12 listopada 2012

Sałatka brokułowa

Są takie sałatki, które zostają z nami na długo-ta właśnie taka jest.  Mała ilość majonezu w jej składzie, plasuje ją u mnie na wysokim sałatkowym miejscu.





Składniki:
  • 2 piękne zielone duże brokuły
  • duży jogurt naturalny
  • ok 4-5 ząbków czosnku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • majonez ok 1 łyżki
  • sól, pieprz

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, później trzemy różyczki (ja nogę też gotuje i wykorzystuje) na tarle o grubych oczkach, piersi smażymy na łyżce masła/lub na oliwie do przyrumienienia. Jak wszystko ostygnie mieszamy brokuły z kurczakiem całym jogurtem, czosnkiem szczyptą ziół prowansalskich, łyżką majonezu, solą i pieprzem. Sałatka pożywna, ale nie ciężka

Placki z żurawiną i bananami

P1150327a.jpgTe placki robię mojemu synowi jak muszę coś wymyślić na szybko :)


jeden banan
garść żurawiny
pół szklanki mleka
pół łyżeczki cukru
ok. dwie łyżki mąki

Ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany ( jeśli za gęste dodać mleka, i odwrotnie dolać mąkui). Wrzucamy do ciasta pociętego w talarki banana i trochę suszonej żurawiny, resztę zostawiamy do ozdoby, oprószamy cukrem pudrem :)

STEFANKA BEZ PIECZENIA

 Smak dzieciństwa

1l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 szklanka kaszy mannej
2 łyżki kakao (gorzkie oczywiście)
herbatniki (ja kupuje 2 paczki duże herbatników w biedronce)

Ciasto lepiej w małej blaszce,a le jak chcemy mieć dużą a nie wysokie to polecam dużą blachę


blachę wyłożyć folią i ułożyć warstwę spodnią herbatnikami.Kakao wymieszać z niewielka ilością wody (tak by nie było grudek). W garnku ląduje mleko, cukier i cukier waniliowy, margaryny, podgrzać do rozpuszczenia margaryny, dodać kasze manną i kakao wymieszać.powinna wam wyż brązowa maż o konsystencji gęstej śmietany.Ciepłą masę wylać na herbatniki i przykryć kolejna warstwą herbatników.
Na wierz polewa

Składniki
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

przepis na polewę pochodzi stąd:
www.wielkiezarcie.com/recipe6593.htm
 
\

Jabłkowa delicja



biszkopt idealny:)

5 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy , dodajemy cukier, potem delikatnie żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do białek.Pieczemy 30 min w temp ok 180 stopni C.Po upieczeniu można nasączyć herbata z cytryna.

masa jabłkowa

1 kg jabłek kwaśnych
3 łyżki cukru
3 jasne galaretki ( najlepiej cytrynowe)
Jabłka ucieramy na dyżych oczkach. Na dno garnka wlać odrobinę wody, wrzucić strate jabłka i cukier.Wstawić na ogień i często mieszać, wystudzić. Rozpuścić 3 galaretki.Jabłka i galaretki połączyć razem.Troszkę odczekać, aż całość lekko stężeje.Zalać biszkopt w blaszce. Poczekać do całkowitego stężenia (można w lodówce).

Masa śmietanowa

Ubić śmietanę 30% z 1 śnieżką (lub fixem).
Wylać na stężałą masę jabłkową.
Można zrobić esy floresy przy użyciu rozpuszczonej czekolady lub polewy czekoladowej.
Dla leniuchów może być wersja z okrągłymi biszkoptami.
Ciasto jest bardzo dobre, lekko kwaśne.