27 lutego 2024

Babeczki kopiec kreta

 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka 250 ml
  • 4 łyżki kakao
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego


Mokre składniki razem mieszamy i wlewamy do przesianej mąki, kakao i proszku do pieczenia. Formy do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w temp 175 stopni C ok 25-30 min do suchego patyka.

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • mascarpone 250g
  • ok 300ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki czekoladowe


Po upieczeniu babeczki studzimy i ścinamy górkę babeczki, wydrążamy środek ( odstawiamy na później). Banana kroimy w duże plasterki i wpychamy do środka babeczek, skrapiamy sokiem z cytryny, by banan nie ciemniał. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy partiami mascarpone. Na koniec wrzucamy wiórki czekoladowe. Nakładamy po łyżce kopiatej kremu i na to przyklejamy resztki z mufinek ( można je wcześniej rozdrobnić w rękach).

Kanapka śniadaniowa ze szpinakiem , boczniakiem szarpanym i jajkiem.

 


Boczniaki szarpane:

Składniki:

  • 400g boczniaka
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcestershine
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • sól do smaku
  • oliwa do podsmażania
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki proszku pomidorowego ( może być koncentrat)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu


Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. W tym czasie boczniaki szarpiemy rękoma na wąskie paseczki, dorzucamy na patelnie. gdy zmiękną dodajemy po kolei przyprawy i jeszcze dusimy ok 10 min.

Kremówka

 




Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 żółtka
  • cukier puder do posypania

Do 4 szklanek mleka wrzucamy cukier, rozpuszczamy całość na wolnym ogniu. W jednej szklance mleka mieszamy żółtka z budyniem i mąkami. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Wlewamy zawiesinę do ciepłego mleka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszamy by budyń był jednolity. Studzimy budyń. Miękkie masło chwile miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Ciasta francuskie pieczemy osobno w 220 stopniach C ok 20 min ( do zarumienienia). Na jeden blat wykładamy cały krem i przykrywamy drugim. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.