Tak przygotowane mięso idealnie sprawdza się na obiad, do hamburgerów oraz zawijane w tortille.
Składniki:
- 1 kg łopatki lub karczku
- duża cebula
- 8 ząbków czosnku
Marynata
- ketchup pikantny ok pół szklanki
- musztardy 2 łyżki
- 1 łyżka cukru brązowego
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
- sos worcestershire 1 łyżka ( można podmienić na sos sojowy)
Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plastry układamy na brytfance wokół mięsa i zalewamy marynatą, tak pieczemy ok 6 h w 115 stopniach C. Odwracamy mięso co 2 h . Po 5 h widelcem szarpiemy mięso i mieszamy z resztkami sosu. Pieczemy dalej 1h.
Tak wykonane mięso jest soczyste i ma doskonały smak, ale czas pieczenia potrafi dobić.
Szybszą formą jest upieczenie ok 2 h w rękawie do pieczenia, otworzenie po tych 2 h worka i kolejne pieczenie jeszcze 1h , tu jednak temp musi być wyższa 180 stopni w pierwszej fazie, 160 stopni 2 faza.
By mięso było idealne, musi być też dobrej jakości.