4 listopada 2024

Zupa krem z kiszonej kapusty

 


Zupa krem z kiszonej kapusty

Porcja na 4 osoby

Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka korzeń
  • 3 średnie ziemniaki
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 2l bulionu
  • kmin rzymski
  • majeranek

Kroimy ziemniaki, 1 marchewkę, cebule i pietruszkę w kostkę i podsmażamy do miękkości. Warzywa przerzucamy do garnka zalewamy bulionem, dokładamy kapustę kiszoną ( jeśli jest długa to ja siekamy przed dodaniem) oraz kminek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości kapusty. Blendujemy zupę. Doprawiamy  solą, pieprzem i kminem ( chwile jeszcze podgotowyjemy).

Marchewkę, która na została, tniemy w paseczki-julienne i smażymy w głębokim tłuszczu. Dekorujemy nią wierzch kremu. Można podawać też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.





Pignoli włoskie ciastka migdałowe

 


Pignoli włoskie ciastka migdałowe. Oryginalne ciastka są robione na bazie pasty migdałowej. U nas ciężko dostać taka z wysokim % migdałów w sobie, te z zawartością ok 40-60% nie nadają się bo są za płynne, dlatego moje ciastka są na mące migdałowej z której jestem w stanie uzyskać taką sama strukturę ciastek jak z pasty.


Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • ekstrakt migdałowy

  • 1 białko z jajka
  • 1/2 filiżanki orzeszków piniowych


Jajko ubijamy z połową cukru do puszystości, dokładamy porcje mąki i resztę cukru. Ciasto ma wyjść takie gęstsze, będzie mocno lepiące się , warto formować ciastka wilgotnymi rękami. Tworzymy kuleczki wielkości piłek golfowych, jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy mąki migdałowej. Każdą kulkę moczymy z wierzchu w białku i zanurzamy w orzeszkach. Układamy na formie do makaroników lub na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w temp 160 stopni C. Ciastka wychodzą pyszne, chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.