Ciasto na małą blachę keksową.
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 3 herbaty (early grey lub czarną) zaparzone w pół szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy w porcjach 5 łyżek cukru, ubijamy by masa była śnieżno biała i lśniąca. Następnie dokładamy 3 żółtka. Mieszamy delikatnie szpatułką i na koniec przesiane mąki i proszek. Do masy dolewamy ok 3 łyżki ostudzonej herbaty. Pieczemy 25-30 min w temperaturze 170 stopni C.
Masa z białej czekolady:
- 300ml śmietany 36%
- 150g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki naparu herbacianego
- 100 ml schłodzonej śmietany 30-36 %
Podgrzewamy 300 ml śmietany 36% z żelatyną i 2 łyżkami naparu herbacianego, masa ma być gorąca, ale nie ma się zagotować. Dodajemy połamaną białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i łączymy składniki ze sobą. Ważne by nie powstał kożuch na powierzchni, dlatego folie spożywczą kładziemy na masę i dociskamy do niej. Studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Po tym czasie ubijamy masę i dolewamy jeszcze zimną śmietanę. Wkładamy znów na 30 min do lodówki.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy na dwie części, dobrze obie nasączamy pozostałą herbatą.