Składniki:
- 250 g masła
- 5 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ok 3-4 łyżki kakao
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 200 g cukru pudru
- odrobina ciepłej wody
Masło ( temp pokojowa) ucieramy z cukrem na gęstą jasną masę. Po utarciu powoli dodajemy żółtka (jaja też maja mieć temp pokojową). Następnie wrzucamy do masy maślano-jajecznej przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ucieramy na jednolitą masę, białka ubijamy na sztywno i delitatnie łączymy z masą kakaową .Ciasto przelać do blachy dużej prostokątnej- ja wykładam jeszcze papierem do pieczeni, ale tylko dno. Ciasto ma gęstą strukturę ,dlatego trzeba sobie pomóc łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C. Ciasto musi dobre wystygnąć.
Lukier: do pukru pudru wlewamy powolutku ciepłą wodę, trzeba uważać by lukier nie był za rzadki.
Do ciasta można dodać wódki, likieru ale bez alkoholu też są dobre.
Po wystygnięciu szklanką wycinamy póksiężyce i lukrujemy.