27 kwietnia 2022

Ogórki na zupę w słoiku

 Ogórkowa z takich słoików jest arcy pyszna.



Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 2 łyżki soli
  • pęczek koperku
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • kilka ziarenek gorczycy
Ogórki gruntowe dobrze myjemy, można je nawet sparzyć gorącą wodą. Ścieramy je na grubych oczkach i solimy. Czekamy, aż puszczą wodę. Koperek drobno siekamy i mieszamy z ogórkami ( nie wylewamy wody). Tak przygotowane ogórki przekładamy do czystych słoiczków do wysokości 3/4 słoika. Resztę wypełniamy sokiem z ogórków, a do każdego słoiczka dajemy ząbek obranego czosnku, kilka ziarenek gorcycy i kawałeczek chrzanu. Zakręcamy i odstawiamy do kiszenia. Nic się nie zepsuje, a ogórek się na pewno ukisi. Z tej porcji wychodzi ok 6-7 słoiczków po dżemie.

Kluski kładzione z okrasą

To taki powrót do przeszłości. Szybko się robi i szybko znika z talerza.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklani przegotowanej wody
  • szczypta soli

 Z mąki, wody, soli i jajek wyrabiamy łyżą stołową ciasto. W garnku szerokim zagotowujemy ok 2,5 l wody i solimy. Miskę z ciastem przechylamy nad garnkiem i do gotującej się wody, łyżką wrzucamy małe porcje ciasta. Gotujemy kluski do wypłynięcia.  Podajemy z okrasą : kiełbasę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dorzucamy w kostkę pokrojoną cebulką. Wierzch ozdabiamy szczypiorkiem. Jemy od razu.








 

24 kwietnia 2022

Kominy imprezowe, zapiekanka inaczej

Kominy imprezowe to wariacja na temat zapiekanek. Zapiekanki są pyszne, nic mnie jednak tak nie denerwuje jak przy jedzeniu coś z nich spada, tym bardzie przy znajomych. Dlatego te kominy doskonale sprawdzają się na imprezy. Człowiek się nie ubrudzi i łatwo ugryźć. Celowo nie piszę ilości, bo każdy dopasuje do siebie.

 

Składniki:
  • bagietka
  • cebula
  • ser żółty
  • szczypiorek świeży
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
 
Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na maśle lub oleju. Gdy już puszczą wodę i lekko się będą rumienić, dodajemy drobno posiekaną cebule i smażymy do miękkości. Mają zmięknąć i się przyrumienić, a nie spalić. Przestygłe pieczarki i cebulę mieszamy ze startym na grubych oczkach serem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy przyprawami. Bagietkę kroimy na ok 6 cm kawałki. Środek ugniatamy i wkładamy powstały farsz, wierzch posypujemy szczypiorkiem.  Pieczemy na sztorc do przyrumienienia bagietki i sera. W temp 180 stopni ok 15-20 min.
 



Nutella z jabłek, krem czekoladowy na bazie jabłek

Krem doskonały do naleśników, ale również na kanapkę. Jabłka są wyczuwalne i za pewne nikt tego kremu z nutellą nie pomyli,  jednak jest to alternatywa dla tych co lubią na słodko.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2  budynie czekoladowe ( sypkie będziemy używać)
  • 50g cukru
  • 100g kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1 mleko słodzone w puszce

Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach. W garnku gotujemy je z 200ml wody, aż będą miękkie.  Blendujemy dokładnie. Wsypujemy budynie, cukier, kakao, cynamon  i na koniec mleko skondensowane. Chwile podgotowujemy. Krem można przełożyć do słoików i pasteryzować 20 min, ja pomimo pasteryzacji słoiki trzymam w lodówce wtedy krem jest gęstszy.





 

Tofu smażone marynowane

Tofu jest przez jednych uwielbiane, inni nie zjedzą je choćby za darmo. By smakowało na pewno ważny jest proces marynowania. Sama podchodziłam do niego jak do jeża, ten przepis gwarantuje, że tofu ma wyraźny smak i chce się do niego wracać.

Składniki na 1 osobę

  • Tofu naturalne ( odsączamy na sitku z wody)
  • szczypta papryki wędzonej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego
  • czosnek suszony
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • imbir w proszku

Umieszczamy pokrojone w 1 cm kostkę tofu w woreczku strunowym , dodajemy resztę przypraw i składników, mieszamy i wkładamy na przynajmniej 3h do lodówki ( ja robię dzień wcześniej).

Na drugi dzień wylewamy wszystko na patelni i smażymy w połowie smażenia, można dodać drobno pokrojoną cebulkę. Najlepiej podawać z ryżem i warzywami.






Pieczywo Azerskie,


 Pieczywo bardzo sycące, o specyficznym smaku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 g świeżyć drożdży lub 10g suszonych drożdży piekarskich
  • jedna łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 3/4 szkl mleka ( szklanka 250 ml)

Robimy zaczyn z drożdży , ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki. Czekamy 15 min, aż popracuje.  Do zaczynu dodajemy masło, sól, resztę mąki. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 kulek. Przykrywamy ściereczką i zabieramy się za farsz.

Farsz:

  • 200g ziemniaków ugotowanych
  • 200g sera feta
  • 200g tłustego twarogu
  • sól, pieprz

 Składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy. Powstałą masę dzielimy na 6 kulek. Teraz najtrudniejsza część. Kulki ciasta delikatnie rozklepujemy, wkładamy do środka kulki farszu. Zamykamy ciasto wokół farszu.Teraz rozwałkowujemy powstałą kulkę ciasto-farszową na placek (rozmiar taki jaką mamy patelnie).  Najlepiej robić to tak: kulka zrobiona, rozwałkujemy, na patelnie i robimy następną. Pierwszy placek może nie wyjść, ale już następne będą ok- kwestia przyzwyczajenia do konsystencji i formy pieczenia. Patelnie rozgrzewamy z olejem dość mocno, kładziemy placek z jednej strony ok 3 min i z drugiej tyle samo. Upieczony placek smarujemy zimnym masłem- masło będzie się apetycznie rozpuszczać na placku, przykrywamy następnym i tak do końca. Najlepiej smakują świeże.



 


Kotlety z nóg kurczaka z parmezanem



To wcale nie muszą być luzowane nogi, można taką panierkę zrobić również na filecie i na schabowym. Noga ma specyficzny smak, który współgra z parmezanem.


Składniki:

  •  4 szt mięsa do opanierowania: noga luzowana z kurczaka, pierś z kurczaka lub schab. 
  • 1 jajko
  • starty parmezan
  • bułka tarta 
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • papryka ostra

 

Mięso ubijamy lekko tłuczkiem. Jajko rozmącić z niedużą ilością mleka, wsypać przyprawy według swoich upodobań. Na osobny talerz wysypać parmezan tarty i bułkę tarta w proporcjach 1:1. Mieso moczym w jajku, a później w meszaninie bułko-serowej. Smażymy na  rozgrzanym tłuszczy na złoto  obu stron. Doskonale takie miesko komponuje sie z frytkami z warzyw.




 

Frytki z warzyw

 Bardzo chrupiące, mocno aromatyczne i fajne zamiast ziemniaków. Męska część się trochę na początku krzywiła, ale jednak zostały zjedzone.


Składniki:

  • ok 4 duże marchewki
  • ok 2 duże pietruszki korzeń
  • miód lub syrop klonowy 2 łyżki
  • tymianek suszony
  • sól selerowa
  • pieprz
  • czosnek granulowany lub suszony
  • sos worcestershire 2 łyżki
  • olej do smażenia

Na brytfankę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia, wrzucamy pokrojone w słupki warzywa, można oczywiście tez dodać selera, bataty, buraka wedle uznania. Podlewamy  niewielką ilością oliwy, dolewamy syrop klonowy, sos, przyprawy, wszystko mieszamy ze sobą. 

Pieczemy w temp 200 stopni ok 25 min. Najlepsze świeże, można podawać z dipami, jako przekąskę lub jako dodatek do mięsa.