20 czerwca 2022

Bajgle w formie bułeczek

Bajgle wychodzą puszyste i długo utrzymują świeżość.



Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki

Z drożdży, mleka , cukru i mąki robimy rozczyn.Zostawiamy na chwile by popracował

 

  • 700-750g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • szklanka letniej wody
  • 1 jajko do smarowania
  • czarnuszka do posypania
Wszystkie składniki wkładamy do miski, jajko roztrzepane, przesianą mąkę, cukier, sól, na koniec rozczyn. Wyrabiamy długo co najmniej 10 min. Zostawiamy pod przykryciem na ok 40 min.
Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na 7 części, jeśli chcemy bułki bez dziurki ( bo tak rosną, że dziurka się chowa) lub 10 by wyszły prawdziwe bajgle.Formujemy ciasto w długi wałek nawet osiągający 50 cm, składamy go na pół, zwijamy jak na zdjęciu i przeciągamy końcówkę przez dziurkę. Formujemy zgrabne krążki. Zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy po jednym bajglu na 1min z jednej i 1 min z drugiej strony. Wykładamy je na papier do pieczenia lub na mate do pieczenia , smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok 25 min w temp 200 stopni.

Ważne : Drożdże muszą być nie zleżałe, to da gwarancje że ciasto wyrośnie.
 
  

 

Sałatka sushi

Sałatka powstała niejako z przypadku, gdy robiłam sushi i brakło mi płatów, a zostały wszystkie składniki.  Jestem wielkim miłośnikiem sushi i w takim wydaniu też smakuje niesamowicie.

 
Składniki na 1 porcję sałatki:

  • 4 garści ryżu ugotowanego i doprawionego octem ryżowym
  • kawałek łososie wędzonego
  • 3 paluszki surimi
  • pól awokado
  • wasabi
  • kawałek płatu nori
  • majonez

 Przygotowanie ryżu:

  • 1 szklanka ryżu  do sushi
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
Ryż długo pukamy, by woda stała się przeźroczysta. Gotujmy w 1 szklance wody na wolnym ogniu pod przykryciem ok 10 min. Nie mieszamy. Gdy się ugotuje przykrywamy mokrą ściereczką ( by ryż nie wysechł)  Jeszcze ciepły doprawiamy octem wymieszanym z solą i cukrem. Ryż mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ryż najlepiej zrobić o wiele wcześniej, tak w przypadku tej sałatki jak i sushi.

W ringu układamy od dołu:

  1. wycięte kółko z nori
  2. 2 garści ryżu, delikatnie ugniatamy
  3. smarujemy ryż wasabi o wielkości groszku
  4. smarujemy majonezem cieniutką warstwą
  5. paluszki kroimy w kostkę i delikatnie dociskamy
  6. 2 garści ryżu
  7. ryż smarujemy majonezem cieniutko
  8. układamy na wierzch awokado 
  9. Ściągamy ring i otulamy sałatkę łososiem
  10. na koniec posypujemy czarnym sezamem
  11. i jemy z apetytem!




 

Pulpety mięsne na młodej kapustce


Składniki:

  • pół kilko mięsa mielonego ( może  być z łopatki, indyka, wieprzowe wybór należy do Ciebie)
  • pół główki młodej kapusty
  • marchewka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • papryka czerwona sypka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mąka do obtaczania
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • świeży koperek

Kapustę drobno ciekamy. Wrzucamy do niewielkiej ilości osolonej wody. Chwilę dusimy pod przykryciem, dodajemy utartą na grubych oczkach marchewkę, ziele i liścia laurowego. Przykrywamy ponownie i dusimy do miękkości. dodajemy przyprawy, sos sojowy i cukier.

Mięso już zmielone doprawiamy solą, pieprzem, papryka czerwoną, wcieramy cebule na tarce, dodajemy bułkę tartą i całe jajo. Formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i przesmażamy na patelni. Po obsmażeniu, przekładamy do kapusty i ponownie chwile dusimy, na koniec rzucamy drobno posiekany świeży koperek. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.

Sałatka warstwowa z brokułem

Sałatka bez mięsa,ale za to z charakterem.
 
 
 
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • majonez
  • ketchup
  • koperek świeży
  • sól i pieprz do smaku

Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, tak by był miękki ale nie rozgotowany. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy z cebulką (kostka) na patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nadmiar wody odlewamy ( pieczarki mają się tylko poddusić). Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ugotowane jajka ciachamy w kostkę.

Układamy w przeźroczystym naczyniu od dołu:

  1. 2 łyżki majonezu
  2. połowa brokułów
  3. połowa kukurydzy
  4. przykrywamy ketchupem ok 3 łyżki
  5. połowa pieczarek z cebulką
  6. połowa pokrojonych jajek
  7. 2 łyżki majonezu
  8. połowa brokułów
  9. połowa kukurydzy
  10. przykrywamy ketchupem ok 3 łyżki
  11. połowa pieczarek z cebulką 
  12. połowa pokrojonych jajek
  13. 2 łyżki majonezu
  14. na górę posiekany świeży koperek
     



 

Ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami

Najlepszy przepis na drożdżowe ze starego zeszytu mojej mamy. Ciasto na dużą blachę, ale rośnie jak oszalałe i lubi wyjść nawet poza . Jest to również baza do ciasta z rabarbarem, wiśniami, śliwkami itd. Dobrze smakuje również bez owoców.


Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanka  mąki( jeśli mąka jest wilgotniejsza to wejdzie nawet 3 szklanki)
  • 8 łyżeczek cukru
  • 15 dag margaryny lub mixu z masłem
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży świeżych (nie mogą być wcześniej otwierane, ani zleżałe mają być super świeże)
  • prawdziwa wanilia lub esencja

Drożdże kruszymy do połowy ilości mleka (letnie), dodajemy też łyżeczkę cukru i odstawimy by drożdże popracowały. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy do niej rozczyn. Jaja z resztą cukru i wanilii ubijamy na puszysto- dolewamy do mąki masę jajeczną i resztę mleka.Wyrabiamy ciasto długo, gdy będzie odchodzić od ręki dolewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.W razie potrzeby dokładamy mąki. Gdy już nie będzie się lepić, wkładamy na ok 30-40 min do miski by urosło. W między czasie truskawki myjemy obieramy i kroimy na pół. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy chwile by ponownie podrosło. Układamy truskawki nasionami do góry.

Kruszonka:

  • 10 dag margaryny zimnej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka niepełna mąki

W misce rozdrabniamy składniki rękami i powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy 1h w temp 170 C góra-dół na środkowym ruszcie piekarnika.





 

Sałatka po grecku

 Szybka i bardzo sycąca sałatka. Występuje w niej mezalians ogórka z pomidorem, ale jak raz będą w jednej sałatce to się nic nie stanie.



Składniki:

  • cieciorka konserwowa ze słoika
  • kostka fety
  • garść czarnych oliwek
  • garść poszatkowanej świeżej bazylii
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • oliwa z oliwek lub olej rzepaków tłoczony na zimno
  • sól pieprz do smaku
  • ocet winny lub ocet jabłkowy

Cieciorkę odsączamy, fetę,ogórka i pomidor kroimy w kosteczkę , oliwki bez pestek kroimy na pół. Wszystko mieszamy z przyprawami, olejem, octem oraz posiekaną świeżą bazylią.