Ciasto jest bardzo jedwabiste i efektowne ,a zarazem pyszne. Ja robiłam je na tortownicy o wymiarach 25 cm.
Składniki:
spód:
- 150 g ciastek czekoladowych ( herbatniki)
- 3 łyżki masła lub margaryny
Całą tortownice wykładamy folia aluminiową. Ciastka kruszymy i mieszamy z tłuszczem. Następnie wysypujemy na spód tortownicy i dobrze ubijamy dużą łyżką. Spód ląduje do pieca na 10 min w temp 180 stopni C.
Masy serowe
- 1kg sera w wiaderku ( czysty bez dodatków smakowych)
- 150g cukru
- 4 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 18% śmietana 250 ml
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 100 g( tabliczka) ciemnej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Ser miksujemy z cukrem i mąkami na gładką masę. Dodajemy powoli jajka ( w ogóle nie trzeba używać miksera), ok 3 łyżki śmietany 18% oraz ekstrakt waniliowy. Łączymy ze sobą składniki.
W 3 miskach roztapiamy każdą z czekolad ( mikrofala lub wodna kąpiel- ja roztopiłam z niewielką ilością mleka na gazie). Do każdej miseczki dajemy po równo masy serowej, czekolady (lekko ostygłe) mieszamy : biała i mleczna z 1 łyżką śmietany, gorzka z 2 łyżkami śmietany. Czekoladę łączymy z serem.
Na herbatniki wylewamy ostrożnie łyżką białą masę, później mleczną, a na samą górę gorzką. Pieczemy ok 1h w temp. 180 stopni C. Boki maja być ścięte, a środek lekko płynny, po wystygnięciu utworzy się skorupka u góry. Ciasto najlepiej na całą noc włożyć do lodówki i konsumować dopiero na drugi dzień.