21 października 2022

Spaghetti ciacio e pepe


 Składniki:

  • 400g spaghetti
  • 150g  startego sera pecorino romano
  •  grubo zmieniony świeży pieprz
  • 2 chochelki wody z pod makaronu

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaro. Gotujemy al dente. Najprościej jest go próbować co jakiś czas, inny sposób to przekrojenie makaronu, jeśli widać białą część to gotujemy jeszcze. Pieprz przez chwile prażymy na suchej patelni, dolewamy do niego chochelkę wody z  makaronu, mieszamy i dokładamy ugotowany makaron. Do osobnej miski ścieramy na drobnych oczkach ser pecorino i podlewamy go chochelka gorącej wody z  makaronu, mieszamy, ma powstać serowa breja. Dokładamy ją do makaronu i energicznie mieszamy. Makaron podajemy od razu.i na wierch scieramy pecorino.

Dyniowe risotto z dynia, boczkiem i parmezanem.

 Smakuje wyjątkowo kremowo, wszystko się ładnie komponuje, a dynia nadaje niesamowity kolor. To jedno z lepszych risotto, które zrobiłam. Wino można pominąć.


Składniki:
  • kawałek boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • straty parmezan ok 3/4 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatałowej
Boczek drobno kroimy i wysmażamy na patelnie, skwareczki łowimy i odstawiamy na póżniej. Dynie małą, najlepiej hokkaido, obieramy, wydrążamy z pestek, tniemy na kawłki i gotujemy w łyżce wody. Powinna się rozpaść. Na tłuszczu, który został, podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Do miekkiej cebuli dodajemy ryż i przez chwilę opiekamy. Dolewamy 1 szklankę  ciepłego bulionu, pół szklanki wina i dusimy. Gdy się wchłonie dolewamy kolejną szklankę bulionu ciepłego. Dusimy ok 20 min. Dynię ubijamy tłuczkiem i gorącą dokładamy do ryżu. Dodajemy 2 łyżki masła i parmezan i dusimy ok 5-7 min do kremowości. Ryż ma być al dente. Od razu wykładamy na talerz podsypujemy parmezanem i dekorujemy skwareczkami z boczku. Najlepsze na świeżo.


Chlebek z mango i orzechami

 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennnej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki kokosu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę przesiewy z sodą. Jajka rozmącamy z cukrem i olejem. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę dojrzałe mango, kokos, orzechy rozdrobnione. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C ok 50 min góra dół. Sprawdzamy patyczkiem.


18 października 2022

Kotlety ziemniakami i kurczakiem z frytkami z kalarepy

Składniki:
  • 2 piersi pojedyncze z kurczaka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona w proszku
  • koperek suszony
  • 1 łyżka mąki
  • łyżeczka sosu sojowego
Surowe piersi tniemy w małą kostkę, ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, łączymy ze sobą, przprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem sola, drobno krojonym szczypiorkiem i koperkiem. smażymy z każdej strony na oleju. Doskonale smakują z domowymi frytkami z kalarepy.



 

Rustykalne ciasto z gruszkami


Składniki|:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru białego lub brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 gruszek dojrzałych
Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru

Gruszki obieramy, zostawiając na ozdobę ogonki. Jeśli gruszki są twarde, gotujemy je przez chwilę w słodkiej wodzie ( z cukrem lub sokiem jabłkowym, ok 5 min).  Układamy w wysokiej keksówce. Jajako mieszamy z cukrem, mlekiem, pzryprawami i dosypujemy do produktów mokrych przesianą mąkę, proszek i sodę. Mieszamy wszystko i wylewamy wkoło gruszek, tak by je przykryć, może wystawać część gruszki i ogonek. Pieczemy w 175 stopniach C ok 50-55 min. Sprawdzamy patyczkiem. Składniki na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Lekko wystygnięte ciasto  oblewamy ganache czekoladowym.




 

Gofry wytrawne z awokado


Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  •  1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
Awokado rozgniatamy dobrze widelcem, dodajemy do niego jajka, przyprawy,mleko, przesiana mąkę z proszkiem i na koniec pokrojone w drobną kosteczkę pomidory suszone. Ciasto powinno mieć kostystencje gęstej śmietany 18%, jeśli jest za gęste dolewamy mleka, jeśli wodniste dosypujemy mąki.
Smażymy na oleju w gofrownicy. Gofry wychodza łagodne w smaku, doskonale zastepują pieczywo.