Torcik słodko-kwaśny
Biszkopt:
5 jaj
1 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z tego przepisy biszkopt wychodzi wysoki i smaczny.Białka ubijamy
dodajemy cukier, potem żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i
dodajemy do białek.Pieczemy 30 min w temp 170-180 stopni C.
Masa porzeczkowa:
4 szklanki soku porzeczkowego( 1l soku w kartonie), 1/2 szklanki cukru, 3 budynie waniliowe3 i 1/2 szklanki soku gotujemy z cukrem.W pozostałym soku rozpuszczamy 3
budynie i wlewamy do gotującego się soku. Ciepłą masę
budyniowo- porzeczkowa wylewamy na biszkopt wcześniej upieczony.Biszkopt
namoczy resztką soku.
Masa śmietanowa:
2 łyżki żelatyny, 1/2 szklanki mleka, 1/2 litra śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku-ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem
pudrem ,dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na ostygniętą masę
budyniowo -porzeczkową.Całość zalać polewą i schłodzić.
Polewa
15 dag masła, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 5 łyżek kwaśnej śmietany
Rozpuścić masło dodać kakao i cukier.Żelatynę rozpuścić w odrobinie
gorącej wody i dodać do polewy.Po wystygnięciu polewy dodać śmietanę i
dobrze wymieszać:)