13 lutego 2024

Serduszkowy torcik walentynkowy

 

Serduszkowy torcik walentynkowy. Duża blacha





Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki pełnego mleka
  • 2 jajka


Wodę z masłem rozpuszczamy w rondelku, studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, kakao. Mleko mieszamy widelcem z sodą i jajkami. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone masło z wodą i masę jajeczną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 15 min w temp 180 stopni C do suchego patyka. Przed pieczeniem i po upieczeniu blachę zrzucamy z 30 cm ( po to by biszkopt był płaski i nie opadł).

Po ostygnięciu wykrawamy serduszka lub inne wzory.

Masa malinowa:

  • 150 ml śmietany 36%
  • 70g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
  • 4 łyżki frużeliny malinowej

Zimną śmietanę miksujemy z mascarpone też z lodówki, dodajemy fix, cukier puder, gdy zgęstnieje masa na koniec dodajemy partiami zimną frużelinę malinową.

Frużelina malinowa:

  • 300g mrożonych malin
  • ok 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

Maliny rozmrażamy i blendujemy na puree, można przepuścić przez sitko jeśli nie lubimy pestek. Żelatynę moczymy w wodzie ok 15 min. Następnie podgrzewamy ok 20-30 s w mikrofali do rozpuszczenia, studzimy i wlewamy do malin i mieszamy ze sobą.

Każde serduszko nawilżamy alkoholem z wodą lub cytryną i wodą, rękawem cukierniczym robimy na krawędzi rozetki natomiast do środka łyżką wkładamy frużelinę. Zatykamy serduszkiem i dekorujemy wierzch. Powinno wyjść ok 6-7 takich deserków. 

Jak ciasta zostanie warto z niego zrobić bajaderki.


12 lutego 2024

Carpaccio z buraka

 



Składniki:

  • Ok 2-3 średnie ugotowane buraczkami
  • 2 garści rukoli
  • pokruszona fera
  • garść pestek z dyni
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Buraki tniemy w cienkie plastry przy użyciu mandolinie do warzyw. Układamy na dużym talerzu w koło. Na środek kładziemy rukolę, kruszymy fetę. Z oleju, octu i miodu tworzymy dresing i podlewamy nim warzywa. Pestki dyni prażymy przez chwile na suchej patelni, wrzucamy na wierzch carpaccio.

Uwaga: rukola gorzknieje jeśli połączymy ją z oliwą z oliwek, warto wybierać oleje o neutralnym smaku: rzepak, olej lniany lub z pestek winogron.


Tort niemiecki czekoladowy z marcepanem

 


Tortownica 20 cm

Składniki:

Biszkopt ciemny

  • 3 jaja 100g cukru
  • szczypta soli
  • 40g mąki pszennej
  • 40g skrobie ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i ubijamy do powstania lśniącej i śnieżnobiałej piany. Delikatnie dodajemy żółtka i łączymy całość. Dokładamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wodę. oraz kakao. Ponownie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, zrzucamy na podłogę z 30 cm i do pieca na ok 20 min w temp 175 stopni C. Po upieczeniu ( sprawdzamy patyczkiem), od razu zrzucamy z 30 cm na podłogę i studzimy całkowicie. Wyjmujemy stygły biszkopt i dzielimy na 2 części.

Biszkopt jasny

  • 3 jaja 100g cukru
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 50g mąki pszennej
  • 40g skrobie ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i ubijamy do powstania lśniącej i śnieżnobiałej piany. Delikatnie dodajemy żółtka i łączymy całość. Dokładamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wodę, dolewamy esencje. Ponownie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, zrzucamy na podłogę z 30 cm i do pieca na ok 20 min w temp 175 stopni C. o upieczeniu ( sprawdzamy patyczkiem), od razu zrzucamy z 30 cm na podłogę i studzimy całkowicie. Wyjmujemy stygły biszkopt i dzielimy na 2 części.

Masa marcepanowa

  • 200g surowego marcepanu
  • 50 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 230ml śmietany 30-36%

Marcepan ścieramy na tarce. Do rondla o grubym dnie wrzucamy połamaną czekoladę, wiórki marcepanu i 40ml śmietany. Podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy całkowicie.190 ml śmietany ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy masę marcepanową. Jeśli trzeba to schładzamy.

Masa czekoladowa

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 500 ml śmietany

W 120 ml śmietany rozpuścić czekoladę. Ostudzić. Resztę śmietany ubijamy i do niej stróżką dolewamy czekoladę.

Na spód 1 blat biały na to pół masy marcepanowej, na to blat ciemny, cała masa czekoladowa, blat biały, pół masy marcepanowej i na górę blat ciemny. Każdy blat nasączamy amaretto.