7 stycznia 2022

Sałatka szybka meksykańska

 Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 pierś wędzona
  • 15 dag sera żółtego w kostce
  • ok pół słoika majonezy
  • pół papryki świeżej
  • mała cebula czerwona
  • sól, pieprz do smaku

Kukurydze oraz fasole odcedzamy, pierś, paprykę, cebulę i ser kroimy w drobna kostkę. Wszystko razem łączymy i doprawiamy, Szybko i smacznie!


Wieprzowina szarpana

Tak przygotowane mięso idealnie sprawdza się na obiad, do hamburgerów oraz zawijane w tortille.



 Składniki:

  • 1 kg łopatki lub karczku
  • duża cebula
  • 8 ząbków czosnku

Marynata
  • ketchup pikantny ok pół szklanki
  • musztardy 2 łyżki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • sos worcestershire 1 łyżka ( można podmienić na sos sojowy)

Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plastry układamy na brytfance wokół mięsa i zalewamy marynatą, tak pieczemy ok 6 h w 115 stopniach C. Odwracamy mięso co 2 h . Po 5 h  widelcem szarpiemy mięso  i mieszamy z resztkami sosu. Pieczemy dalej 1h.

Tak wykonane mięso jest soczyste i ma doskonały smak, ale czas pieczenia potrafi dobić. 
Szybszą formą jest upieczenie ok 2 h w rękawie do pieczenia, otworzenie po tych 2 h worka i kolejne pieczenie jeszcze 1h , tu jednak temp musi być wyższa 180 stopni w pierwszej fazie, 160 stopni 2 faza.

By mięso było idealne, musi być też dobrej jakości.



Sycylijskie ciasto pomarańczowe/ Torta pan d`arancio

 Przepis przetłumaczony z włoskich stron. Tortownica 24 cm


Składniki:

  • 300g mąki
  • 300 g cukru
  • 1 cała pomarańcza
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomarańcze należy sparzyć przed użyciem, następnie kroimy drobno ze skórą.Miksujemy pomarańcze z mlekiem.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy roztrzepane jajka i  koktajl pomarańczowy, na koniec wlewamy olej.
 Łączymy wszystko ze sobą i wylewamy masę do formy.
 Pieczemy 180 stopni C 45 min. Posypujemy cukrem pudrem. 
Można ciasto wzbogacić wiórkami czekoladowymi lub  rodzynkami.

Koperty z ciasta francuskiego z tuńczykiem, kanapeczki z tuńczykiem

 Bardzo dobra przekąska dla tych, co lubią tuńczyka.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • suszone pomidory w oleju ok 4 szt
  • średnia cebula czerwona
  • 1 duża łyżka majonezu, świeży koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • Tuńczyka dobrze odcedzamy, pomidory i cebule drobno kroimy, wszystko razem łączymy i doprawiamy do smaku.
Z ciasta francuskiego wycinamy małe kwadraciki 2cmx 2 cm. Łączymy 2 kwadraciki ze sobą -delikatnie dociskając, w ten sposób powstaną małe kanapeczki .Pieczemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po upieczeniu każdą  kanapeczkę kroimy na pół i do środka dajemy pastę tuńczykową. 





Sernik mozaikowy, sernik łaciaty

 Pyszny sernik, nie za wysoki, ale smak rekompensuje wszystko. Blaszka kwadratowa 24x24 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyrawiamy kruche ciasto, dzielimy na 2 częśći- 1 mniejszą od drugiej. Ta większa część jest przeznaczona na spód, wylożony papierem do pieczenia, mniejsza na górę ciasta.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 budyń
  • 10 dag masła roztopionego
Łączymy wszystkie składniki bez kakao. Dzielimy masę pół ( czasami białej robię jednak więcej). i do jednej części dodajemy kakao. Na wyłożony spód surowym ciastem kruchym, wylewamy najpierw  chochelkę masę białą, do środka- chochle masę ciemną, czekamy aż się masy trochę rozpłyną i znów masa jasna i ciemna, i tak do skoczenia się obu mas. Na koniec ostrym nożem od środka blachy do krańców ciągniemy po masie ( tak jak na zdjęciu poniżej). Trochę tak jak wzorek na paznokciach. Kruszymy na masę serową resztkę kruchego ciasta i pieczemy 1h w temp 170 stopni C. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach.