17 maja 2023

Rabarbarowy torcik z rabarbarem, pistacjami i mascarpone

 




Tortownica 20-21 cm.

Składniki:

spód:

  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 150g masła twardego

Zagniatamy ciasto i odkładamy na 1h do lodówki, po tym czasie rozwałkowujemy i wyklejamy dół tortownicy. Pieczemy ok 15 min w temp 160 stopni na złotawy kolor. Wyciągamy z pieca i studzimy.

Masa rabarbarowa:

  • pół kilograma rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

Rabarbar obieramy, tniemy na małe kawałki, wrzucamy do rondla, dodajemy cukier, sok z pomarańczy i wodę, gotujemy do zgęstnienia- można dodać dodatkowo do ciepłej masy żelatynę (najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, później podgrzać i dolać do ciepłej masy).

Masa śmietanowa:

  • 250g mascarpone
  • 100ml śmietany 36%
  • 2 łyżki miodu

Mascarpone miksujemy po 3min dodajemy śmietanę i na koniec płynny miód. Masę wykładamy na podpieczony spód, a na sama masę wykładamy rabarbar. Całość posypujemy drobno pokrojonymi pistacjami.