Schłodzone mascarpone ubijamy z zimną śmietana i cukrem pudrem. Galaretkę zalewamy 300 gorącej wody i czekamy aż zacznie tężeć. Gdy tak się stanie dolewamy do masy śmietanowej i szybko miksujemy by się grudy nie zrobiły.

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki przeźroczyste w moim wypadku winogronowe
  • 1 puszka brzoskwini w syropie ( brzoskwinie dobzre odcedzamy)

Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z pieca, zrzucamy z 20 cm i studzimy dalej przy otwartym piekarniku. Kroimy na pół. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy, na to drugi blat, kolejna warstwa kremu (1/3), układamy połówki brzoskwini, zalewamy stężałą galaretką. Całość można ozdobić posypką zieloną lub startą skórką z limonki.









 

Burgery z ciecierzycy

 




Składniki:

  • 1 ciecierzyca w zalewie ze słoika (wody nie wylewamy bo to aquafaba, przyda się do majonezu)
  • 2 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki ajwaru
  • pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej ( ja dałam węgierską), jeśli nie macie to pół czerwonej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • 5 suszonych pomidorów (mogą być te z zalewy dobrze odciśnięte)
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • kostka fety (favita się nie na da, będzie za słona i za miękka)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Cieciorkę dobrze odsączamy, tak samo jak fetę i pomidory suszone. Dzielimy cieciorkę na pół i jedną część rozdrabniamy by były większe kawałki, drugą część łączymy z solą, jajkami surowymi, pastą paprykową i ajwarem, czosnek i blendujemy na masę. Dorzucamy do masy grubiej roztartą cieciorkę, przyprawy, 2 łyżki bułki tartej, rozkruszoną fetę i pokrojone drobno pomidory. Cebulę drobno kroimy i również dorzucamy. Przed smażeniem dobrze jest masę schłodzić, by się nie rozpadała przy smażeniu. Formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej, spłaszczamy i smażymy do zarumienienia( jak kotlety mielone).Doskonale smakują w formie burgerów z kawałkami awokado i kiełkami rzodkiewki. Można dodać ketchup do burgera lub wege majonez.





20 marca 2023

Simnel cake

 




Ważne! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 113g masła
  • 113g mąki pszennej
  • 57g maki migdałowej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g owoców kandyzowanych
  • 300g rodzynek ( moczymy w gorącej wodzie ok 15 min)
  • 3 jajka + 1 białko
  • szczypta cynamonu
  • 113g cukru muscavado (zamieniłam na cukier kokosowy)
  • 2 opakowania gotowego marcepanu

Mąki z proszkiem do pieczenia i solą mieszamy razem. Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami. Jajka i białko dodajemy partiami, by nie zważyć masy maślanej. Do masy wrzucamy przesiane mąki, owoce kandyzowane i rodzynki, cynamon. Dno formy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temp 170 stopni C. Pieczemy 45 -50 min do suchego patyka. Studzimy ciasto. Marcepan wałkujemy na grubość 0,5 cm i rozkładamy wycięte kółko na ciasto , na brzegach palcem robimy falbanę. Marcepan który został wykorzystujemy do ozdoby, w formie kulek. Wierzch marcepanu opalamy palnikiem. Ciasto można długo przechowywać, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Przypomina w smaku nasz keks.


Galantyna z kurczaka

 


Składniki:

  • cały kurczak ok 1,60 kg
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka duża
  • 2 szklanki mleka
  • bulionu 2 l
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • szczypta słodkiej papryki


Ściągamy z kurczaka zaczynając od przecięcia skóry na pierś. Nacinamy też wokół skrzydełek i i spodu nóżek. Delikatnie ją usuwamy, podważając sobie nożem, ma powstać kamizelka ze skóry. Odkładamy na później. Piersi, miso z ud, z korpusu i skrzydeł mielimy na drobnych oczkach. W międzyczasie moczymy bułkę w mleku. Odsączamy ją gdy będzie miękka i również mielimy (mleko pozostałe już do masy nie wlewamy), wbijamy jajko, przyprawiamy według uznania. Trzeba pamiętać by mocniej doprawiać, bo kurczak jest mdły i dużo soli ucieknie z mięsa podczas gotowania. Powstałą masę układamy w kamizelce, tak by z każdej strony skóra kurczaka zamknęła się wokół masy. Tak przygotowane mięso zawijamy w gazę lub czystą ścierkę tworząc cukierka (związujemy z dwóch stron dratwą) lub profesjonalnie zawiązujemy dratwę, jak na baleronie. Ja preferuje tą drugą opcje- mięso jest bardziej zbite. Wkładamy zawiniątko do wysokiego naczynia i zalewamy bulionem, jeśli nie przykryje wędliny dolewamy wody. Gotujemy 45 min- jeśli bulion się wygotuje to dolewamy wody. Wyciągamy z bulionu i studzimy cały czas w zawinięciu. Gdy ostygnie odwijamy z gazy i studzimy w lodówce. Doskonała wędlina na kanapki, można też plastry galantyny zalać galaretką.