2 listopada 2018

Ciasto Jamajka

Uwielbiam banany i gdy znalazłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je zrobić.  Bardzo dobrze się prezentuje, ale i smakuje.

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3.4 szklanki mąki
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem na gładką masę, dodać wodę i olej i dobrze połączyć. Mąkę, proszek i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Pieczemy w temp 180 stopniach C przez ok 25 minut do tzw suchego patyka.

  • 2 galaretki bananowe lub cytrynowe
  • 6 bananów
  • dżem porzeczkowy lub powidła

W gorącej wodzie (800 ml) rozpuszczamy 2 galaretki, studzimy. Ciasto rozkrajamy na pół i nasączamy słodką herbatą z cytryną .Nakładamy cienką warstwę dżemu na biszkopt. Banany kroimy na pół i układamy wzdłuż odciętym miejscem do dołu na dżemie. Stężałą galaretkę wylewamy na banany i wstawiamy do lodówki.


Masa śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany 30 % lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Starta czekolada deserowa
Ser mascarpone, śmietanę i cukier razem zmiksować na puszystą masę. Do masy dorzucamy startą czekoladę- dosłownie dwie garście. Masę podzielić :2/3 rozprowadzamy na galaretce , przykrywamy drugim blatem, nasączamy go herbatą i na wierzch dajemy 1/3 pozostałego kremu. Ciasto dekorujemy startą czekoladą.













1 listopada 2018

Pałeczki z ziemniakami i tymiankiem z rękawa

To takie danie na szybko ,wrzucamy wszystko do worka i się samo piecze.



Składniki na 3 osoby.
  • ok 9 pałeczek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • ok 7 średnich ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki tymianku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka  sosu  worcestershire (można pominą ale dodaje kwasowości)
  • 2 łyżki oleju
  • woreczek do pieczenia
Ziemniaki kroimy na 4 części, cebulę w pióra, czosnek w plastry.Wszystko wrzucamy do worka łącznie z pałeczkami.i przyprawami i oliwą. Zawiązujemy i pieczemy w temp 190 stopni C ok 75 min. Pałeczki mają się zarumienić.






Sernik Pianka

Sernik puchaty, mokry, na kruchym spodzie. Smakuje bosko, jak lody śmietankowe. Szybki w  wykonaniu, nie wymaga dużego wkładu finansowego, za to znika w oka mgnieniu. Mój mąż, który za sernikami nie za bardzo przepada- twierdzi, że ten jest najlepszy jaki w życiu jadł. Duża blacha.


Składniki:
Spód:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 3 żółtka ( białka zostawiamy do masy serowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (ja robię swój z laski wanilii)
  • 3 łyżki cukru kryształu
Wszystko razem połączyć, wyrobić i wykleić dużą prostokątną blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia). Spód podziurawić widelcem.

Masa serowa:
Składniki:
  • 1 kg sera w wiaderku do serników
  • 6 jajek i 3 białka ze spodu 
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • cukier waniliowy ( może być taki swój robiony)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mleka (3,2)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (można obniżyć cukier do 1 szklanki i tak sernik wyjdzie dobry)
Oddzielić żółtka od białek. Ser, budynie sypkie i żółtka zmiksować, dodać mleko, cukier i olej i też wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Wylać masę serową na surowy spód (będzie dość wodnisty- tak ma być). Pieczemy 1,5 h  w temp 180 stopni C. Po wystygnięciu można polać lukrem, ale według mnie jest sernik wtedy za słodki dlatego ja posypuje go cukrem pudrem. Najlepiej smakuje, gdy posiedzi trochę w lodówce.










30 października 2018

Ciasto góra lodowa

Bardzo dobrze smakuje i dobrze wygląda.

Składniki na biszkopt:
  •  4 jajka (oddzielamy żółtko od białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy pod koniec małymi porcjami cukier. Kończymy ubijanie ,gdy piana jest  gęsta i błyszcząca. Dodajemy do piany żółtka pojedynczo i delikatnie łączymy. Do powstałej masy z jajek dodajmy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Pieczemy biszkopt w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ok 30 min w temp 180 stopni celcjusza. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrajmy na pół.

 Składniki na krem z budyniu:


  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy lub herbaty
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g


    Zimne  mleko wlewamy do wyższego garnka z grubym dnem dodajemy cukier, dorzucamy budynie i żółtko. Wszystko razem mieszamy rózgą i zaczynamy delikatnie podgrzewać. Budyń należy cały czas mieszać do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia, można przykryć folia spożywczą, tak by  dotykała budyniu- wtedy nie powstanie kożuch- ale tak naprawdę nigdy tego nie robię.
 Miękkie masło ( temp pokojowa) przez chwilę miksujemy,  dodajemy po łyżce ostygniętego  budyniu.

   Pierwszą część biszkoptu układamy na dnie blaszki wyłożonej folią aluminiową, nasączamy naparem z kawy lub mocnej herbaty -jak kto lubi-  i wykładamy na biszkopt połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem, nasączamy i na to ląduje resztka kremu. Biszkopty kroimy na pół i układamy wzdłuż dłuższego boku jeden za drugim dość gęsto.

Polewa:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 1/2 łyżki kakao

    Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i zagotowujemy ciągle mieszając.  Wsypujemy mleko w proszku do ciepłego masła (ale nie gorącego) i dobrze mieszamy by nie było grudek. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, a do drugiego dosypujemy jeszcze jedną łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście  esy floresy. Ciasto mięknie na drugi dzień i wszystkie składniki ładnie się ze sobą łączą.