7 listopada 2018

Lukrowane półksiężyce

Składniki:
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ok 3-4 łyżki kakao
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 200 g cukru pudru
  • odrobina ciepłej wody
   Masło ( temp pokojowa) ucieramy z cukrem na gęstą jasną masę. Po utarciu powoli dodajemy żółtka (jaja też maja mieć temp pokojową). Następnie wrzucamy do masy maślano-jajecznej przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ucieramy na jednolitą masę, białka ubijamy na sztywno i delitatnie łączymy z masą kakaową  .Ciasto przelać do blachy dużej prostokątnej- ja wykładam jeszcze papierem do pieczeni, ale tylko dno. Ciasto ma gęstą strukturę ,dlatego trzeba sobie pomóc łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C. Ciasto musi dobre wystygnąć.

Lukier: do pukru pudru wlewamy powolutku ciepłą wodę, trzeba uważać by lukier nie był za rzadki.
Do ciasta można dodać wódki, likieru ale bez alkoholu też są dobre.

Po wystygnięciu szklanką wycinamy póksiężyce i lukrujemy.




Ciasto z brokułami

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • ok 12 dag masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka proszku do pieczenia szczypta soli
  • szczypta soli
    Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1h.  Tortownice ok 24 cm lub blaszkę do tart oprószamy bułką tarta i wyklejamy spód 1/2 ciasta  ( pamiętamy o brzegach tortownicy).

Farsz z brokułów:
  • 2 średnie brokułyłyżka mąki zieniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • duże jajo
  • gałka muszkatołowa
  •  sól
  • pieprz
    Brokuły wrzucamy do gorącej osolonej wody i lekko blanszujemy ( mają być al dente), drobno je siekamy po wystudzeniu. Mąkę ziemniaczana rozrabiamy w mleku, dajemy rozbełtane żółtko, przeciśnięty czosnek, ubite na sztywno białko. mieszaninę  wlewamy na brokuły, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na kruchym surowym spodzie rozkładamy równomiernie masę brokułową. Z pozostałego ciast robimy kratkę na wierzchu i przesmarowujemy mlekiem. Ciasto pieczemy w temp 180 stopni C ok.35 min. Piekarnik powinien być rozgrzany przed włożeniem ciasta.

4 listopada 2018

Śledzie marynowane z koperkiem i papryką.

Składniki:
  • 250 g filetu śledziowego w oleju
  • 3-4 kawałki papryki marynowanej
  • średnia cebula czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
 Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem z oleju. Pokroić w kawałki ok 2cm. Cebulę czerwona kroimy w kostkę lekko solimy i odstawiamy by puściła sok. Marynowaną paprykę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać, oczywiście można zastąpić suszonym, ale świeży jest jednak najlepszy. Śmietanę i majonez mieszamy ze sobą i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czasami dodaje również kilka ziarenek  zielonego marynowanego pieprzu.