25 lutego 2022

Schabowy inaczej, Schabowe z koperkiem

 Wychodzą soczyste i chrupiące, a koperek fajnie podkręca smak.




Składniki:

  • ok 5,6 plastrów schabowego
  • 2 łyżki majonezy
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • połowa pęczku koperku
  • jajko
  • szczypta pieprz
  • szczypta papryki słodkiej
  • bułka tarta
  • sól ( nie za dużo bo pieprz cytrynowy jest lekko słony)
  • olej do smażenia

Schab ubijamy tłuczkiem przez folie spożywczą .W misce mieszamy jajko z  majonez oraz przyprawami i drobniutko posiekanym koperkiem. Obtaczamy kotlety w sosie - można również zanurzyć w marynacie i wstawić na chwile do lodówki. Później wędrują  do bułki tartej i smażymy z dwóch stron.



24 lutego 2022

Ciasto maskarponada

Jeśli ktoś miał sposobność spróbować ciasta chorwackiego z linoladą to zdecydowanie moja  propozycja mu zasmakuje. Ciekawe, smaczne i tak inne niż te nasze polskie.



 Składniki:

  • 300 g mąki
  • 120g cukru
  • 150g masła 
  • 2 łyżeczki drożdży  suchych
  • 1 całe jajo
  • 2 żółtka

Mieszamy wszyskie skłądniki ze sobą ,by stworzyć kruche ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, warto je dać do lodówki. Dzielimy je na 2/3 części i 1/3 części. Dół tortownicy wysypujemy mąką i wyklejamy większą częścią ciasta, tak by tworzyło brzeg jak w tarcie ( ciągniemy ok 2 cm do góry ). Tortownica 22 lub 24 cm.


Krem:

  • 400g mleka
  • 40 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • esencja waniliowa

Mleko łączymy z wanilią. Gdy mleko jest gorące dodajemy przesianą mąkę i cukier i kontynujemy mieszanie na ogniu. Ma wyjść taki luźny budyń. Gdy masa ostygnie dodajemy mascarpone i połamaną czekoladę. Masa powinna być gładka i gęsta jak budyń.

Masę wylewamy na wyłożony surowy spód  i przykrywamy dokładnie rozwałkowaną resztką ciasta, tak by brzegi były dobrze pozalepiane. W innym wypadku, podczas pieczenia budyń wyburzy na wierch. Pieczemy ok 40 min w temp 180 stopni C. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.



23 lutego 2022

Pączki , kreple

 To są pączki idealne, puszyste, długo utrzymujące świeżość. Najlepsze...


Składniki:

  • 3 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki- tej mąki ciasto będzie pochłaniać więcej, dlatego może wyjść nawet 4 szklanki mąki krupczatki)
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag masła
  • 6 żółtek
  •  2 szklanka mleka
  • 6 dag drożdży
  •  słoik powideł lub konfitury z róży
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • łyżeczka  soli
  • tłuszcz do smażenia ( smalec bądź olej)
  • cukier puder
Drożdże rozetrzeć z  łyżką cukru i odrobiną mąki . Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem Do przesianej mąki dodać mleko, rozczyn, roztopione masło, ubite żółtka i ocet. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Zostawić na chwile by odpoczęło.

I tu 2 wersje lepienia. Ten pierwszy bardziej pracochłonny: wychodzi obwódka, ale jest ryzyko, że się mogą rozlepić ,gdy ciasto będzie za suche.W drugiej wersji jest szybciej, a wtłaczanie konfitury na koniec powoduje że nic nam w trakcie smażenia nie wypływa.

I Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wykrawać szklanką krążki. Na krążęk nakładamy konfiturę i przykrywamy drugim krążkiem. Lekko dociskamy, zostawiamy do wyrośnięcia.

II Z ciasta robimy kulki i dalej jak w opisie. Pączki nadziewamy szprycą po upieczeniu.


Grzejemy tłuszcz dość mocno. Pączki rzucamy spodnią strona do góry i przykrywamy pokrywką, odwracamy po zarumienieniu i pieczemy już bez przykrycia. Co jakiś czas warto rzucić do tłuszczu surowego obranego ziemniaka, by się tłuszcz nie pienił i z mocno nie nagrzewał.Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.



Ciasto z czerwonej cebuli i syropu klonowego

 Zaskakujący smak, choć nie wygląda to dobrze smakuje.




Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 6 czerwonych cebul
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Cebule obrać, pokroić na krążki 2 cm. Smażymy na oliwie krążki na patelni ,delikatnie je obracając. dodajemy syrop klonowy i ocet balsamiczny. Zalewamy szklanką wody i dusimy ok 10-15 min.
Układamy letnią cebulę marynowaną na cieście francuskim i zapiekamy ok 20 min  w temp 180 stopni C.

Neapolityńczyk ciasto włoskie

 Ciasto nie wychodzi za wysokie, ale ma zaskakujący smak, jest puszyste i ma różne faktury.



Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 10 g suchych drożdżych
  • 150 g cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 4 jaja
  • aromat wanilii
  • 1 płaska łyżka kakao
  • szczypta soli

Ubić rózgą kuchenną całe jaja z cukrem i solą. Dodać roztopione i ostudzone  masło, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy razem. Ciasto dzielimy na 2/3 części, drugą 1/3 część. Do większej części dodajemy wanilie, do mniejszej kakao. Upiec 3 blaty w tortownicy 20 cm, 1 blat ciemny i 2 jasne. Formę wysypujemy mąką, a boki smarujemy masłem. Pieczemy w temp 180 stopni  ok 10 min

Ganach:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
Zagotowujemy śmietanę , odstawiamy na bok,  dodajemy do tego czekoladę, mieszamy do gładkości.

Ciasto od dołu:
Ciasto białe
połowa ganach
ciasto ciemne
połowa ganach
ciasto jasne

Ciasto można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.



Tort Snikers

 




Biszkopt ciemny:

  • 175 g mąki
  • 175 ml wody przegotowanej
  • 75 g kakao
  • 275 g cukru
  • 2 jaja
  • 75 ml oleju
  • 175 ml kremowego jogurtu lub maślanki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 4g sody
  •  szczypta soli

Jajka mieszamy z cukrem i solą rózgą kuchenną. Dodajemy kolejno:  olej, jogurt, przegotowaną wodę. Mieszamy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy do masy jajecznej. Na dnie tortownicy wykładamy papier do pieczenia, brzegi smarujmy masłem, a całą tortownice obkładamy na zewnątrz folią aluminiową.
Pieczemy w temp. 170 stopni C ok 45-55 min góra dół


Po ostygnięciu kroimy na 3 części

Mus karmelowy:
  • 200 g karmelu/kajmaku
  • 400g śmietany 30%
  • 60 g masła orzechowego
  • 10g żelatyny
  • 40 g cukru pudru
Ubijamy śmietanę na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę karmelu, mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy masło orzechowe, karmel i do tego rozrobioną żelatynę. Mus musi stygnąć przed przekładaniem tortu.

Sos kajmakowy:
200 g kajmaku
100g orzechów laskowych bądź orzechów włoskich drobno pokrojonych


Ganach czekoladowy również do tynkowania
  • 100 ml śmietany 36%
  • 160g czekolady deserowej
  • 80 g kakao
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy czekoladę oraz kakao.


Składanie tortu:

Blaty wychodzą bardzo wilgotne, praktycznie nie trzeba ich dodatkowo nawadniać,
Blat na to połowa musu, blat, sos kajmakowy, na to mus, blat i  po osiadnięciu wszystkich części w lodówce, nakładamy ganach.

Jeśli pieczemy 2 biszkopty, dzielimy je na 2 części.
Blat połowa musu, blat, sos kajmakowy, blat, mus i blat.
Na zdjęciu poniżej tort wykonany z 2 biszkoptów( 4 blaty).