6 stycznia 2013

Camembert w panierce

Ser w kokosie

Danie szybkie , dobre i zawsze to coś nowego.


Ser Camembert moczymy w roztrzepanym jajku z vegetą i obtaczamy w kokosie. Przy smażeniu trzeba pilnować by kokos się nie przypalił. Oczywiście można podać wraz z  dżemem żurawinowym.

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Warzywno-mięsna zapiekanka

składniki:
2 filety  z  kurczaka
brokuł

kawałek świeżej papryki czerwonej
olej
 garść startego żółtego sera
makaron rurki ok 2/3 opakowania
 vegeta
 sos:
ok 150 ml śmietana 18%
2 ząbki czosnku
sól
pieprz


Kurczaka podsmażamy na maśle(lub oliwie) ze szczyptą vegety, makaron gotujemy al dente, składniki sosu mieszamy ze sobą, a brokuły dzielimy na małe różyczki i  blanszujemy.Układamy w kolejności:
na spód kilka kropel oliwy na to penne( rurki, kurczak, układamy miękkie brokuły oraz pokrojona w kosteczkę paprykę, wszystko zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem.Zapiekamy ok 30 min w temp. 180 stopni.

Sałatka meksykańska

Sałatka z kurczakiem i czerwona fasolą

składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
łyżka przyprawy do kurczaka
 puszka czerwonej fasoli
4 jajka na twardo
garść łuskanego słonecznika
garść startego żółtego sera
pół puszki kukurydzy
 majonez
sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni wraz z przyprawa do kurczaka na złoty kolor.Jajka gotowane kroimy w kostkę, wszystko mieszamy ze sobą,dodajemy majonez doprawiamy do smaku.



Ciasto z sokiem porzeczkowym

  Torcik słodko-kwaśny

Biszkopt:
5 jaj
1 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z tego przepisy biszkopt wychodzi wysoki i smaczny.Białka ubijamy dodajemy cukier, potem żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek.Pieczemy 30 min w temp 170-180 stopni C.

Masa porzeczkowa:
 4 szklanki soku porzeczkowego( 1l soku w kartonie), 1/2 szklanki cukru, 3 budynie waniliowe3 i 1/2 szklanki soku gotujemy z cukrem.W pozostałym soku rozpuszczamy 3 budynie i wlewamy do gotującego się soku. Ciepłą masę budyniowo- porzeczkowa wylewamy na biszkopt wcześniej upieczony.Biszkopt namoczy resztką soku.

Masa śmietanowa:
2 łyżki żelatyny, 1/2 szklanki  mleka, 1/2 litra śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku-ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na ostygniętą masę budyniowo -porzeczkową.Całość zalać polewą i schłodzić.

Polewa
15 dag masła, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 5 łyżek kwaśnej śmietany

Rozpuścić masło dodać kakao i cukier.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do polewy.Po wystygnięciu polewy dodać śmietanę i dobrze wymieszać:)

Kurczak w tymianku i cytrynie

Nogi wychodzą aromatyczne, soczyste

składniki:

4 nogi z kurczaka
6 zabków czosnku
łyżka tymianku
cała cytryna
 olej
sól pieprz

Nogi płuczemy, osuszamy, mieszamy z otartą skórka cytryny, niewielką ilością oleju oraz z sokiem z połowy cytryny.Pieprzymy, solimy, dodajemy tymianek ,mieszamy wszytko ze sobą i odstawiamy do lodówki na 2 h.
Następnie w niewielkiej ilości oleju układamy nogi, na nie układamy plastry z pozostałej połówki cytryny oraz plasterki czosnku.Pieczemy w temp 220 stopni ok 90 min ( w zależności od pieca).

Muffiny z kawałkami czekolady

Muffinki z nuta pomarańczy i czekolady

ok 12 sztuk

składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
otarta skórka z połowy pomarańczy
krople czekoladowe lub kawałeczki gorzkiej czekolady









Wszystkie składniki ( oprócz czekolady) mieszamy mikserem na koniec wsypujemy czekoladę i uzupełniamy formy do 3/4 wysokości, pieczemy ok 20-25 min w temp 180 stopni.






Golonko pieczone w piwie i miodzie

Kawał mięcha na talerzu ;)
Składniki:



Golonko tylnie wysportowane najlepsze to takie ok 1,2 kg ( nie jest zbyt tłuste)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 łyżka wegety
1 łyżeczka pieprzu
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli
1 puszka piwa
łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki miodu

Golonko myjemy w zimnej wodzie, wstawiamy do wysokiego naczynia, zalewamy całą puszką piwa,  wodą uzupełniamy wlewamy do poziomu centymetr powyżej golonka.  Dodajemy warzywa,czosnek,  ziele, pieprz, liścia  Natomiast wegete i sól dajemy  gdy golonko się zagotuje. Całość gotujemy ok 2 h godzin ma małym ogniu pod przykryciem.Golonko jest dobre gdy mięso odchodzi od kości.
Po wyjęciu z wody nacinamy skórkę w kratkę, smarujemy papryka słodką i miodem.Układamy golonko w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.Pieczemy ok 45 min w temp 200 stopni.Ważne by wyłączyć opcje pieczenia z góry ponieważ miód szybko sie karmelizuje i podczas pieczenia może skórka się nam spalić.

Golonko z wody

Golonko czyli męski przysmak

Składniki:

Golonko tylnie wysportowane najlepsze to takie ok 1,2 kg ( nie jest zbyt tłuste)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 łyżka wegety
1 łyżeczka pieprzu
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli

Golonko myjemy w zimnej wodzie, wstawiamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą centymetr powyżej golonka, dodajemy warzywa,czosnek,  ziele, pieprz, liścia.Natomiast wegete i sól dajemy  gdy golonko się zagotuje. Całość gotujemy ok 2,5 do 3 godzin ma małym ogniu pod przykryciem.Golonko jest dobre gdy mięso odchodzi od kości.

Karkówka pieczona



 Karkówka pieczona na soli


Składniki: 

1,5 kg karkówki 
1 kg soli 
słoiczek musztardy francuskiej ( z całymi ziarnkami gorczycy)
2 ząbki czosnku i łyżka papryki słodkiej

Przygotowanie:

Na blachę wysypujemy sól -ma ona przykryć dno ,wysokość powyżej centymetra. Jeśli kawałek mięsa jest mniejszy dodajemy mniej soli. 

Na soli układamy w całości związaną ciasno  karkówkę.Musztardę mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz papryką, powstałą maź kładziemy na gorę karkówki- tak jak na zdjęciu.
Pieczemy ok 1,5- 2 h w 200 stopniach, łatwo poznać że to już, ponieważ gorczyca ładnie powinna być przyrumieniona, a sól na której leży karczek powinna być skamieniała. Karczek doskonale smakuje na zimno do chleba ,ale również na ciepło w sosie.