26 sierpnia 2014

Goleń wołowa z grilla

Co do mięsa wołowego, ma ono swoje prawa, którymi należny się kierować by mięso smakowało. Po pierwsze i najważniejsze mięso solimy dosłownie na 5 minut przed pieczeniem, w tym momencie będziemy mieć pewność ,że mięso nie puści soków, a tym samym nie będzie  twarde. Po drugie, tu mięso jest najważniejsze i dlatego nie warto obsypywać je niezliczoną ilością przypraw. Do smażenia można użyć polędwicy, rumsztyku, antrykotu, rozbeftu , goleni. Co się tyczy zaś goleni jest to mięso z tych raczej twardszych, ale za to bardzo smaczne. Pomimo tego ,że wychodzi ciut twardsze od choćby robeftu nie trzeba spisywać go na straty.


Składniki:

  • 2 kawałki goleni ( lub innego mięsa wołowego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól najlepiej morska
  • pieprz


Goleń dobrze należy opłukać, odsączyć nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Czosnek miażdżymy w  prasce i nasmarowujemy mięso.5 minut przed smażeniem oprószamy solą, pieprzem już w trakcie smażenia. Grill należy dobrze rozpalić, najlepszy będzie brykiet- trzyma wysoką temperaturę i nie przypali mięsa jak węgiel drzewny. Na mocna rozpalony grill rzucamy golenie i obsmażamy po 5 min z każdej strony.W ten sposób pory mięsa zostaną zamknięte, a to co najlepsze zostanie w środku. Kolejne 15 minut smażymy na najwyższym stopniu grilla, co jakiś czas przewracając.Gdy mięso lubicie krwiste należy skrócić czas do ok  10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz