15 marca 2014

Strucla z kakao, drożdżówka z kakao

Ten przepis to taki ukłon w stronę przeszłości. Niezapomniany smak drożdżówek z kakao z  dzieciństwa jest nie do podrobienia, ale ten przepis jest zbliżony. Strucla i drożdżówki z tego przepisu nie są słodkie, ale bardzo aromatyczne.


Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru ( może też być mniej nie wpływa mniejsza ilość na smak)
  • szczypta soli
  • op suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
masa kakaowa:
  • 3 łyżki ciemnego kakao zmieszanego z 5 łyżkami cukru 
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem,  solą i suchymi drożdżami ( mąkę dobrze jest też wcześniej przesiać). Do suchych produktów dodajemy rozmącone jajka, mleko, oliwę. Wyrabiamy ciasto do całkowitego połączenia składników. Dodajemy płynne masło i znów wyrabiamy. Powinno się poczekać ,aż ciasto wyrośnie i dopiero wałkować, ale przyznam się szczerze, że nigdy tego nie robię, bo mi szkoda czasu. Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Kakao z cukrem łączymy z masłem i rozsmarowujemy na prostokącie, zwijamy jak każdą inną struclę. Możemy w takiej postaci upiec całą, ale można też wycinać 1,5 cm krążki i układać zawinięciem do góry w postaci drożdżówek. Zarówno drożdżówkę jak i struclę smarujemy białkiem.
Pieczemy w temp 180 stopni C ok 35 min.

Lunch Time- czyli sałatki do pracy i nie tylko!

Ze względu na to ,że pasjami nie znoszę kanapek do pracy, powstał zbiór prostych, szybkich sałatek, które dostarczają witamin, ale również sycą i smakują.

1.Sałatka gyrosowa na: 1 porcje do pracy

  • kapusta pekińska lub sałata lodowa ( 1/4 z główki drobno siekamy)
  • kukurydza( garść)
  • papryka konserwowa (1 połówka papryki)
  • pierś z kurczaka podsmażana na maśle (dosłownie 1/3 piersi pojedynczej)
  • groszek konserwowy ( garść)
  • ananas z puszki ( 2 kółka :)
  • sos jogurtowo-czosnkowy ( 1/3 dużego jogurtu naturalnego + ząbek czosnku + szczypta soli i pieprzu,jak ktoś woli ostrzejsze może dodać łyżeczkę majonezu)

Taką sałatkę można przygotowywać na wieczór, a zjeść rano w pracy. Ważne jest by sos podawać osobno i mieszać z sałatką dopiero przed jedzeniem (jak na zdjęciu).

 2. Satałka z tuńczyka: na 1 porcje do pracy

To alternatywa dla sałatki gyrosowej, tylko tu zamiast piersi z kurczaka jest tuńczyk w sosie własnym.


  • kapusta pekińska lub sałata lodowa( 1/4 z główki drobno siekamy)
  • kukurydza( garść)
  • papryka konserwowa (1 połówka papryki)
  • tuńczyk w sosie własnym ( 2 małe łyżeczki)
  • groszek konserwowy ( garść)
  • ananas z puszki ( 2 kółka :)
  • sos jogurtowo-czosnkowy ( 1/3 dużego jogurtu naturalnego + ząbek czosnku + szczypta soli i pieprzu,jak ktoś woli ostrzejsze może dodać łyżeczkę majonezu).

3.Sałatka z grzankami 


  • pierś z kurczaka pieczona w niewielkiej ilości przyprawy do kurczaka ( 1/2 małej pojedynczej piersi)
  • jogurt typu greckiego
  • 1/3 małej marchewki ( starta na drobnych oczkach)
  • ok 4 pomidorki koktajlowe
  • garść grzanek czosnkowych
  • kapusta pekińska lub lodowa (1/4 główki siekamy drobno)


Układamy sałatkę warstwowo:

1. na samym dnie układamy ok 2 duże łyżki jogurtu greckiego ( można troszkę popieprzyć i posolić)
2. posiekaną kapustę lub sałatę
3. na to marchewkę startą
4.pomidorki koktajlowe podzielone na ćwiartki
5.podsmażona i pokrojona w kostkę pierś z kurczaka
6.można  również posypać delikatnie suszoną pietruszką
7. na wierz grzanki czosnkowe ( ok 2 kromki z chleba tostowego kroimy w drobna kostkę, wciskamy ząbek czosnku i podsmażamy na oleju do wyschnięcia)

4. Sałatka włoska: na 1 porcję do pracy

  • kapusta pekińska ( 1/4 główki  posiekana)
  • kawałeczek startej marchewki
  • kilka oliwek zielonych lub czarnych
  • papryka konserwowa ( 1 połówka papryki)
  • pół małej cebulki czerwonej
  • kilka kostek sera feta lub serka typu włoskiego (np.Capri)
  • łyżkę oliwy  z oliwek mieszamy z połową łyżeczki wody i połową łyżeczki  ziół śródziemnomorskich
Wszystko ze sobą łaczymy i wcinamy :)