Tortownica 20-21 cm.
Składniki:
spód:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 150g masła twardego
Zagniatamy ciasto i odkładamy na 1h do lodówki, po tym czasie rozwałkowujemy i wyklejamy dół tortownicy. Pieczemy ok 15 min w temp 160 stopni na złotawy kolor. Wyciągamy z pieca i studzimy.
Masa rabarbarowa:
- pół kilograma rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Rabarbar obieramy, tniemy na małe kawałki, wrzucamy do rondla, dodajemy cukier, sok z pomarańczy i wodę, gotujemy do zgęstnienia- można dodać dodatkowo do ciepłej masy żelatynę (najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, później podgrzać i dolać do ciepłej masy).
Masa śmietanowa:
- 250g mascarpone
- 100ml śmietany 36%
- 2 łyżki miodu
Mascarpone miksujemy po 3min dodajemy śmietanę i na koniec płynny miód. Masę wykładamy na podpieczony spód, a na sama masę wykładamy rabarbar. Całość posypujemy drobno pokrojonymi pistacjami.