Biszkopt ciemny:
- 175 g mąki
- 175 ml wody przegotowanej
- 75 g kakao
- 275 g cukru
- 2 jaja
- 75 ml oleju
- 175 ml kremowego jogurtu lub maślanki
- 5 g proszku do pieczenia
- 4g sody
- szczypta soli
Jajka mieszamy z cukrem i solą rózgą kuchenną. Dodajemy kolejno: olej, jogurt, przegotowaną wodę. Mieszamy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy do masy jajecznej. Na dnie tortownicy wykładamy papier do pieczenia, brzegi smarujmy masłem, a całą tortownice obkładamy na zewnątrz folią aluminiową.
Pieczemy w temp. 170 stopni C ok 45-55 min góra dół
Po ostygnięciu kroimy na 3 części
Mus karmelowy:
- 200 g karmelu/kajmaku
- 400g śmietany 30%
- 60 g masła orzechowego
- 10g żelatyny
- 40 g cukru pudru
Ubijamy śmietanę na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę karmelu, mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy masło orzechowe, karmel i do tego rozrobioną żelatynę. Mus musi stygnąć przed przekładaniem tortu.
Sos kajmakowy:
200 g kajmaku
100g orzechów laskowych bądź orzechów włoskich drobno pokrojonych
Ganach czekoladowy również do tynkowania
- 100 ml śmietany 36%
- 160g czekolady deserowej
- 80 g kakao
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy czekoladę oraz kakao.
Składanie tortu:
Blaty wychodzą bardzo wilgotne, praktycznie nie trzeba ich dodatkowo nawadniać,
Blat na to połowa musu, blat, sos kajmakowy, na to mus, blat i po osiadnięciu wszystkich części w lodówce, nakładamy ganach.
Jeśli pieczemy 2 biszkopty, dzielimy je na 2 części.
Blat połowa musu, blat, sos kajmakowy, blat, mus i blat.
Na zdjęciu poniżej tort wykonany z 2 biszkoptów( 4 blaty).