8 listopada 2023

Kiełbasa niedźwiedzia

 

Kiełbasa niedźwiedzia




Składniki:

  • mięso z karkówki
  • 2 g pieprzu czarnego młotkowanego  na 1kg mięsa
  • 2 g gorczycy mielonej na 1kg mięsa
  • 40 g czosnku niedźwiedziego na 1kg mięsa
  • ok 4  ząbki czosnku na 1kg mięsa
  • 1g czosnku granulowanego na 1kg mięsa
  • 18g peklosoli na 1kg mięsa
  • pół szklanki zimnej wody v

Karkówkę kroimy w kostkę 3x3 i zasypujemy dobrze odważoną solą peklującą, trzymając się zasady 18g peklosoli na 1kg mięsa. Po odstaniu mięsa w lodówce ok 24h godzin, mielimy je na sitku 8mm. Dosypujemy przyprawy, natomiast czosnek świeży blendujemy z wodą i taką miksturę wlewamy do mięsa. Długo wyrabiamy, mięso ma być mocno kleiste.  Pakujemy masę do jelit, osadzamy kiełbasę ok 2h na kiju. Wędzimy w temp 55 stopni C na dowolnym drewnie 
(buk, olcha)  do ładnego koloru. Następnie parzymy kiełbasę 68-70 środek, woda 80 stopni C. Po parzeniu zanurzamy kiełbasy na chwilę w zimnej wodzie, zostawiamy do ostudzenia i odcieknięcia - wkładamy do lodówki. Najlepiej próbować na drugi dzień, ale zawsze i tak jest wcześniej próbowana.






Kiełbasa jałowcowa

 

Kiełbasa jałowcowa




  • 0,5 kg mięsa wołowego ( może być gulaszowe lub udziec wołowy)
  • 1 kg łopatki wieprzowej chudej
  • 0,5 kg karkówki
  • 0,25 kg podgardla
  • 18g sól peklowa na 1kg mięsa

  • 1 g pieprzu czarnego młotkowanego na 1kg mięsa
  • 5 kulek owoców jałowca na  1kg mięsa
  • 2 g czosnku granulowanego  na 1kg mięsa
  • 0,5 g cukru 1kg na  mięsa
  • szczypta majeranku
  • szczypta ziela angielskiego mielonego
  • pół szklanki zimnej wody na 1kg mięsa
  • jelito rozmiar 28/30



Mięso wołowe kroimy na kostkę o wymiarach 2cm na 2 cm. Z łopatki wykrawamy tylko chude części i też kroimy na drobną kostkę i te dwa mięsa w tej formie zostaną. Reszta mięsa też musi być drobniej pokrojona. Każde mięso z osobna ważymy i dobieramy ilość peklosoli do wagi. Zostawiamy w lodówce na przynajmniej 24h można przedłużyć do 48h, ale nie jest to konieczne. 

Tłustą część łopatki i podgardle mielimy na najdrobniejszym sitku. Karczek na 8 mm razem z jagodami jałowca, a ładne pokrojone w kostkę łopatkę i wołowinę puszczamy tylko przez ślimak i nasadkę plastikową do maszynki. Wyrabiamy ręcznie mięso po zmieleniu, dosypując po kolei przyprawy i dolewając zimną wodę. Masa kiełbasiana ma być lepka i w miarę luźna, jeśli jeszcze ma za bardzo zbitą strukturę, dodajemy wody. Pakujemy masę do jelit, osadzamy kiełbasę ok 2h na kiju. Wędzimy w temp 55 stopni C na buku do ładnego kolorku. Następnie parzymy kiełbasę 68-70 środek, woda 80 stopni C.P o parzeniu zanurzamy kiełbasy na chwilę w zimnej wodzie, zostawiamy do ostudzenia i odcieknięcia - wkładamy do lodówki. Najlepiej próbować na drugi dzień, ale zawsze i tak jest wcześniej próbowana.






Dyniowa nutella

Masa dyniowa doskonale nadaje się na kanapki, jako nadzienie do naleśników oraz dodatek do ciast zamiast powideł.



Składniki:

  • 1kg puree dyni pieczonej ( najlepiej hokkaido)
  • 1 szklanka cukru ( hokakaido jest słodka, więc można obniżyć cukier lub całkowicie zamienić na ksylitol- przelicznik 1:1)
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 gorzka czekolada

Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydobywamy pestki i miąższ. Pieczemy do miękkości w piecu. Wyciągamy dynię ze skórek, blendujemy, zalewamy szklanką wody i dusimy puree, aż się będzie rozpadać. Dolewamy do dyni mleko skondensowane i przesiewamy kakao. Kolejne 15 min dusimy, po tym czasie dorzucamy rozdrobnioną czekoladę. Całość ma się dobrze połączyć, dalej dusimy do pożądanej gęstości. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy je ok 15 min od momentu zagotowania wody w garnku.



Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym




Składniki:

  • ok 4 duże ziemniaki
  • ok 250g sera żółtego
  • mięsa mielonego 400g ( może być mieszane wołowo-wieprzowe)
  • 1 papryka żółta lub czerwona
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski mielony
  • oregano suszone



Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, ser również ścieramy na grubych oczkach. Na blaszce z pieca układamy papier do pieczenia. Na nim układamy połowę startego sera, rozsypując równomiernie. Następna warstwa to ziemniaki (odsączone z soku) , rozkładamy całe na serze zatykając każdą dziurę. Zapiekamy blaszkę ok 15 min w temp 200 stopni C. W międzyczasie na patelni smażymy cebulę z mięsem na niedużej ilości oleju. Gdy cebula zmięknie, a mięso nie będzie surowe, dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy przyprawami. Ja kmin lubię bardzo, dlatego na tą ilość mięsa dałam pól łyżeczki . Na podpieczone ziemniaki wrzucamy resztkę sera i na ser nasze podsmażone mięso. Zawijamy w rulon od dłuższego boku i zapiekamy ok 25- 30 min w temp 180 stopni c. Trzeba pilnować by wierzch był przyrumieniony, a nie spalony. Najlepiej smakuje ciepłe i świeże.