15 maja 2024

Ciasto Benjamin

 

Ciasto Benjamin


Składniki:

  • 200g mąki
  • 2 banany
  • 50g kakao
  • 150g czekolady
  • 150g oleju
  • ok 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olej rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ucieramy z cukrem. Banany porządnie rozgniatamy widelcem, by nie było grudek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Do mąki wlewamy ostudzoną czekoladę, wrzucamy banany, masę jajeczna i kakao. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 min. Blat przecinamy na pół.

Masa

  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany 36%
  • fix do śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Mascarpone mieszamy z kajmakiem. Na pierwszą połówkę biszkoptu wykładamy pół kremu serowego,  układamy plasterki banana i skrapiamy sokiem z cytryny. Nakładamy masę do końca i przykrywamy biszkoptem. Śmietanę mieszamy z fixem i ubijamy z cukrem pudrem (można zamiast fixu połączyć z żelatyną).