Składniki:
- 2 kawałki goleni ( lub innego mięsa wołowego)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól najlepiej morska
- pieprz
Goleń dobrze należy opłukać, odsączyć nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Czosnek miażdżymy w prasce i nasmarowujemy mięso.5 minut przed smażeniem oprószamy solą, pieprzem już w trakcie smażenia. Grill należy dobrze rozpalić, najlepszy będzie brykiet- trzyma wysoką temperaturę i nie przypali mięsa jak węgiel drzewny. Na mocna rozpalony grill rzucamy golenie i obsmażamy po 5 min z każdej strony.W ten sposób pory mięsa zostaną zamknięte, a to co najlepsze zostanie w środku. Kolejne 15 minut smażymy na najwyższym stopniu grilla, co jakiś czas przewracając.Gdy mięso lubicie krwiste należy skrócić czas do ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz