30 lipca 2024

Ciasto jogurtowe z jeżynami

 


Ciasto jogurtowe z jeżynami

Składniki:

  • 2 szklanki z górką mąki pszennej
  • 3 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90 ml oleju
  • 1 duży jogurt grecki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 400g jeżyn

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g masła twardego


Z mąki, masła i cukru zagniatamy kulkę ciasta i wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.


UWAGA. Jaja i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej będzie zakalec.

Kruszonkę lepiej przygotować jako pierwszą.

Białka jaj ubijamy z szczyptą soli, gdy zgęstnieją dodajemy partiami cukier. Na koniec żółtka i mieszamy szpatułką. Teraz kolejno olej, jogurt i przesiana mąka z proszkiem i sodą.. Masa jest dość gęsta, wylewamy ja na blaszkę 24x 24 wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżyny myjemy, suszymy i obtaczamy w mące, układamy na ciasto. Na wierzch ścieramy równomiernie kruszonkę. Wkładamy ciasto na 45min w temp 175 stopni, góra-dół. Ciasto jest gotowe, gdy wierzch się przyrumieni.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz