3 sierpnia 2022

Ciasto herbaciane z masa z białej czekola


Ciasto na małą blachę keksową.


Składniki :na biszkopt:
 

  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 herbaty (early grey lub czarną) zaparzone w pół szklanki gorącej wody
  • szczypta soli


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy w porcjach 5 łyżek cukru,  ubijamy by masa była śnieżno biała i lśniąca. Następnie dokładamy 3 żółtka. Mieszamy delikatnie szpatułką i na koniec przesiane mąki i proszek. Do masy dolewamy ok 3 łyżki ostudzonej herbaty. Pieczemy 25-30 min w temperaturze 170 stopni C.

Masa z białej czekolady:

  • 300ml śmietany 36%
  • 150g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  •  2 łyżki naparu herbacianego
  • 100 ml schłodzonej śmietany 30-36 %

Podgrzewamy 300 ml śmietany 36% z żelatyną i 2 łyżkami naparu herbacianego, masa ma być gorąca, ale nie ma się zagotować. Dodajemy połamaną białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i łączymy składniki ze sobą. Ważne by nie powstał kożuch na powierzchni, dlatego folie spożywczą kładziemy na masę i dociskamy do niej. Studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Po tym czasie ubijamy masę i dolewamy jeszcze zimną śmietanę. Wkładamy znów na 30 min do lodówki.

Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy na dwie części, dobrze obie nasączamy pozostałą herbatą.

Przekładamy blaty większą częścią masy, a mniejszą część zostawiamy na górę ciasta.Można udekorować ozdobami z gorzkiej czekolady.




Domowe batoniki musli




 Składniki:

  • 1 banan średnio dojrzały
  • 150g daktyli bez pestek
  • garść orzechów włoskich
  • garść słonecznika
  • ok 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych


Słonecznik i orzechy blendujemy razem, tak by było widać jeszcze kawałki, daktyle i banana blendujemy na miazgę. Wszystko z sobą łączymy i podsypujemy płatkami owsianymi. Ma być jednolita masa, która się nie lepi,  jeśli jest lepiąca dosypujemy jeszcze płatków owsianych.

Układamy w formie prostokąta ( wysokość masy 1 cm) na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia lub matą do makaroników. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu kroimy masę na batoniki ( jeśli to zrobimy później to będą się kruszyć). Można zrobić czekoladowe esy floresy.