Składniki:
Beza:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja rozdzielamy. Białka ubijamy z
solą na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru drobnego. Gdy masa
będzie biała i lśniąca dodajemy na koniec mąkę i delikatnie
łączymy szpatułką. Pieczemy bezę na bezpośrednio na papierze
do pieczenia (wykładamy na kształt blachy). Pieczemy ok 1h w
temperaturze 150 stopni C góra-dół, na środku.
Spód:
- 3 żółtka duże2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- ok szklanka mąki pszennej
- 100g zimnego masła
Ze składników zagniatamy ciasto.
Jeśli trzeba dodajemy mąki. Zawijamy w folię spożywczą i
odkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie wykładamy spód dużej
blachy papierem do pieczenia i wyklejamy go ciastem kruchym.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca na 15 min w temp 200 stopni
C.
Gdy się spód przyrumieni, wyciągamy
go i studzimy. Gdy będzie zimny smarujemy go gotowym kremem
pistacjowym.
Masa:
- 250g mascarpone
- ok 330-350 ml śmietany 36%
- 100ml likieru z pistacji
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wody zimnej
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
mascarpone, dolewamy likieru. Żelatynę łączymy z zimną wodą,
czekamy aż napuchnie i na chwile podgrzewamy w mikrofali ok 20-30
sec( ma być ciepła nie gorąca)i łączymy z masą. Gęstą masę
wykładamy na krem pistacjowy, na niego układamy bezę.