Ogórkowa z takich słoików jest arcy pyszna.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- pęczek koperku
- korzeń chrzanu
- czosnek
- kilka ziarenek gorczycy
Ogórkowa z takich słoików jest arcy pyszna.
Składniki:
To taki powrót do przeszłości. Szybko się robi i szybko znika z talerza.
Składniki:
Z mąki, wody, soli i jajek wyrabiamy łyżą stołową ciasto. W garnku szerokim zagotowujemy ok 2,5 l wody i solimy. Miskę z ciastem przechylamy nad garnkiem i do gotującej się wody, łyżką wrzucamy małe porcje ciasta. Gotujemy kluski do wypłynięcia. Podajemy z okrasą : kiełbasę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dorzucamy w kostkę pokrojoną cebulką. Wierzch ozdabiamy szczypiorkiem. Jemy od razu.
Kominy imprezowe to wariacja na temat zapiekanek. Zapiekanki są pyszne, nic mnie jednak tak nie denerwuje jak przy jedzeniu coś z nich spada, tym bardzie przy znajomych. Dlatego te kominy doskonale sprawdzają się na imprezy. Człowiek się nie ubrudzi i łatwo ugryźć. Celowo nie piszę ilości, bo każdy dopasuje do siebie.
Krem doskonały do naleśników, ale również na kanapkę. Jabłka są wyczuwalne i za pewne nikt tego kremu z nutellą nie pomyli, jednak jest to alternatywa dla tych co lubią na słodko.
Składniki:
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach. W garnku gotujemy je z 200ml wody, aż będą miękkie. Blendujemy dokładnie. Wsypujemy budynie, cukier, kakao, cynamon i na koniec mleko skondensowane. Chwile podgotowujemy. Krem można przełożyć do słoików i pasteryzować 20 min, ja pomimo pasteryzacji słoiki trzymam w lodówce wtedy krem jest gęstszy.
Tofu jest przez jednych uwielbiane, inni nie zjedzą je choćby za darmo. By smakowało na pewno ważny jest proces marynowania. Sama podchodziłam do niego jak do jeża, ten przepis gwarantuje, że tofu ma wyraźny smak i chce się do niego wracać.
Składniki na 1 osobę
Umieszczamy pokrojone w 1 cm kostkę tofu w woreczku strunowym , dodajemy resztę przypraw i składników, mieszamy i wkładamy na przynajmniej 3h do lodówki ( ja robię dzień wcześniej).
Na drugi dzień wylewamy wszystko na patelni i smażymy w połowie smażenia, można dodać drobno pokrojoną cebulkę. Najlepiej podawać z ryżem i warzywami.
Pieczywo bardzo sycące, o specyficznym smaku.
Składniki:
Robimy zaczyn z drożdży , ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki. Czekamy 15 min, aż popracuje. Do zaczynu dodajemy masło, sól, resztę mąki. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 kulek. Przykrywamy ściereczką i zabieramy się za farsz.
Farsz:
Składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy. Powstałą masę dzielimy na 6 kulek. Teraz najtrudniejsza część. Kulki ciasta delikatnie rozklepujemy, wkładamy do środka kulki farszu. Zamykamy ciasto wokół farszu.Teraz rozwałkowujemy powstałą kulkę ciasto-farszową na placek (rozmiar taki jaką mamy patelnie). Najlepiej robić to tak: kulka zrobiona, rozwałkujemy, na patelnie i robimy następną. Pierwszy placek może nie wyjść, ale już następne będą ok- kwestia przyzwyczajenia do konsystencji i formy pieczenia. Patelnie rozgrzewamy z olejem dość mocno, kładziemy placek z jednej strony ok 3 min i z drugiej tyle samo. Upieczony placek smarujemy zimnym masłem- masło będzie się apetycznie rozpuszczać na placku, przykrywamy następnym i tak do końca. Najlepiej smakują świeże.
To wcale nie muszą być luzowane nogi, można taką panierkę zrobić również na filecie i na schabowym. Noga ma specyficzny smak, który współgra z parmezanem.
Składniki:
Mięso ubijamy lekko tłuczkiem. Jajko rozmącić z niedużą ilością mleka, wsypać przyprawy według swoich upodobań. Na osobny talerz wysypać parmezan tarty i bułkę tarta w proporcjach 1:1. Mieso moczym w jajku, a później w meszaninie bułko-serowej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczy na złoto obu stron. Doskonale takie miesko komponuje sie z frytkami z warzyw.
Bardzo chrupiące, mocno aromatyczne i fajne zamiast ziemniaków. Męska część się trochę na początku krzywiła, ale jednak zostały zjedzone.
Składniki:
Na brytfankę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia, wrzucamy pokrojone w słupki warzywa, można oczywiście tez dodać selera, bataty, buraka wedle uznania. Podlewamy niewielką ilością oliwy, dolewamy syrop klonowy, sos, przyprawy, wszystko mieszamy ze sobą.
Pieczemy w temp 200 stopni ok 25 min. Najlepsze świeże, można podawać z dipami, jako przekąskę lub jako dodatek do mięsa.