Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka 250 ml
- 4 łyżki kakao
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
Mokre składniki razem mieszamy i wlewamy do przesianej mąki, kakao i proszku do pieczenia. Formy do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w temp 175 stopni C ok 25-30 min do suchego patyka.
Dodatkowo:
- 2 banany
- sok z cytryny
- mascarpone 250g
- ok 300ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki czekoladowe
Po upieczeniu babeczki studzimy i ścinamy górkę babeczki, wydrążamy środek ( odstawiamy na później). Banana kroimy w duże plasterki i wpychamy do środka babeczek, skrapiamy sokiem z cytryny, by banan nie ciemniał. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy partiami mascarpone. Na koniec wrzucamy wiórki czekoladowe. Nakładamy po łyżce kopiatej kremu i na to przyklejamy resztki z mufinek ( można je wcześniej rozdrobnić w rękach).