20 kwietnia 2023

Gęsie łapki

 

Gęsie łapki. Ciasteczka maślane

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g sera białego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimniej wody
  • cukier drobny do obtaczania ciastek

Bardzo zimne masło trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pokruszony twaróg, żółtka, wodę i przesianą mąkę. Zagniatamy szybko i wkładamy ciasto do foli spożywczej i umieszczamy w lodówce na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy( jak na pierogi) i wykrawamy okręgi o średnicy 7cm. Każde kółko najpierw obtaczamy w cukrze z jednej strony, składamy na pół stroną już obtoczoną, cukrujemy i znów na pół. Tak powstają tytułowe gęsie łapki.

Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temp 170 stopni ok 30 min- do zarumienienia.


Spaghetti z cukini w sosie śmietanowo-parmezanowym

 

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • kila pomidorów koktailowych
  • garść parmezanu
  • serek śmietanowy typu philadelfia
  • sól. pieprz
Przy użyciu zastrugaczki do warzyw, robimy makaron z cukini. Na patelni na 1 łyżce oliwy rozzpuszczamy serek śmietanowy , dorzucamy połówki pomidorków koktailowych i dusimy ok 7 min, dorzucmy cukinię i dusimy kolejne 5-7 min - cukinia ma być  dalej sprężysta. Na koniec wsypujemy garść parmezanu, by zagęścić sos, solimy pieprzyny i jemy od razu.




Sałatka z białej fasoli i pomidorków


Tą sałatkę można jeść samodzielnie, na przypieczonej ciabacie lub jako dodatek do grilla

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
  • ok 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • szczypta chili w płatkach

Fasolę odcedzamy, pomidorki kroimy na ćwiartki, pomidory suszone również odcedzamy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotkę drobno kroimy, całość doprawiamy octem, olejem, mięta i chilli.



 

Placki smażone z cebuli i szpinak

 

Składniki:

  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej( można użyć też zamiennie 1 szklankę mąki z ciecierzycy)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 3 średnie cebule( może być żółta, fioletowa lub mix)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta chilli w płatkach
  • 6 łyżek wody
  • garść szpinaku baby
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na chwilę. Później rękami mocno ugniatamy cebulę i szpinak z całą resztą i tworzymy placuszki, z tej porcji powinno wyjść ich ok 10 szt. Smażymy w głębokim oleju, pilnujemy by olej nie był za gorący - maksymalnie 170 stopni C. Bardzo dobrze smakują same, ale doskonale komponują się z Raitą.

Raita

  • 1 długi ogórek
  • 3/4 szklanki greckiego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta cebuli w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne lub płatki chilli
  • szczypta soli

Ogórek obieramy i ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy z nadmiaru wody. Mieszamy go z jogurtem i przyprawami. Jest to sos podobny do tzatzyków, jednak mięta i miód sprawiają, że zdecydowanie bardziej mi smakuje. 

Doskonały do grilla


16 kwietnia 2023

Ciasto metrowiec


Metrowiec to hit lat 90, mam same dobre wspomnienia z tamtego czasu ,dlatego chętnie wracam do tego smaku, ciasto proste, szybkie i bardzo smaczne.




Ciasto ciemne: blaszka keksowa półokrągła
Składniki:
  • 4 jajka 
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu 
  2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem , dodać olej, proszek do pieczenia, kakao i mąkę przesiać i dołożyć. Z 2 białek i szczypty soli ubić pianę. Do masy jajecznej domieszać pianę i pomieszać, na koniec dolać łyżeczkę octu. Piec ok 40 min w temp 170 stopni C.

 Ciasto białe: blaszka keksowa półokrągła

Składniki:
  • 4 jajka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu 
  2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem , dodać olej, proszek do pieczenia i mąkę przesiać i dołożyć. Z 2 białek i szczypty soli ubić pianę. Do masy jajecznej domieszać pianę i pomieszać, na koniec dolać łyżeczkę octu. Piec ok 40 min w temp 170 stopni C.  
Ciasto ciemne i białe pieczemy jednocześnie.

 Krem: 
Składniki: 
  • 1 kostka masła  ( temp. pokojowa)
  •  1,5 szklanki mleka
  •  3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do garnka wlewamy mleko, dosypujemy cukier, mąki, cukier waniliowy, mieszamy rózgą by nie było grudek i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Powstały budyń ma być gęsty i aksamitny. Studzimy go. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Do masy można dodać trochę alkoholu. 

Polewa czekoladowa:
czekolada mleczna lub deserowa
  • 100 g masła
Masło rozpuścić z czekoladą.

Ciasto białe i czarne kroimy na plastry i układamy naprzemiennie: ciasto ciemne, masa, ciasto białe, masa, ciasto ciemne, masa itd.
Polewamy wszystko polewą. Kroimy z jak największym skosem zaczynając od jednego rogu ciasta.





Tarta z łososiem i groszkiem zielonym

 


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła zimnego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm. Brzegi na równo ścinamy nożem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasole. Pieczemy ok 15min w temp 180 stopni ( ma się ciasto lekko zarumienić). Wyciągamy ciasto z piekarnika i wyjmujemy groch.

Masa:

  • 200g łososia wędzonego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka duże
  • 2 garści groszku zielonego mrożonego
  • szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • garść parmezanu

Jajka rozbełtujemy ze śmietaną i parmezanem, dodajemy też przyprawy. Na cieście kruchym układamy łososia, posypujemy groszkiem i wylewamy na całość przygotowana miksturę jajeczną. Zapiekamy ok 20-25 min do przyrumienienia wierzchu. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. 


Gołąbki bez zawijania, gołąbki oszukane


 Składniki:

  • 500g mięsa mielonego od łopatki lub karczku
  • 500 g kapusty białej młodej lub starej
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki ryżu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżka bułki tartej

W pierwszej kolejności połówkę średniej kapusty trzemy na grubych oczkach (bez głąba). Zagotowujemy w garnku wodę z solą i wrzucamy kapustę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i porządnie odsączamy. W tym samym czasie gotujemy ryż w wodzie, ale tak by woda wystawała nad ryżem jakieś 1,5 cm. Gdy potroi swoją objętość, przykrywamy by sam zmięknął. Na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cebula ma delikatnie się zeszklić i zmięknąć. Wszystko musi być dobrze wystudzone, gdy zaczniemy łączyć ze sobą.


Mieszamy ryż, mięso mielone (surowe), kapustę, jajka, przyprawy i łyżkę bułki tartej. Tworzymy kotleciki- powinno wyjść z tej porcji około 9-10 szt. Dobrze je jeszcze włożyć do lodówki przed smażeniem, by się związały i nie rozpadł . Smażymy z każdej strony na złoto.

Sos pomidorowy:

  • 1,5 l bulionu
  • passata 200ml
  • sól, pieprz
  • szczypta tymianku mi oregano
  • łyżka oleju. 
Passatę gotujemy z wywarem i przyprawami, redukujemy sos- jeśli ktoś uważa że jest za rzadki może dodać łyżkę mąki  i zagęścić, ja tego nigdy nie robię, bo kotlety wchłoną nadmiar wody. Na gotowym sosie układamy gołąbki i jeszcze chwile dusimy, by nie były w środku surowe. Można jeść same lub ze surówką.



Ciastka miodowo-migdałowe

 



Ciastka miodowo-migdałowe

Składniki:

spód:

  • 70g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej

Wykładamy brytfankę 20x20 papierem do pieczenia. Składniki na spód łączymy ze sobą i wyklejamy formę. Pieczemy ok 12-13 min w temp 170 stopni C- bez termoobiegu.

Polewa migdałowa:

  • 80g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka płatków migdałowych

W międzyczasie rozpuszczamy masło z solą i miodem, gdy lekko zabulgota dorzucamy płatki. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 20-25 min do zarumienienia. Po ostudzeniu kroimy na kwadraciki.