2 grudnia 2021

Włoskie ciasto mandarynkowe

 Jest to oryginalny włoski przepis na ciasto z mandarynkami znaleziony na włoskich stronach.

Składniki podane są na tortownice 24 cm. Mandarynki powinny być słodkie i bez pestek, dlatego w oryginalnym przepisie mowa jest o Klementynkach. Ciasto robi wrażenie, jest proste, mało słodkie i bardzo lekkie. Warto mandarynki dobrze wyszorować przed użyciem i jedną dodatkowo sparzyć gorącą wodą.



Składniki:

  • 8 mandarynek ( wszystko zależy od ich wielkości, małych wyjdzie na pewno więcej)
  • 2 jaja
  • 1 mandarynka cała ( do masy)
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 150 ml oleju
  • 160 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g mąki
  • cukier puder do posypania
Mandarynki obieramy ze skóry i kroimy na pół wzdłuż. Formę smarujemy masłem, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenie, smarujemy go ponownie masłem i wysypujemy na spód cukru.
Mandarynki wkładamy płaskim spodem do dołu. 
Jedną mandarynkę całą ze skórą, miksujemy z   jajami i cukrem. Przecieramy przez sitko z małymi oczkami. Do odcedzonego płynu dodajemy olej, sól, wodę- dokładnie mieszamy. Do tegoż samego płynu wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystko i wylewamy na mandarynki, tak by je dobrze poprzykrywać. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 min. 








1 grudnia 2021

Wykwintna tarta ze szparagami

Forma na tartę 24 cm. Wykwintna, pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Sam przepis na ciasto sprawdzi się również do innej wytrawnej tarty.



Składniki na spód:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone drobno oraz żółtko, sól i wodę. Szybko zagniatamy  ciasto ( by je nie potrzebnie nie ogrzać). Formujemy w kulkę, obijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy dość cienko. Układamy na formie do tart- może się troszkę rwać ,to nic- można spokojnie lepić po kawałku. Według wszelkich prawideł ciasto powinno się obciążyć  grochem i  tak podpiec, ja nigdy tego jednak nie robię. Wyłożone ciasto nakłuwam gęsto widelcem. Pieczemy samo ciasto 20 min. 


Nadzienie:
  • pęczek  młodych szparagów, w moim wypadku zielonych
  • 3- 4 jaja
  • mały kubek śmietany 18 %
  • garść startego sera ( może być cheddar ,może być edamski)
  • szczypta gałki
  • sól, pieprz do smaku
W misce mieszamy jaja ze śmietaną, serem i przyprawami. Szparagi obieramy, stwardniałe części łodygi usuwamy. Główki odcinamy, a pozostałe łodygi kroimy na plasterki. Łodygi dokładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na podpieczoną tartę. Główki układamy na wierzch, można dołożyć pomidorków koktajlowych, nie jest to jednak konieczne.
Pieczemy w 180 stopniach C przez kolejne 30-40 min góra- dół.

                 
                                                        

30 listopada 2021

Kiełbasa słoikowa męża

 Nie ma nic lepszego niż włąsna wędlinka. 

Skłądniki:

  • 1,5 kg łopatki
  • 30 gram soli 50% zwykłej 50 % peklosoli
  • 1 łyżeczka gruboziarnistego pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1.5 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 50-70 ml zimnej wody
Mięso myjemy i czyścimy z chrząstek i mocnych przerostów. Kroimy mięso według klasyfikacji-  mięso chude i tłuste. Chude mięso mielimy na największych oczkach lub na szarpaku. Tłuste mięso na najmniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę. Rozpuszczoną żelatynę w wodzie, również dolewamy do mięsa. Dokładnie mięso wyrabiamy. Czym dłużej tym lepiej. 
Mięso odkładamy do lodówki na odpoczynek 2h do 24 h. Słoiki wyparzamy i wkładamy do nich mięso do 3/4 wysokości słoika ( zostawiamy miejsce na galaretkę, która się wytworzy). Zanim słoik zakręcimy, czyścimy brzegi. 
Do dużego garnka wlewamy wodę, na spód układamy ścierkę lub gazetę, by słoik nie dotykał dna. 

Cykl gotowania słoików:

1 dnia gotujemy na małym ogniu ok 90 min ( liczymy czas od zagotowania wody)
2 dnia gotujemy słoiki 60 min
3 dnia  30 min.

Tak przygotowana tyndalizacja zapewnia, że mięsko się nie zepsuje.


Zgodnie z powyższą  tabelą tyndalizacje można skrócić, jeśli mamy małe słoiki, ale mąż dla pewności trzyma się tych najwyższych wartości.


Rurociąg bez pieczenia, szybkie ciasto


 Ciasto z  tych szybkich ,ale bardzo dobrych. Blaszka kwadratowa 24x24 cm.



Składniki: 

  • duża paczka herbatników kakaowych
  • 2 opakowania rurek waflowych o smaku czekoladowym- ja kupuje w Lidlu
  • 3 budynie śmietankowe + 23 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła 200g
  • 4 łyżki cukru pudru
Polewa:
  • 1 czekolada deserowa + 1/3 szklanki mleka
Na dnie blachy układamy herbatniki.  Gotujemy budynie w 3 szklankach mleka. Pilnujemy by nie było grudek, studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i po jednej łyżce do masy maślanej dodajemy wystudzony budyń ( nie odwrotnie!). Ucieramy ponownie na gładką masę. 
Połowę masy budyniowej wykładamy na herbatniki, a na masę rurki w jednym kierunku.
Na warstwę rurek wylewamy drugą połowę masy  i przykrywamy warstwą herbatników. 
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i ciepłą polewę wylewamy na powstałe ciasto.
Można wierzch ozdobić wiórkami kokosowymi, ale nie jest to konieczne.



Muffiny wytrawne, Muffiny pizzowe

 Doskonałe na imprezę zarówno dziecięcą jak i dla dorosłych, szybko się je robi i dobrze smakują.

Z tej porcji wychodzi ok 10-11 muffinek. Przepis można swobodnie modyfikować poprzez dodanie innych składników.






Składniki:

  • 200g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki syszonych pomidorów ( z torebki)
  • 80 gr sera , może być mozarella
  • kilka plasterków salami
  • pół niedużej czerwonej papryki

Produkty suche ( mąka, proszek) mieszamy ze sobą, a w osobnej misce mokre ( jaja, mleko, olej). łączymy mokre ze suchym, mieszamy. Do masy dodajemy przyprawy oraz bardzo drobno pokrojoną paprykę, salami i ser. Wierzch muffinek można posypać serem. Pieczemy 35 min w temp 180 stopni góra dół.




29 listopada 2021

Pasztet w słoiku, Pasztet na kanapkę

 W dzisiejszych czasach, coraz trudniej o dobrą wędlinę, dlatego wiele osób dochodzi do wniosku,że lepiej zrobić coś swojego, bo wtedy wiemy co mamy.

 Pasztet ten smakuje dokładnie jak pyszna swojska pasztetka. To doskonała alternatywa na biwak, na codzienne kanapki do pracy i dla tych którzy cenią sobie jakoś tego co jedzą.

Ta porcja starcza na ok 6-7 słoiczków po dżemie. Warto tworząc wędliny do słoików zaopatrzyć się w weki słoikowe, od niedawna wracają do łask, dzięki temu że są wielokrotnego użytku i sama pasteryzacja jest w nich bardziej skuteczna. Najlepiej sprawdzają się orginalne słoiczki firmy Weck.



Składniki na pasztet:
  • 1kg łopatki
  • 1kg podgardla lub boczku
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 łyżki soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki papryki sypkiej
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1/2 szklanki wywaru mięsnego

Myjemy mięso i tniemy w drobne kawałki. Do garnka wkładamy łopatkę , podgardle, ziele angielskie, liście laurowe , pieprzu szczyptę oraz łyżki soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ( ok 2-3 h).
Wątróbkę podsmażamy z pokrojoną cebulą. Studzimy.
Po ugotowaniu  i lekkim wystudzeniu, mięso mielimy na drobnym sitku wraz z wątrobą. Liście i ziele można wyrzucić, natomiast z wywaru w którym gotowało się mięso odkładamy pół szklanki.

Zmielone składniki trzeba długo ręcznie wyrabiać. Dokładamy do mięsa pól, pieprz, majeranek, paprykę oraz wlewamy wywar - wyrabiamy. Trzeba pamiętać ,że mięso musi być trochę bardziej słone niż jesteśmy przyzwyczajeni, ponieważ sól w nieznacznym stopniu wytraci się podczas peklowania. Konsystencja również zależy od rodzaju użytego mięsa , dlatego czasami wywaru będzie trzeba dodać trochę mniej lub więcej. Powstały pasztet wkładamy do wyparzonych słoików tak do 3/4 wysokości słoika. Zamykając słoik warto przeczyścić brzeg by lepiej związał. Do dużego garnka wlewamy wodę, na spód układamy ścierkę lub gazetę, by słoik nie dotykał dna.

Cykl gotowania słoików:
1 dnia gotujemy na małym ogniu ok 90 min ( liczymy czas od zagotowania wody)
2 dnia gotujemy słoiki 60 min
3 dnia  30 min.

Tak przygotowana tyndalizacja zapewnia, że pasztet się nie zepsuje.


Zgodnie z powyższą  tabelą tyndalizacje można skrócić, jeśli mamy małe słoiki, ale ja dla pewności trzymam się tych najwyższych wartości.


Tagliatelle z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Szybkie jedzonko dla wielbicieli tuńczyka. Danie idealne dla tych na  wiecznej diecie.





 

Składniki:

  • makaron tagliatelle 1 opakowanie
  • 2 garści mrożonego groszku
  • 8 pomidorów suszonych+ olej z tychże pomidorów
  • 2  cebule średnie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule i czosnek oraz pomidory suszone siekamy drobniej i podsmażamy na oleju z pomidorów. Gdy zmiękną, ale się nie zarumienią, dorzucamy zielony groszek i dalej dusimy ok 10 min. Ciągle mieszamy i czekamy aż groszek zmięknie.
W międzyczasie odcedzamy makaron. Wraz z odcedzonym tuńczykiem, wrzucamy  makaron na patelnię.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy i podajemy od razu. Smakuje wybornie!




Ciasto 3 BIT

 Ciasto 3 BIT to ciasto  mało pracochłonne, bez pieczenia, pyszne, niemiłosiernie słodkie. 

Nie ma osoby, której by nie podeszło, najlepiej smakuje, gdy przegryzie się w lodówce. 

Składniki:

  • ok 500 g herbatników( duża paczka)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • łyżka żelatyny+ 2 łyżki mleka
  • wiórki czekoladowe do posypania ( czekolada deserowa lub  gorzka)
Formę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę herbatników.
Gotujemy budynie w 500ml mleka , pilnujemy by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
 Do miękkiego masła dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładką masę. Czynność  powtarzamy do wykończeniu budyniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ponownie miksujemy.
 Gotową masę rozkładamy na pierwszą warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.  Puszkę z karmelem wkładamy na chwilę do gorącej wody, by stał się bardziej płynny. Wykładamy łyżką na herbatniki i kładziemy kolejną warstwę ciastek. Żelatynę łączymy z mlekiem, czekamy aż żelatyna spęcznieje. W międzyczasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy żelatynę. Miksujemy razem, na koniec dokładamy cukier puder. Kładziemy śmietanę na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą.

Ciasto da się odchudzić z cukru, można nie dodać go do budyniu, a na wierzch użyć tylko gorzkiej czekolady lub gorzkiego kakao.