15 maja 2020

Ciasto "Dyskoteka"


Lekkie ciasto o fajnym smaku, dla fanów galaretek. Duża blacha. Warto sobie wcześniej przygotować galaretki by stężały.

Składniki:
Biszkopt:
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy  ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukry do białek i ubijamy do momentu, gdy beza będzie lśniąca. Do białek dodajemy po jednym żółtku i mieszamy delikatnie. Do wymieszanej masy dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Formę wykładam papierem do pieczenia i pieczemy w temp 170 stopni C ok 25 min. Studzimy biszkopt i kroimy na pół.

Masa:
  • 0,5l śmietany 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • cukier puder do posypania na koniec
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy do stężenia i kroimy w kostkę 1cm x1cm. żelatynę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zostawić do napęcznienia, później podgrzać delikatnie  (palnik, mikrofala). Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać ostudzoną żelatynę. Do masy śmietanowej wrzucamy kostki galaretek i delikatnie mieszamy. Masę wyłożyć na połowę biszkoptu i przykryć druga połową. Posypać obficie wierzch cukrem pudrem.





Pieczeń z białej kiełbasy


Pieczeń szybka w przygotowaniu. Jej dobry smak w dużej mierze będzie zależał od jakości białej kiełbasy, z której będziemy tę pieczeń przygotowywać. Najlepiej wykonać swoją kiełbasę i odłożyć farsz na pieczeń. W najbliższym czasie przepis na swojską białą kiełbasę.


SKŁADNIKI :
  • 1,2 kg białej kiełbasy surowej
  • 1 jajko surowe
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz
  • majeranek do smaku
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól
  • vegeta

Kiełbasę obieramy z jelita. Wrzucamy do miski z jajkiem, przyprawami. Układamy w keksówce pół mięsa na dole ,na to ugotowane jajka wzdłuż i przykrywamy pozostałą porcją mięsa. Pieczemy ok 50 min w temp 180 stopni C. Doskonale sprawdza się na zimno, ale również w sosie.

14 maja 2020

Rolada marchwiowa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 ml oleju
  • 100 g utartej marchwi (ok 2-3)
  • cukier puder
Marchewkę obieramy trzemy na małych oczkach. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej  dodajemy przesianą mąkę, sodę , proszek do pieczenia i cynamon. Po wymieszaniu dolewamy olej i marchewkę. Blaszkę 20x30 wykładamy papierem  do pieczenia .Roladę pieczemy ok 10-15 min. Upieczone ciasto obrócić,  posypać cukrem pudrem, owijamy w ścierkę i trzymamy do wystygnięcia.

Krem:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 g serek kremowy (nie kwaśny)
Masło miksujemy z serkiem i cukrem pudrem., tak by nie było grudek. Smarujemy ciasto kremem i zwijamy w rulon.  Roladę chłodzimy w lodówce. 



12 maja 2020

Babka na oleju Ewy Wachowicz

Szybka, zawsze wychodzi, długo utrzymuje świeżość.





Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,75 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, do białka pojedynczo dodajemy żółtka. Delikatnie łączymy, później dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej. Wszystko mieszamy ze sobą.Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy kakao. Foremkę na babkę smarujemy olejem. Wylewamy dużą łyżką najpierw masę ciemną, później białą, następnie ciemną i jasną, tak do skończeni obu mas. Pieczemy w temp 180 stopniach C ok 35 min do suchego patyka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Kiełbaski pieczone z miodem i musztardą

Kiełbaski powinny być takie wąskie, białe.

Składniki:
  • 10 białych kiełbasek
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 125 ml piwa jasnego
  • sól, pieprz
Cebule kroimy w plastry i podsmażamy na oleju , doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę podsmażoną, na nią kiełbaski i podlewamy piwem. Kiełbaski z wierzchu smarujemy miodem wymieszanym z musztardom. Pieczemy w temp 180 stopni C do zarumienienia.






Bułki do hamburgerów

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka wody
  • 55 g masła
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Masło, mleko i wodę podgrzać do ok 55 stopni C (dość ciepłe)
W misce zrobić rozczyn z drożdży, ok 2 szklanek mąki, cukier sól i ciepłe mleko. Mieszając dodać jajo i resztę mąki (też stopniowo),Wyrabiamy na gładkie i elastyczne, w miarę potrzeby dodajemy mąki. Dzielimy ciasto na 12 części (wyjdą średniej wielkości, jeśli chcemy duże to na 6 części). Przykryć ścierką na 30 min. Piec w 200 stopniach C przez ok 15 min jak małe, 20 min jak duże na złoty kolor.

Czekoladowe ciasto Nigelli. Czekoladowa chmurka

Ciasto z przepisu Nigelli Lawson





Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady

  • 125 g masła
  • 6 jaj
  • 175 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • trochę gorzkiego kakao do ozdoby

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do czekolady dodajemy masło. Masę czekoladową studzimy. Dwa jaja i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru. Później łączymy z masą czekoladową. 4 białka które zostały, ubijamy na pianę. Do piany białkowej dodajemy powoli masę czekoladową. Tortownice o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ostrożnie masę do tortownicy i pieczemy ok 35-40 min. 
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na gęstą masę i nakładamy na ostygłe ciasto. Górę posypujemy kakaem dla ozdoby lub innymi wiórkami czekoladowymi.


Dietetyczne ciastka Jaglane

Przepis dostałam od osoby, która prowadzi usługę  cateringu dietetycznego
 
                                                         
 

Składniki:
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego (ja daje rzepakowy)
60 g rodzynek

  • 30 g wiórków kokosowych
  • 200 ml wody

Kaszę prażymy na patelni-uważamy na to by się nie przypaliła- zalewamy wodą i gotujemy do odparowania wody. Studzimy i dodajemy resztę składników. Blendujemy na gładką masę. Nie trzeba już cukru, bo rodzynki dają słodycz. Mokrymi rękami wyrabiamy kuleczki , spłaszczamy je i pieczemy 30 min w temp 180 stopniach. Ciasta są bardzo smaczne, pomimo tego ,że dietetyczne.
                                                                            

Tuńczykowe roladki z tortilli

Tuńczykowe roladki z tortilli

Doskonała przystawka na imprezę. Szybka w wykonaniu i lekko kwaskowa.

Składniki:

  • 5-6 pszennych tortilli
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 nieduże ogórki kiszone
  • garść tartego żółtego sera
  • ok 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta chili w płatkach
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki w puszcze dokładnie odcedzamy. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, ogórki i szczypiorek  kroimy w drobną kostkę. Wszystko łączymy ze sobą , majonez i przyprawy również.
Sparujemy tortille i zawijamy. Przed podaniem kroimy na plasterki  (ok 2-3 cm)