Bajgle wychodzą puszyste i długo utrzymują świeżość.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka ciepłego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
Z drożdży, mleka , cukru i mąki robimy rozczyn.Zostawiamy na chwile by popracował
- 700-750g mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- szklanka letniej wody
- 1 jajko do smarowania
- czarnuszka do posypania
Wszystkie składniki wkładamy do miski, jajko roztrzepane, przesianą mąkę, cukier, sól, na koniec rozczyn. Wyrabiamy długo co najmniej 10 min. Zostawiamy pod przykryciem na ok 40 min.
Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na 7 części, jeśli chcemy bułki bez dziurki ( bo tak rosną, że dziurka się chowa) lub 10 by wyszły prawdziwe bajgle.Formujemy ciasto w długi wałek nawet osiągający 50 cm, składamy go na pół, zwijamy jak na zdjęciu i przeciągamy końcówkę przez dziurkę. Formujemy zgrabne krążki. Zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy po jednym bajglu na 1min z jednej i 1 min z drugiej strony. Wykładamy je na papier do pieczenia lub na mate do pieczenia , smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok 25 min w temp 200 stopni.
Ważne : Drożdże muszą być nie zleżałe, to da gwarancje że ciasto wyrośnie.