12 lutego 2013

Browni z serem

Co może być lepszego niż Brownie? Oczywiście tylko Brownie serowe :)



Duża blacha

Składniki:

150g gorzkiej czekolady
150 g masła
1,5 cukru pudru
 3 jaja temp pokojowa
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g mąki

Do garnuszka włożyć masło, rozpuścić, dodać połamaną czekoladę, pozostawić do wystygnięcia.
Całe jaja ubić z cukrem pudrem, do puszystej masy wlać powoli wystudzony sos czekoladowy.dodać mąkę i wszystko razem miksować.
Blachę wysmarować oliwą i wysypać byłką tartą wylać masę i piec 25 min w temp 180 stopni.

Masa Serowa

750 gr sera ( w wiaderku)
3 jaja
2 białka
1 szkl śmietany 30 %
1 szkl cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ser , jaja i białka miksujemy, dodajemy cukier, śmietanę i miksujemy do połączenia składników.Gotową masę wylać na ostudzone browni.Pieczemy powtórnie w najniższej temp ok 1,5 h.

Polewa

200 g czekolady
80 g masła
Roztapiamy

Makaron pełnoziarnisty z boczkiem i oscypkiem

Wariacji na temat oscypka jest stosunkowo nie wiele, oscypek z żurawiną jest  już tak oklepany, że postanowiłam stworzyć coś nowego.

2/3 op makaronu pełnoziarnistego
25 dag boczku chudego wędzonego
2 łtżki śmietany 18 %
pół dużego oscypka lub 3 małe ( ja miałam w domu maślanego)
pietruszka suszona
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu

Czosnek miażdżmy i obsmażamy z boczkiem na łyżce oleju, po wysmażeniu dodajemy kwaśną śmietanę, przyprawy, mieszamy by się nie zważyło.Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, odcedzamy ale nie przelewamy wodą ( wszystko co najlepsze w makaronie by nam uciekło)mieszamy makaron z boczkiem, na koniec oscypka ścieramy na tarle i posypujemy makaron.

chleb z puszki, pomidorowy chlebek

Chlebki z puszki



Składniki 



15 dag drożdży
pół kila mąki ( czasami wychodzi ciut więcej)
pomidory bez skóry z puszki
5 ząbków czosnku
pół szklanki ciepłej wody
oliwa
ok 6-7 puszek po groszku, pomidorach lub kukurydzy
pomidory suszone do ozdoby
 łyżka cukru
łyżeczka soli
suszona bazylia
opcjonalnie 1 kulka mozzarelli

Wykonanie

Na stolnicy mieszamy mąkę z wodą oraz drożdżami , cukrem i solą. Wyrabiamy przez chwile i dodajemy zblendowane pomidory z czosnkiem i suszona bazylią. Wyrabiamy, ciasto ma być sprężyste i ma odchodzić od rąk, zostawiamy do wyrośnięcia .Puszki smarujemy oliwą .Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 6 części i wkładamy do puszek, ciasto ma powtórnie wyrosnąć. Wsadzamy do pieca na ok 20 min w temp 180 stopni. Pokrojona drobno mozzarellę  można dodać w fazie wyrabiania ciasta, chlebki będą bardziej gumiate ;) Posypujemy suszonymi pomidorami i bazylią.






11 lutego 2013

Chlebek bananowy

Słodko-słone doznania :)



składniki:

100 g rodzynek
175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
125g masła( margaryna też może być)
140 g cukru
2 duże jaja
3 duże dojrzałe banany
60 gorzechów włoskich ( ja nie daje bo mój mąż jeść ich nie może)


 Zalewamy rodzynki gorącą wodą i zostawiamy na noc, odsączamy.Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, roztapiamy  masło z cukrem  do tego dodajemy po 1 jaju i delikatnie łączymy ze sobą, później rozgniecione widelcem banany, orzechy posiekane rodzynki. Następnie wsypujemy suche składniki do masła i bananów. Keksówkę smarujemy masłem i pieczemy w 170 stopniach przez ok 1h do 1h 20 min ( wszystko zależy od pieca). By chlebek był bardziej aromatyczny rodzynki można namoczyć w rumie zamiast wody. Ciekawy smak, ciężko powiedzieć z czym go jeść, najlepszy chyba jednak jest sam :)








Lamingtony







 Kostki kokosowe

Ciastka często kojarzone z weselami, znikają nawet szybciej niż wytworne serowce .


Składniki na ciasto:

45 dag mąki
3 jajka
1/3 kostki margaryny
25 dag cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
3/4 szklanki mleka
aromat waniliowy lub rumowy( kilka kropelek) 
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

kostka masła( margaryna też będzie dobra)
szklanka mleka
szklanka cukru
5 dag kakao
kieliszek rumu lub wódki
30 dag wiórków kokosowych ( zawsze lepiej mieć więcej na zapasie)

Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojona margarynę i dobrze utrzeć( jeśli się zważy to nie należy się przejmować i dalej robić swoje). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.ciasto wychodzi dość gęste.Wylewamy na  dużą brytfankę wyłożona papierem do pieczenie i pieczemy przez 20 min w temp 160-180 stopni.

W miedzy czasie zagotowujemy wszystkie produkty na polewę i zostawiamy do ostygnięcia.
Z upieczonego ciasta wycinamy kwadraciki 3 cm na 3cm i przy pomocy dwóch widelcy moczymy w polewie ,a następnie obtaczamy w kokosie. Najlepsze są na drugi dzień :)
Próbowałam kilka przepisów na lamingtony, ten jest tym idealnym.