Ciasto Benjamin
Składniki:
- 200g mąki
- 2 banany
- 50g kakao
- 150g czekolady
- 150g oleju
- ok 100g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ucieramy z cukrem. Banany porządnie rozgniatamy widelcem, by nie było grudek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Do mąki wlewamy ostudzoną czekoladę, wrzucamy banany, masę jajeczna i kakao. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 min. Blat przecinamy na pół.
Masa
- 250g mascarpone
- 2 łyżki kajmaku
- 1 banan
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 ml śmietany 36%
- fix do śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru
Mascarpone mieszamy z kajmakiem. Na pierwszą połówkę biszkoptu wykładamy pół kremu serowego, układamy plasterki banana i skrapiamy sokiem z cytryny. Nakładamy masę do końca i przykrywamy biszkoptem. Śmietanę mieszamy z fixem i ubijamy z cukrem pudrem (można zamiast fixu połączyć z żelatyną).