1 lutego 2024

Gniazda z piekarnika. Pączki parzone z piekarnika.

 

Gniazda z piekarnika. Pączki parzone z piekarnika. Gniazda wychodzą puszyste, lekkie i zdecydowanie mają mniej kalorii niż pączek.

Z tej porcji powinno wyjść ok 12 gniazd.



Składniki:

  • 100ml wody
  • 100 ml mleka
  • 120g maki pszennej
  • 50g masła
  • 3 jajka L w temp pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • lukier lub cukier puder do dekoracji


W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, mleko z masłem, gdy wszystko będzie już jednolite, dorzucamy mąkę i energicznie mieszamy do momentu, aż gęste ciasto będzie jedną kulką i całe odejdzie od brzegów. Odstawiamy do wystudzenia całkowitego. Do masy dodajemy cukier puder i po jednym jajku do wykończenia, miksujemy całość na gładko. Ciasto przekładamy do rękawa z drobną gwiazdkową tylką. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na blachę kółeczka średnicy szklanki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C ok 25 min do zarumienienia. Wyjmujemy, lekko studzimy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

30 stycznia 2024

Włoskie ciasto Stracchino Della Duchessa.

 

Włoskie ciasto Stracchino Della Duchessa.Czyli połączenie tiramisu i zuppa inglese.

 

Składniki:

  • Ok 33-34 biszkopty savoiardi
  • 500g mascarpone lub 2x 250g
  • 30g kakao
  • garść pastylek czekoladowych
  • 2 łyżeczki rumu białego
  • 200ml espresso

Pate a bomba

  • 3 żółtka
  • 10g cukru
  • 40 ml wody
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Zaczynamy od przygotowanie bazy do kremu pate a bomba. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy wodę z cukrem i rozgrzewamy do 120 stopni, w osobnej misce zaczynamy ubijać żółtka na puchato, dolewamy minimalną stróżką powoli syrop cukrowy. Mascarpone dzielimy na 2 części i dolewamy pół masy jajecznej do jednej części, ubijamy na gęsto i dosypujemy pastylki czekoladowe i łyżeczkę rumu. Drugą połowę serka też łączymy z żółtkiem, ubijamy dokładamy łyżeczkę rumu, 30g kakao. Masy odstawiamy na 1h do lodówki. Można też dodać trochę cukru pudru. Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, biszkopty moczymy w zaparzonej kawie i układamy je ściśle na  brzegach, wykładamy nimi też dół. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę białą i później ciemną, górę zamykamy biszkoptami namoczonymi, a wystające brzeg odcinamy nożem. Wkładamy ciasto do lodówki. Po schłodzenia odwracamy ciasto do góry nogami, obsypujemy wierzch kakaem oraz dekorujemy ubitą śmietaną.



29 stycznia 2024

Zupa szpinakowa



Składniki na 2-3 osoby:

  • 2 l bulion z kurczaka (można też zrobić na skrzydełkach)
  • mrożony szpinak 3/4 paczki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • śmietanę 30 % do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 marchewkę
  • 1 pietruszkę
  • łyżka masła

Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Obsmażamy przez chwile na maśle, dolewamy bulion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy szpinak (nie trzeba rozmrażać, zupa zrobi swoje), wciskamy czosnek, doprawiamy. Po ok 10 min dolewamy śmietanę, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok 5 min.
Może być też świeży szpinak, ale trzeba powycinać łodygi.


 

Ryż po egipsku.Roz bel sha'reya. Ryż z Bliskiego Wschodu




Składniki:
1 łyżka masła
1 szklanka makaronu durum vermicelli
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki ryżu egipskiego
2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego.

Makaron podsmażamy na maśle w naczyniu z grubym dnem. Pilnujemy by się nie przypaliła, ma lekko się zabrązowić. Dodajemy od razu bulion i sól. Ryż kilka razy przelewamy zimną wodą i dokładamy do bulionu z makaronem. Dusimy na małym ogniu do miękkości ok 20- 30 min. Najlepiej smakuje na świeżo. Jeśli nie podamy ryżu od razu warto do niego dolać jeszcze trochę bulionu.
Doskonały jako dodatek obiadowy.

Chleb z owocami suszonymi

 


Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej
  • 250g mąki pszennej 650
  • 1 łyżka płaska soli
  • 1 łyżka płaska cukru
  • garść daktyli
  • garść moreli suszonych
  • 5g drożdży piekarskich suchych
  • 1 1/2 szklanka ciepłej wody
  • garść skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytryny

Mąki przesiewamy do miski, dorzucamy sól. W osobnym naczyniu drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki pszennej i łyżką wody ciepłej. Zaczyn musi napuchnąć w ciągu 15 min. Do miski z mąkami wlewamy zaczyn oraz resztę wody. Zagniatamy, odstawiamy na 30 min ( przykrywamy masę ściereczką) z dala od przeciągów w ciepłym miejscu. Daktyle i morele zalewamy gorącą wodą na 5 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Po wyrośnięciu dorzucamy do ciasta suszone owoce, skórkę kandyzowaną i ponownie wyrabiamy, odstawiamy na kolejne 30 min. Po tym czasie układamy ciasto w formie do chleba lub keksówce. Zostawiamy do wyrastania na 10 min. Po tym czasie nacinamy ostrym nożem ( lub żyletką) na środku chlebka. Pieczemy w 190 stopniach ok 10 min, następnie zmniejszamy temp do 180 stopni C i dalej pieczemy ok 50-55 min. Wyjmujemy po upieczeniu i smarujemy wierzch smalcem lub masłem, by skórka zrobiła się chrupiąca i lśniąca.

Do chleba można dodać również orzech, żurawinę, rodzynki, według własnych upodobań.

Jest to chleb na drożdżach, więc szybko schnie, dlatego warto go zjeść tego samego dnia.