Serduszkowy torcik walentynkowy. Duża blacha
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 100g masła
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 2 jajka
Wodę z masłem rozpuszczamy w rondelku, studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, kakao. Mleko mieszamy widelcem z sodą i jajkami. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone masło z wodą i masę jajeczną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 15 min w temp 180 stopni C do suchego patyka. Przed pieczeniem i po upieczeniu blachę zrzucamy z 30 cm ( po to by biszkopt był płaski i nie opadł).
Po ostygnięciu wykrawamy serduszka lub inne wzory.
Masa malinowa:
- 150 ml śmietany 36%
- 70g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie fixu do śmietany
- 4 łyżki frużeliny malinowej
Zimną śmietanę miksujemy z mascarpone też z lodówki, dodajemy fix, cukier puder, gdy zgęstnieje masa na koniec dodajemy partiami zimną frużelinę malinową.
Frużelina malinowa:
- 300g mrożonych malin
- ok 3-4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
Maliny rozmrażamy i blendujemy na puree, można przepuścić przez sitko jeśli nie lubimy pestek. Żelatynę moczymy w wodzie ok 15 min. Następnie podgrzewamy ok 20-30 s w mikrofali do rozpuszczenia, studzimy i wlewamy do malin i mieszamy ze sobą.
Każde serduszko nawilżamy alkoholem z wodą lub cytryną i wodą, rękawem cukierniczym robimy na krawędzi rozetki natomiast do środka łyżką wkładamy frużelinę. Zatykamy serduszkiem i dekorujemy wierzch. Powinno wyjść ok 6-7 takich deserków.
Jak ciasta zostanie warto z niego zrobić bajaderki.