23 listopada 2013

Sałatka z zupek chińskich

Składniki:

  • 2 zupki chińskie( najlepiej vifon jedna ostra i jedna łagodna)
  • papryka konserwowa ilość wednie uznania
  • ogórek konserwowy lub świeży
  • pomidor
  • puszka kukurydzy
  • majonez
Makaron z zupek rozkruszamy , zalewamy gorącą wodą i odczekujemy ,aż napuchnie ok 10 min. Odcedzamy, warzywa kroimy w kostkę, dosypujemy przyprawy z zupek i  całość mieszamy z majonezem.
Proste ,szybkie i smakuje.

Ser żółty zawijany w boczek, śliwka suszona zawijana w boczek

Jest to przystawka zarówno na ciepło, jak i na zimno. Istnieją dwie wersje: ser i boczek oraz śliwka suszona i boczek- obie wersje robi się identycznie i obie równie dobrze smakują.

Składniki:
  • kilka plasterków cienkiego boczku parzonego
  • kostka sera żółtego : gouda, edamski
  • do wersji z śliwką oczywiście śliwki suszone
  • jajko
  • bułka tarta
  • wykałaczki

Ser kroimy w kostki i zawijamy w plasterek boczku. Nabijamy kostkę na wykałaczkę  i obtaczamy w jajku i bułce tartej ( z śliwką postępujemy identycznie). smażymy dosłownie przez chwile na głębokim tłuszczu, dzidki pomagają w wyciąganiu i obsuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Kurczak garam masala z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki oleju

Pierś kroimy w kostkę, z oleju i przypraw robimy marynatę i mieszamy w niej kurczaka. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1h. Po tym czasie obsmażamy kurczak na oleju.

Sos garam masala:
  •  puszka mleczka kokosowego ( równie dobrze można użyć śmietany 30%)
  • 1 łyżeczka carry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Do podduszonej piersi dolewamy odrobinę wody, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem ok 15 min, pod koniec dolewamy mleczka i jeszcze dusimy ok 10 min. Dodajemy z ryżem :)

19 listopada 2013

Aglio e olio czyli czosnek i oliwa w roli głównej

      Prostota tego dania,to jego niebywała zaleta. Zawarta jest tu  cała kwintesencja smaku włoskiego. Doskonałej jakości makaron  z aromatycznym czosnkiem, wyraźnym smakiem papryczki chilli i doskonałą i oliwą z oliwek- raj na ziemi :)

Składniki:
  • ok 5 gniazd Fettucinne lub tagliatelle
  • ok 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  •  sól
  • posiekana natka pietruszki 


Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody, wlewamy kilka kropli oliwy ( makaron nie będzie się kleił ) i gotujemy al dente.Do rondla wlewamy 3 łyżki  oliwy z oliwek,  wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i chilli pokrojone w paseczki.
Podsmażamy do miękkości. Uwaga!! Nie wolno przypalić.
 Makaron odcedzamy-Nie przelewamy!!
 Mieszamy z ciepłą oliwą , posypujemy natką pietruszki i jemy od razu.
W oryginalnej wersji nie posypuje się serem, ale jak ktoś lubi to oczywiście polecam parmezan.