9 grudnia 2012

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa z dyni

dynia - 60 dag
marchew - 1 szt.
imbir świeży - 5 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
curry - pół łyżeczki
bulion - 1 l
oliwa z drugiego tloczenia - 30 ml
masło - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
na wierzch:
śmietana kwaśna - 100 ml  pietruszka


 prażone pestki dyni - 50 g
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm - powinno go być około 4 szklanek. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Imbir obieram i ścieram na tarce.W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw marchew, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażymy mieszając, po czym zalewamy bulionem,musi się zagotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Tak dusimy ok 15 min.
Całość zmiksować, przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i curry, Rozlewamy do talerzy, a każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany, pietruszką i prażonymi pestkami dyni.

Roladki cynamonowe

Roladki cynamonowe z ciasta francuskiego

1 op ciasta francuskiego ( chłodnia)
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
łyżka masła

Masło, cynamon i cukier rozpuszczamy ( cukier nie musi rozpuścić się cały) powstałą mazią smarujemy ciasto rolujemy i tniemy na 3 cm roladki, układamy na papierze do pieczenia w odległościach od siebie.
Pieczemy w 190 stopniach ok 15-25 min( jeśli ciasto będzie wyschnięte to po tym można poznać że już gotowe)

Serniczki vel serki


Serniczki


 

Po raz pierwszy zjadłam je w Białymstoku, z tego co się orientowałam jest to powiedzmy deser regionalny Podlasia.Przepis szybki prosty

Składniki:

Kostka białego sera najlepiej półtłusty
1 jajko
ok 3/4 szklanki mąki
mała śmietana 18 %
6 łyżeczek cukru
brzoskwinie świeże lub z puszki
olej do smażenia

Ser przeciskamy przez praskę dodajemy jajo, 3 łyżeczki cukru, dosypujemy połowę podanej ilości maki i ugniatamy mąkę dodajemy do momentu aż ser będzie odchodził od dłoni, formujemy zgrabne kuleczki i rzucamy na olej (patelnia)smażymy powoli by dokładnie ściął się środek.Usmażone serniczki układamy na talerzu. Śmietanę 18% mieszamy z 3 łyżeczkami cukru i podlewamy nią serniczki na wierz można pokroić brzoskwinie, truskawki, ananasa lub polać rozpuszczoną czekoladą- wedle gustu:) Z kostki sera wychodzi ok 4-5 sztuk
Danie kaloryczne, ale czasem warto zgrzeszyć.


Ciasto Bounty

 Zdecydowanie to ciasto lepiej smakuje niż wygląda :)Jest szybkie w wykonaniu i bardzo dobre

Biszkopt:

5 jaj
 1 niepełna szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa kokosowa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy

Polewa:
czekolada mleczna, czekolada gorzka
12,5 dag( duża łyżka) margaryny

Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na koniec dodajemy mąkę proszek do pieczenia i kakao( oczywiście naturalne-nie słodzone)Pieczemy w 170 stopniach przez 30 min blach:20x35 cm

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać cały kokos i gotować do zgęstnienia ok. 20 min( lub do momentu aż wiórki zmiękną). Do gotującej masy dodajemy masło, wszystko należny ostudzić, masę wylewamy na biszkopt i polewamy rozpuszczoną czekoladą:)

Papryka nadziewana fetą w zalewie

Papryka nadziewana fetą w zalewie

Antypasti

0k 12 papryczek pomidorowych
lub 15-18 papryczek łagodnych chilli ( ważne by były łagodne, w przeciwnych wypadku przełyk stanie nam w ogniu ;)
200 gr słonej fety
sól, pieprz, oregano
1/2 l oleju
1/2 l oliwy z oliwek



    Paprykę czyścimy z nasion i przegotowujemy ok 5-7 min, odcedzamy i osuszamy.Serek solimy pieprzymy dodajemy oregano i nadziewamy nasze papryczki.Układamy je ciasno w słoikach i zalewamy gorącym olejem (  nie wrzątkiem). Do słoików wrzucamy kilka plasterków czosnku, oregano.Papryki są dobre już na drugi dzień.Na powierzchni słoika może się wytrącić serwatka, wystarczy ją zebrać z powierzchni oleju.

Ciasto marchwiowe z nutą pomarańczy

Ciasto zachwyca smakiem i pięknym kolorem, jest bardzo mokre, słodkawe pięknie pachnie pomarańczami, sam smak marchwi jest nie wyczuwalny.Polecam warte spróbowania.

400 gr marchewki
4 jaja
100 gr masła
szkłanka cukru
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawu do piernika skórka z otartej pomarańczy

polewa
sok z pomarańczy
1 łyżka masła
1 biała czekolada
czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli, dodajemy miękkie masło i na koniec wlewamy powoli sok

lub

lukier
sok z połowy pomarańcza
kilka kropli aromatu pomarańczowego
ok 5 łużek cukru
jeśli lukier nie robi się biały dodajemy cukru


Wykonanie:

Marchew ścieramy na grubych oczkach.Masło ucieramy z cukrem dodajemy do niego ostrożnie po 1 jajku ucieramy. Dadajem do jaj startą marchew, otartą skórkę z pomarańczy oraz wszystkie suche składniki ( sodę, proszek, mąkę, przyprawę do piernika). Ciasto wyłożyć do formy-ja akurat piekę je w małej formie prostokątnej.Pieczemy ok 60 min w temp 180 stopni.Studzimy w otwartym piekarniku przez 10 min.

Musaka mięsna

Musaka

Grecka musaka - jak większość bardzo popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego- w takim wydaniu tez najlepiej smakuje.

 składniki:
40 dag mięsa mielonego
2 średnie bakłażany
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 jaja
puszka pomidorów bez skóry
beszamel
natka pietruszki
żółty ser
sól, pieprz i oregano

Bakłażany kroimy w plastry i solimy, sół pomoże usunąć w warzywa wodę i gorycz. Odstawiamy na 20 min, płuczemy z soli i soku.W tym czasie na oliwie podsmażamy czosnek i cebule( ma się nie zarumienić).Dodajemy mięso mielone i obsmażamy, później pomidory w puszce i wszystko mieszamy do miękkości, doprawiamy solą pieprzem i oregano.Można tez dodać łyżkę koncentratu jeśli ktoś lubi mocniej wyczuwalny smak pomidorów :)dusimy ok 5 min. Bakłażany obsmażamy na patelni grillowej i osuszamy na ręczniku papierowym .Układamy warstwami.

 przepis na beszamel w innym poście :)
 http://chocospoko.blogspot.com/2012/11/beszamel.html
  
Od dołu: 
bakłażany 
pietruszka posiekana
mięso z sosem pomidorowym
warstwa bakłażanów
zalewamy sosoem beszamelowym + 2 jajka( rozbełtane)
posypujemy serem żółtym

Zapiekamy 45-55 min w temp 180 stopni 

Conchiglioni ze szpinakiem

Muszle w sosie pomidorowym nadziewane szpinakiem serem feta


składniki:
1 opakowanie makaronu Conchiglioni ( duże muszle)
oliwa z oliwek
ok 2 łyżki masła
5 ząbków czosnku
paczka mrożonego szpinaku
serek typu feta
pomidory bez skóry w puszce
ok 20 dag żółtego startego sera
sól, pieprz, bazylia suszona

Nadzienie:

Makaron gotujemy al dente.3 ząbki czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy go na podgrzane masło. Podsmażamy przez chwile dodajemy rozdrobiony szpinak, podgrzewamy do miękkości.
Ser feta rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonego szpinaku.

Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki miksujemy z czosnkiem kilkoma kroplami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać łyżkę koncentratu by sos był bardziej gęsty i klarowny.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, na to układamy muszle nafaszerowane szpinakiem i fetą .Całość posypujemy żółtym serem.Zapiekamy ok 15-20 min w temp 180 stopni.