Gniazda z piekarnika. Pączki parzone z piekarnika. Gniazda wychodzą puszyste, lekkie i zdecydowanie mają mniej kalorii niż pączek.
Z tej porcji powinno wyjść ok 12 gniazd.
Składniki:
- 100ml wody
- 100 ml mleka
- 120g maki pszennej
- 50g masła
- 3 jajka L w temp pokojowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- lukier lub cukier puder do dekoracji
W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, mleko z masłem, gdy wszystko będzie już jednolite, dorzucamy mąkę i energicznie mieszamy do momentu, aż gęste ciasto będzie jedną kulką i całe odejdzie od brzegów. Odstawiamy do wystudzenia całkowitego. Do masy dodajemy cukier puder i po jednym jajku do wykończenia, miksujemy całość na gładko. Ciasto przekładamy do rękawa z drobną gwiazdkową tylką. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na blachę kółeczka średnicy szklanki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C ok 25 min do zarumienienia. Wyjmujemy, lekko studzimy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.