14 sierpnia 2013

Sernik potrójnie czekoladowy

Przepis znalazłam na zszywce.pl, publikuje go po moich drobnych modyfikacjach.

Ciasto jest bardzo jedwabiste i efektowne ,a zarazem pyszne. Ja robiłam je na tortownicy o wymiarach 25 cm.

Składniki:

spód:
  • 150 g ciastek czekoladowych ( herbatniki)
  • 3 łyżki masła lub margaryny

Całą tortownice wykładamy folia aluminiową. Ciastka kruszymy i mieszamy z tłuszczem. Następnie wysypujemy na spód tortownicy i dobrze ubijamy dużą łyżką. Spód ląduje do pieca na 10 min w temp 180 stopni C.

Masy serowe
  • 1kg sera w wiaderku ( czysty bez dodatków smakowych)
  • 150g cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 18% śmietana 250 ml
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 100 g( tabliczka) ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Ser miksujemy z cukrem i mąkami na gładką masę. Dodajemy powoli jajka ( w ogóle nie trzeba używać miksera), ok 3 łyżki śmietany 18%  oraz ekstrakt waniliowy. Łączymy ze sobą składniki.
W 3 miskach roztapiamy każdą z czekolad ( mikrofala lub wodna kąpiel- ja roztopiłam z niewielką ilością mleka na gazie). Do każdej miseczki dajemy po równo masy serowej, czekolady (lekko ostygłe)  mieszamy : biała i mleczna z 1 łyżką śmietany, gorzka z  2 łyżkami  śmietany. Czekoladę łączymy z serem.
Na herbatniki wylewamy ostrożnie łyżką białą masę, później mleczną, a na samą górę gorzką. Pieczemy ok 1h w temp. 180 stopni C. Boki maja być ścięte, a środek lekko płynny, po wystygnięciu utworzy się skorupka u góry. Ciasto najlepiej na całą noc włożyć do lodówki i konsumować dopiero na drugi dzień.




Papryka żółta faszerowana

Papryka faszerowana to pozycja obowiązkowa w okresie wakacyjnym, szybka w przygotowaniu, ale również bardzo dobra.Szczególnie upodobają sobie ja fani gołąbków.


Składniki:

Farsz:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • szklankę  ryżu
  • szklanke kaszy jęczmiennej drobnej lub średniej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka wędzona w proszku
  • pietruszki suszonej

poza tym:

  • papryki ok 14 szt (średnia wielkość)podłużna żółta
  • trochę podgardla
  • 2 łyżki koncentratu 

Ryż z kaszą gotujemy z wodą, która zaledwie je przykrywa-trzeba pilnować , bo się lubi przypalić.Gdy już podwoją swoją objętość dodajemy mięso- mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Po wyparowaniu wody i gdy mięso się poddusi ,dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól, pieprz, pietruszkę suszoną. Zostawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia cały czas pod przykryciem. Faszerujemy papryki. Na dno dużego rondla wrzucamy podgardle pokrojone w kosteczkę, wlewamy trochę oliwy i wody. Układamy ciasno paprykę, każdą warstwę papryk vegetujemy, oprószamy pieprzem i po wierzchu smarujemy koncentratem. Zapiekamy  na małym, ogniu do miękkości górnych papryk.

Mozzarella z pomidorami i bazylią

Składniki:
  • kulka mozzarelli w zalewie
  • świeże listki bazyli
  • pomidory najlepiej LIMA
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


Kroimy pomidory i mozzarelle na plastry, układamy naprzemiennie, podlewamy oliwą, dekorujemy listkami bazylii, doprawiamy solą i pieprzem.Pycha :)

Pieczarki smażone z fetą

 Składniki:
  • pieczarki ilość dowolna
  • ser feta lub typu feta
  • bułka tarta
  • jajko
  • ciasto na naleśniki ( gęstsze)
  • sól
  • pieprz


Pieczarki myjemy i w razie potrzeby obieramy ze skóry.Obrywamy nogi  i drobno kroimy tak samo jak cebule . Cebuli powinno być więcej niż pokrojonych nóżek. Nóżki i cebule doprawiamy solą i pieprzem, do farszu dodajemy również jako i trochę bułki tartej. Ser feta rozsmarowujemy na dnie pieczarek ,na to dajemy farsz. Robimy ciasto na naleśniki tylko  gęstsze i obtaczamy w nich pieczarki, później obtaczam w bułce tartej. Wrzucamy na głęboki oleju do zarumienienia.Można zostawić tak, albo włożyć pieczarki na ok 30 minut do pieca.

żeberka tradycyjne

Są to żeberka bez ulepszaczy, najprostsze jakie mogą być, często to co proste najlepiej smakuje.
Mój mąż wyczekuje ich z utęsknieniem, a ja mu na złość robię je tylko od święta ;)

Składniki:

  • 1 kg żeberek chudych, tłuszcz ma być tylko dodatkiem.
  • 2-3 cebule
  • majeranek
  • tymianek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie ok 3szt
  • liść laurowy 2 szt

Żeberka kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni  lub w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z obu stron na złoto. Zmniejszamy ogień, dolewamy wody dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości, najlepiej przykryć pokrywką( ok 1h do 1,5 h). Co jakiś czas podlewamy wodą, jeśli płyn wyparuje. Cebule kroimy wzdłuż na paski i dodajemy do rondla. Już na koniec posypujemy żeberka majerankiem i tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku  sos solą i pieprzem.



11 sierpnia 2013

Sałatka z wędzonym kurczakiem i słonecznikiem

Składniki: 
 
  •  pierś z kurczaka
  • 2-3 łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka
  • 4 jaja na twardo
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 garść ziaren słonecznika1
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz

Wszystko ze sobą mieszamy i do lodówki na przynajmniej 2 h. Proste,szybkie i bardzo smaczne.