23 grudnia 2012

Tarta czekoladowa z chilli

Aksamitna tarta czekoladowa z wybuchowym smakiem chilli

Składniki:
ciasto: tarta ok 23 cm
paczka kruchych ciastek kawowych/czekoladowych
ok 2 łyżki masła/margaryny
czekolada gorzka
łyżka bułki tartej

masa:
5 jajek
pół łyżeczki płatków chilli
3/4 szklanki cukru
100g masła lub margaryny
2 łyżki kakao

Ciastka miażdżymy i łączymy z masłem i bułką tartą. Wykładamy na dno formy do tarty lekko uklepujemy.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane.Żółtka delikatnie mieszamy z kakaem i wrzucamy do ostygłej czekolady, na koniec wlewamy białka i delikatnie łączymy ze sobą oraz wsypujemy pół łyżeczki chilli w płatkach-w proszku będzie za ostre.Masę wylewamy na pokruszone ciastka.Pieczemy ok 20 minut temp 180 stopni.Po wystygnięciu można ozdobić polewą czekoladową.

Zupa cebulowa

Pyszna rozgrzewająca zupa



4-5 duże cebule

2 ząbek czosnku

1 litr bulionu

1 szklanka wody

1 łyżka tymianku

gałka muszkatołowa szczypta
szczypta imbiru mielonego
pół łyżeczki  sosu worcestershire ( zupa tez może się bez niego obejść)

sól, pieprz

2 łyżki masła

Kromki chleba na grzanki- 

ser żółty



W rondelku roztopić masło i wrzucić posiekana w talarki cebule oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażyć ,aż cebula się zeszkli, w żadnym wypadku nie wolno przypalić( nie śpieszyć się ,im dłużej będziemy podsmażać tym cebula więcej uwolni swojej słodyczy)następnie dodać tymianek i zalać szklanką wody. Dusić do momentu uzyskania masy z rozgotowanej cebuli. Będzie ona lekko brązowa. Przygotowujemy bulion. Dodajemy masę cebulowa i doprawiamy.Przyprawiamy, solą, pieprzem, imbirem oraz sosem.
Można podawać z grzankami usmażonymi na maśle, z groszkiem ptysiowym.Serem zółtym posypujemy po grzankach.