25 listopada 2018

Bułeczki z rodzynkami

Składniki:
  • 0,5 kg mąki 
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 5dag cukru
  • szczypta soli
  • prawdziwa wanilia lub esencja waniliowa
  • 1/4 litra letniego mleka
  • 12 dag miękkiego masło
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10dag rodzynek 

   Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Dodajemy mleko, ziarenka wanilii i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą i odcedzamy , wrzucamy do wyrobionego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie, ciasto wyrabiamy na długi wałek  i tniemy na 12 części. Wyrabiamy okrągłe bułeczki i kładziemy na natłuszczoną blaszkę. Niech odsapną jeszcze 15 min. Smarujemy z góry mlekiem, by nie wyschły i pieczemy ok 20 min w temp. 200 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem, gdy bułeczki ostygną.



Chocolate Crinkles, Popękane ciastka czekoladowe

Pyszne, rozpływają się w ustach i przypominają moje ukochane brownie. By ciastka wyszły trzeba pilnować się przepisu , by pęknięcia wyszły, a ciastka nie rozpłynęły się.

Składniki:
  • 225g gorzkiej połamanej czekolady
  • 110 g masła ( masło i tylko masło, bo z margaryny nie wyjdą)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieku (ja daje pół szklanki cukru pudru)
  • 3 duże jaja
  • cukier waniliowy lub laskę wanilii
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i  2/3 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder do obsypania ok 150 g


    Masło rozpuszczamy w rondelku  z czekoladą- nie przegrzewamy. Odstawiamy do wystygnięcia ). Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier ( lub cukier puder) i ubijamy do momentu ,aż piana będzie biała i lśniąca. Do piany wrzucamy po żółtku i cukier waniliowy (lub usuwamy nasiona z laski waniliowej i dorzucamy do masy jajecznej). Później wlewamy powoli ostudzoną  masę czekoladową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i mieszamy z masą czekoladową.
    Schładzamy ciasto całą noc w lodówce- ma mocno zgęstnieć, to ważny etap przygotowania ciastek, ponieważ jeśli będzie ciasto mało schłodzone, rozleje się po blaszce i pęknięcia też nie wyjdą.
Na drugi dzień wyciągamy ciasto z lodówki i za pomocą łyżeczki formujemy kulki ciut mniejsze, niż orzechy włoskie, dokładnie otaczamy w cukrze pudrze i pieczmy ok 12 min w temp 165 stopni C.
Wiadomo, że na raz całości nie upieczemy, dlatego drugą porcje podczas pieczenia pierwszej partii,  trzymamy w lodówce. Ciasto również podczas formowania lepiej mocno w dłoniach nie rozgrzewać. Czasu pieczenia też nie przekraczać bo ciastka mogą być za suche.