Zupa krem z kiszonej kapusty
Porcja na 4 osoby
Składniki:
- 500g kapusty kiszonej
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka korzeń
- 3 średnie ziemniaki
- pół łyżeczki kminku
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 2l bulionu
- kmin rzymski
- majeranek
Kroimy ziemniaki, 1 marchewkę, cebule i pietruszkę w kostkę i podsmażamy do miękkości. Warzywa przerzucamy do garnka zalewamy bulionem, dokładamy kapustę kiszoną ( jeśli jest długa to ja siekamy przed dodaniem) oraz kminek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości kapusty. Blendujemy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem ( chwile jeszcze podgotowyjemy).
Marchewkę, która na została, tniemy w paseczki-julienne i smażymy w głębokim tłuszczu. Dekorujemy nią wierzch kremu. Można podawać też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.