Metrowiec to hit lat 90, mam same dobre wspomnienia z tamtego czasu ,dlatego chętnie wracam do tego smaku, ciasto proste, szybkie i bardzo smaczne.
Ciasto ciemne: blaszka keksowa półokrągła
Składniki:
-
4 jajka
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
-
1
szklanka cukru
-
8 łyżek wody
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki
kakao
-
8 łyżek
oleju
- 1 łyżeczka octu
2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem , dodać olej, proszek do pieczenia, kakao i mąkę przesiać i dołożyć. Z 2 białek i szczypty soli ubić pianę. Do masy jajecznej domieszać pianę i pomieszać, na koniec dolać łyżeczkę octu. Piec ok 40 min w temp 170 stopni C.
Ciasto białe: blaszka keksowa półokrągła
Składniki:
-
4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
-
1
szklanka cukru
-
8 łyżek wody
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
8 łyżek
oleju
- 1 łyżeczka octu
2 jajka i 2 żółtka
ubić z cukrem , dodać olej, proszek do pieczenia i mąkę przesiać i
dołożyć. Z 2 białek i szczypty soli ubić pianę. Do masy jajecznej
domieszać pianę i pomieszać, na koniec dolać łyżeczkę octu. Piec ok 40
min w temp 170 stopni C.
Ciasto ciemne i białe pieczemy jednocześnie.
Krem:
Składniki:
-
1 kostka
masła ( temp. pokojowa)
- 1,5
szklanki mleka
- 3/4
szklanki cukru
-
cukier
waniliowy
-
-
2 łyżki
mąki pszennej
-
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
Do garnka wlewamy mleko, dosypujemy cukier, mąki, cukier waniliowy, mieszamy rózgą by nie było grudek i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Powstały budyń ma być gęsty i aksamitny. Studzimy go. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Do masy można dodać trochę alkoholu.
Polewa
czekoladowa:czekolada mleczna lub deserowa
Masło rozpuścić z czekoladą.
Ciasto białe i czarne kroimy na plastry i układamy naprzemiennie: ciasto ciemne, masa, ciasto białe, masa, ciasto ciemne, masa itd.
Polewamy wszystko polewą. Kroimy z jak największym skosem zaczynając od jednego rogu ciasta.